Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Jedlo

    , Autor:

    Mozem sa opytat ako babetko v brusku papá? Ked jem ja ide to hned jemu alebo az potom neskor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výživa sa k plodu dostane krvou cez placentu a pupočník. Najprv musí dôjsť k stráveniu potravy a tekutín u Vás, vo Vašich črevách, odkiaľ sa živiny dostávajú do Vášho krvného obehu a z neho putujú cez maternicu - placentu, pupočníkom až do plodu.

Podobné otázky

  • Jedlo

    , Autor:

    Aky mate nazor na instantne polievky viforky ? Mam na nich stake velku chut a neviem si pomoct mozu ublizit babetku? Som v 21tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, instantné polievky nepatria medzi zdravé jedlá. Obsahujú veľké množstvo konzervantov. Priamy vplyv na plod podľa mňa nemajú. Ak to nebudete preháňať, občasné skonzumovanie Vám neublíži.

  • Pikantné v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, môže uškodiť pikantné jedlo v tehotenstve? Som v 14tt+6. Vyhýbam sa pikantným jedlám,ale bola som na návšteve,kde okrem gulášu nič neponúkali,tak som si ho dala a bol pikantny? Môže to uškodiť?

  • LISTERIOZA

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa prosím Vás spýtať aké sú príznaky listeriozy v tehotenstve ? Som 31 +0 tt a 2 dni ma trápil tzv. Pokazený žalúdok, bolo mi zo všetkého ťažko/jedlo, napoje/ okrem banánov a sucharov. Nemôže to spolu súvisieť?
    Ďakujem, za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, myslieť pri žalúdočných nevoľnostiach v tehotenstve hneď na listeriózu nemá zmysel, zbytočne sa vystresujete. Ochorenie sa môže prekonať bez príznakov. Pri požití kontaminovanej potravy alebo vody sa môže vyvinúť horúčkovité ochorenie so zväčšenou slezinou, výražkami a nízkou hodnotu bielych krviniek. Niekedy sa môže ochorenie prejaviť ako ťažký hnisavý zápal mozgových blán a mozgového tkaniva, meningoencefalitída alebo angína so zdurením podčeľustných uzlín pripomínajúcu infekčnú mononukleózu. U tehotných žien sa vyskytuje teplota, únava, malátnosť, príznaky z postihnutia dýchacích ciest, nevoľnosť, vracanie, ojedinele postihnutie močových ciest- zápal obličiek. Osobne si nemyslím, že sa u Vás jedná o listeriózu, ale pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • CAR

    , Autor: stanka10

    Dobrý deň pan doktor, chcem sa opýtať na Váš názor, boli sme už v CAR, u androloga, genetika atď, skoro všetky vyšetrenia, kde nás CAR odporučilo. Ja som zdravá, ovulácia prebieha, folikuly rastú, UZ, Hormonalny profil OK, manžel má zlý spermiogram. Progresívnych spermií má len 19%, aj to len skupiny B, morfologiu 0,5 a to ešte nemame fragmentáciu, čiže dosť slabý spermiogram.. množstvo má13,7mil/ml (oligoasthenoteratozoospermia), genetik povedal, že to na prirodzené otehotnenie je, androlog čakáme práve na výsledky, ale vyzerá to OK, tiež že by to šlo aj prirodzene a CAR, že s takým spermiogramom určite prirodzene nie. Čo odborník, to iný názor, ja už neviem… čo si o tom myslíte vy? Váš názor, aj keď viem, že ste predovšetkým gynekolog., ale zaujíma ma.. myslíte, že po vitaminovej kure o 3 mesiace sa môže spermiogram zlepšiť? Množstvo, pohyblivosť, alebo dokonca aj morfologia? (opäť v CAR nam povedali, že minimalne, genetik, že úplne sa môže zmeniť).
    Aspoň keby sme vedeli, čo ešte dokážeme zlepšiť. Manžel nepije (ani pivo), nefajčí, nekonzumuje mastné jedlá, jeho obľúbené jedlo je zeleninový šalát, nechodí do saun, meria 190/80kg, my už nevieme, čo máme zlepšiť.. berie koenzým Q10, macu, vitamin E,C, zinok, selen, Folandrol, občas myositol, kyselinu listovu a kotvicnik..
    Ďakujem pekne za názor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa Vášho opisu sa Vám venuje dostatok odborníkov v danej problematike. Keďže nepracujem vôbec v tejto oblasti a s touto problematikou, veľmi môj názor ani odporúčanie nebudú objektívne. Osobne si myslím, že ak sa Vám v dohľadnej dobe, do pol roka, nepodarí otehotnieť aj napriek všetkým, aj spomínaným, dostupným preparátom, jedinou možnosťou bude IVF.

  • Hríby v tehotenstve

    , Autor: Svetlana

    Dobry den, pan doktor mam otca, ktory velmi rad zbiera hriby, odmalicka hriby milujem, som teraz tehotna, v 18 tyzdni a chcela by som sa teda spýtať ako to s hribami je? Mozem si raz za dva tyzdne dajme tomu dat jedlo s hribami? Je to bezpecne alebo sú hríby naozaj nevhodne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hríby by sa v tehotenstve konzumovať nemali hlavne kvôli ich schopnosti absorbovať množstvo toxických látok vrátane rádioaktívnych látok, ktoré v zemi pretrvávajú aj desiatky rokov a preto by sa nemali jesť veľmi často ani mimo tehotenstva. V čase prvého trimestra by ste ich mali úplne vynechať a neskôr aspoň obmedziť.