Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krčok v tehotenstve

    , Autor: Leňuš21

    Dobrý deň, prosím vás, momentálne som v 23tt a minuly týždeň na poradni má lekár troska vystrašil, že dĺžka môjho krčka 3cm je na hranici normy, inak všetko ostatne je v poriadku. Bábätko bolo hlavičkou dole. Mám nariadený prísny kludovy režim. No neviem čo všetko môžem robit. Som momentálne sama, manžel je v zahraničí, musím chodiť venčiť psíka, na nákupy, pripadne upratovať atd. Fyzicky sa veľmi nenamaham, snažím sa poväčšine oddychovať s vyloženými nohami. Je to takto v poriadku, alebo mám niečo obmedziť? Napr prechádzky so psom? Alebo dokonca niekoho požiadať napr o nákup? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jediný údaj, a to dĺžka krčka 3 cm, je nedostatočný k tomu, aby sa dalo bližšie vyjadriť. Dôležité je, či sa krčok neotvára z vnútra, teda či nie je prítomný funneling, aká je reálna dĺžka krčka a aká aktívna časť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri akýchkoľvek nejasnostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Krčok v tehotenstve

    , Autor: Miskapt

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opýtať minulý týždeň v 30 tt tehotenstva som bola hospitalizovaná s tvrdnutim brucha, VB na špičku prsta, klenby plne a so skráteným krčkom 24mm, ktorý mi namerala moja gynekologička, 32mm mi namerali v ten istý deň v nemocnici. Po 4 dňoch liečby pri prepúšťaní mi namerali 30mm. Tento týždeň som šla na hospotalizaciu znova pretože sa mi vrátilo tvrdnutie brucha, pri príjmaní krčok nameraný 32mm a dnes pri prepúšťaní 43mm. Prečo sa tak tie hodnoty líšia? Spýtala som sa lekárky povedala že kľudovým režimom sa krčok môže predĺžiť. Je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krčok sa predĺžiť nedá. Pri realizovaní cervikometrie - dĺžky cervikálneho kanála (DCK) pri tonizáciách maternice, keď tvrdne často brucho, tlačí hlavička na dolný segment maternice a klenby pošvy a dĺžka krčka sa tým pádom zdá kratšia. Ak je maternica v kľude a hlavička plodu netlačí na klenby, teda nedochádza k rozpínaniu dolného segmentu, sa krčok javí dlhší a je nameraná väčšia dĺžka. Niekedy je ťažké, hlavne v nižších týždňoch tehotenstva rozlíšiť, čo je ešte dolný segment a čo už kanál krčka maternice. Podstatné však je, či je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie krčka a či je negatívny Valsalvov manéver, teda či pri zakašľani a tlaku hlavičky na krčok nedochádza k rozpínaniu dolného segmentu a otváraniu vnútornej bránky. Dodržujte odporúčaný kľudový režim, užívať môžete magnézium (napríklad MagneROT, Magne B6) v dávke až 3x2 tabletky denne. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia vyjadriť najobjektívnejšie.

  • Krcok v tehotenstve

    , Autor: Asti

    Dobry den pan doktor, som v 24tt po 1 potrate s naslednou kyretazou, no zatial vyzera byt vsetko v poriadku, na kazdej poradni mi krcok drzal ako mal, plod je v poriadku, zapal nemam. Mata ma ale jedna vec... Par mojich znamych bolo alebo je hospitalizovanych s predcasnym otvaranim a skracovanim krcka. Mam trochu obavy, aby sa to nestalo aj mne, lebo da sa docitat vselico. Pracujem z domu, vacsinou sa snazim v polosede a velakrat sa idem aspon na 10min prevalit na postel, nohy hore. Nemavam ani bolesti, brusko mi netvrdne. Takisto s upratovanim to neprehanam, len bezne domace prace, lahka joga, prechadzky a ked chcem tak si proste idem lahnut. Chcem sa spytat, ci je toto rezim vhodny na "pomoc" krcku udrzat vahu tehotenstva. Viem ze to zavisi od vela inych veci, ale da sa tomu takto aspon trochu pomoct?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kľudový režim nemusí dodržiavať paušálne každá tehotná. Samozrejme, nechcem tým povedať, že máte ísť dvíhať 25kg vrecia. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa znepokojovať. Spomínaný režim samozrejme môžete dodržiavať naďalej.

  • Kontrola krčka

    , Autor: Merymisko123

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať ako často sa môže kŕčok v tehotenstve vyšetrovať ?? Každé dva týždne poprípade mesiac nie je veľa?? Nemôže sa palpacnym vyšetrením poškodiť či oslabiť ?? Som v polke tehotenstva...mňa po vyšetrení boli zospodu celý deň no nekrvacam..
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vrámci tehotenských poradní je štandardom vaginálne vyšetrenie, kedy sa hodnotí stav krčka maternice. Poškodiť sa bežným palpačným vaginálnym vyšetrením krčok nedá. Teraz ste vyšetrovaná každé 4 týždne, neskôr každé 2 týždne a po 36. ukončenom týždni tehotenstva to bude každý týždeň. Po vaginálnom vyšetrení môže dôjsť k zašpineniu v deň alebo deň po vyšetrení, s blížiacim sa termínom pôrodu je táto pravdepodobnosť väčšia. Mierny dyskomfort po vyšetrení je individuálny. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krcok v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň. Som v 23 týždni a pred týždňom som musela ísť na pohotovosť kvôli krvácaniu z krčka. Od začiatku tehotenstva ma aj pobolieva brucho ale už druhý deň mi v ňom akoby pulzuje a včera mi asi aj tvrdlo. V lekárskej správe som si všimla že mám hrdlo na 2 CM. Na nete som si prečítala že to nie je normálne ale doktorka mi ohľadne toho nič nepovedala. Odporučila mi síce kludovy režim ale dala mi normálne vychádzky. Preto sa chcem spýtať či to je normálne a či môžem normálne chodiť vramci vychádzok von nakoľko niektoré ženy musía ležať s vyloženými nohami. Tak či si tými vychádzkami ešte viac nepohorsim. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, informácia o dĺžke krčka maternice je len čiastočná, nie je dôležitá len dĺžka krčka, ale aj to, či ste prvorodička alebo už detičky máte, či je hrdlo otvorené, alebo je náznak otvárania krčka zvnútra. Ak Vám obvodná gynekologička nedala prísny kľudový režim, tak občasné vychádzky nepoškodia, ale netreba to preháňať. Nevidel som ale nález, takže bližšie sa vyjadriť neviem. Pri akýchkoľvek otázkach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás pozná najlepšie a má k dispozícii aj všetky výsledky vyšetrení a vie najlepšie komplexne posúdiť Váš stav.