Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kontrola krčka

    , Autor: Merymisko123

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať ako často sa môže kŕčok v tehotenstve vyšetrovať ?? Každé dva týždne poprípade mesiac nie je veľa?? Nemôže sa palpacnym vyšetrením poškodiť či oslabiť ?? Som v polke tehotenstva...mňa po vyšetrení boli zospodu celý deň no nekrvacam..
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vrámci tehotenských poradní je štandardom vaginálne vyšetrenie, kedy sa hodnotí stav krčka maternice. Poškodiť sa bežným palpačným vaginálnym vyšetrením krčok nedá. Teraz ste vyšetrovaná každé 4 týždne, neskôr každé 2 týždne a po 36. ukončenom týždni tehotenstva to bude každý týždeň. Po vaginálnom vyšetrení môže dôjsť k zašpineniu v deň alebo deň po vyšetrení, s blížiacim sa termínom pôrodu je táto pravdepodobnosť väčšia. Mierny dyskomfort po vyšetrení je individuálny. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Kontrola krčka

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať, koľko krát by mal gynekológ na bežnej poradni počas celého tehotenstva kontrolovať stav krčka? Mám pocit ze od 12tt. ( Teraz som v 25tt) mi lekár kŕčom, resp. vyšetrenie zo spodu nerobil. Je to v poriadku? Mám si o také vyšetrenie žiadať? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vedenie tehotenstva je myslím si mierne odlišné v každej gynekologickej ambulancii. Závisí od gynekológa. Gynekologické vyšetrenie v zrkadlách, ako aj palpačné vyšetrenie sa v našich ambulanciách realizuje v prvých štyroch mesiacoch raz za štyri týždne, od piateho do ôsmeho mesiaca raz za tri týždne, v deviatom mesiaci raz za dva týždne a posledný mesiac chodí pacientka do predpôrodných tehotenských poradní raz do týždňa až do termínu pôrodu. Po termíne pôrodu sú kontroly dva krát do týždňa. Ak nemáte kontraindikáciu k palpačnému a bimanuálnemu gynekologickému vyšetreniu (napríklad vcestná placenta), Váš obvodný gynekológ Vás nevyšetruje a Vy máte záujem vedieť nález, určite to pri najbližšej poradni pripomeňte a skonzultujte s Vašim obvodným gynekológom.

  • Plodova voda, vytok, unik mocu

    , Autor: Dušana_1

    Pan doktor, vcera som mala kompletnu prehliadku v nemocnici (sono,ctg, kontrola krcka atd, dostala som infuzku). Vsetko OK, len mi napadlo, mam viac vytoku, je taky belavy resp mliecny, nie je priesvitny ako voda, hlavne mi vytecie po pouzití WC. Niekedy po pouziti WC mam pocit ze mam mokre nohavicky ale citim z toho moc alebo ten vytok- je to vzdy takej mliecnej farby nie vodnate. Vcera na vysetreni sonom a vaginalne - neotvaram sa, krcok neskrateny a cervix 0, plodovej vody normalne mnozstvo - len mi nenapadlo sa ich spytat na ten vytok a teraz spatne rozmyslam, ze ked na sone bolo vsetko ok, asi mi neoteka voda- to by bolo vidno aj tam nie? Nemam cely den pocit mokra, len zvacsa po pouzití WC, aj to nie vzdy????‍♀️ vcera som bola na pohotovosti kvoli miernym bolestiam v podbrusku, nechcem tam ist zas, len teraz nad tym spatne rozmyslam???? kebyze si cupnem a zatlacim, nic netecie. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošva aj v tehotenstve produkuje výtok, ktorý môže byť aj vodnatejší, číry, ale aj mierne do žlta sfarbený. Niekedy môže byť výtoku aj väčšie množstvo a može vzniknúť aj podozrenie na ventilový odtok plodovej vody. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení aj USG v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.