Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti v podbrusku

    , Autor: vebi

    Dobrý deň pán doktor som momentálne v 26 5tt bola som hospitalizovana v nemocnici od nedeli z dovodu bolesti v podbrusku, dali mi 2 krat infuzku magnezia a potom uz len tabletkove. Cervix mam 3,5 cm neviem ci je to v poriadku a babetko nie je nizko. Podbrusko ma niekdy este aj teraz zvykne boliet. Chcem sa opytat ci su normalne obcasne bolesti. Z nemocnice ma uz pustili a dali mi syrup ze ked mi bude nejako velmi tvrdnut brucho tak si ho mam dat ale len 3x denne lebo ze brusko by malo pocas dna tvrdnut. Vacsinou mam pocit ked lezim na chrbte ze babetko sa tlaci smerom hore a mam dosť vydute brusko ale ked lezim na boku tak to je v poriadku. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované ťažkosti sú pomerne bežné v tehotenstve. Občasné tvrdnutie podbruška nie je patologické. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste boli hospitalizovaná.

Podobné otázky

  • Hnede spinenie

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil 7 tt.Už 4tý deň sa mi objavuje tmavý hnedý vytok, nie je ho síce veľa ale je tam. Nemám žiadne silné bolesti iba mierne bolesti v podbrušku. Podľa USG vyšetrenia je v dutine prítomný GS v priemere 10mm ale EZ zatiaľ vizualizovaný nie je. Vraj je to špinenie v začiatkoch bežné. Užívam Duphaston 2x1 tbl. Kontrolu mam az o 14 dní. Mám mať obavy či to môže byť začínajúci potrat alebo je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie ružovým výtokom alebo tmavou krvou je do 16. týždňa tehotenstva pomerne bežné. Súvisí to s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Podľa mňa sa nemusíte obávať. Odsledujte si to. Pokračujte v odporúčanej liečbe. Užívať tiež môžete Ascorutin 3x1 tabletku denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie v 6tt

    , Autor: Chkeller

    Dobry den,

    Poslednu menstruaciu som mala 4.1., cize dnes som 5+4tt. Brali mi aj krv, a potvrdili tehotenstvo. Avsak vcera som mala slabo ruzovy tebky hlien na wc papapieri, neskor 2 hnede flaky na intimke, a potom cely den po utreti sa malinko hnedeho hlienu. Tak sme zbehli na pohotovost, a povedali, ze vak tam je este prazdny, ale nepredpisali ani progesteron, nic. Ze netreba zatial. Dnes rano som mala este 1 maly hnedy hlien na intimke, a odvtedy chvala Bohu nic. Ale citim take ostre pichanie v mieste, kde sa vak nachadza, a citim aj tlaky na maternicu, sem tam aj menstruacne bolesti. Ten jemny priesvitny vytok, niekedy aj trochu s tvrdsim hlienom este mam, a uz je biely.
    Ale aj keby som este aj mala znamena to problem? Uzivam Vitamin C - 250mg, vitamin D, femibion a dnes som si dala aj magnezium.

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa, najčastejšie hnedou alebo ružovou, či bordovou krvou, je úplne normálne a pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Čo sa týka miernych “menštruačných” bolestí v podbrušku, je to tiež pomerne časté. Pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve súvisia s naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. V 6. týždni tehotenstva, najmä ak bol menštruačný cyklus nepravidelný, prípadne ovulácia posunutá, nemusí byť ešte vidieť akciu srdca, či embryonálne štruktúry. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nie je prítomné krvácanie, či iné ťažkosti, je potrebné USG skontrolovať o 7 až 10 dní a na základe toho sa určí ďalší postup. S vitamínmi to netreba veľmi preháňať. Postačí užívať tehotenské vitamíny, ktoré už obsahujú aj spomínaný vitamín C aj D. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v podbrusku

    , Autor: eminky

    Dobrý deň,
    som v 14+2tt a dnes od obeda mam bolesti v podbrusku. Bolesti som mala uz skor, ale skor take obcasne, ktore stale presli po niekolkych minutach, max po hodinke, no teraz to je od jednej raz intenzivnejsie raz menej, nepomaha klud. Bolesti su v podbrusku v strede, skor pichlave, krce nemam, citim taky diskomfort pri zmenach polohy, pri chodzi, sadani na toaletu a vstavani…poradnu mam o 3 dni. Ine tazkosti nemam. Moze to byt napriklad plnymi crevami? zacalo mi to bezprostrednej po obede. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o pocity z naťahovania a napínania väzov závesného aparátu maternice, keďže sa maternica zväčšuje každým dňom. Skúsiť môžete užívať magnézium, zo začiatku v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností kontaktuje Vášho obvodného gynekológa aj skôr.

  • Bolesť

    , Autor: Nata2905

    Dobrý večer chcem sa opýtať som v 8 týždňa tehotenstva a mám od včera večera bolesti v podbrušku je to v Tom týždni normálne ale mám ísť radšej k lekárovi krvácanie nemám ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o nič vážne. V začiatkoch tehotenstva sa pobolievanie podbruška vyskytuje u viacerych žien. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kvapka

    , Autor: lucik19

    Dobrý večer. Stala sa mi takáto vec, mala som styk chránený prezervatívom. Priateľ vyvrcholil do mňa ale do kondómu. Druhý krát v ten deň o asi pol hodinku na to sa situácia opakovala, no tentokrát som mala pocit že niečo vytieklo aj do mňa cez spodok prezervatívu. O hodinu na to som užila tabletku po Apreg. Bola som tri dni po menštruácii. Je tabletka dostatočná ak by sa aj nejaká tá kvapka dostala dnu? Začínam byť v strese, lebo som na internete čítala rôzne možné scenáre. Mám aj menšie bolesti v podbrušku a nafuknutie, môže to byť tabletkou? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotenstvo nepredpokladám, navyše ste užili tabletku núdzovej antikoncepcie včas. Príčin pobolievania v podbrušku, ako aj nafúknutia môže byť viacero. Môže to byť aj prejav vedľajšieho účinku núdzovej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.