Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,359 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Zamlknutý potrat

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,
    obraciam sa na Vás s prosbou o radu.

    V čase, keď mi vyšiel pozitívny tehotenský test mi bolo zároveň zistené, že som COVID pozitívna. Priebeh ochorenia bol mierny, mala som len nádchu, žiadne teploty, ani kašel. Užívam lieky od epilepsie (lamotrigin) a počas prvých štyroch týždňov tehotenstva som užívala aj antidepresíva (paretin). 28.10.2020 som bola vyšetrená u gynekológa , pričom v správe mám uvedené nasledovné: PM 10.9.2020/6+6, čo sa týka ultrazvuku: TVS: uterus AVF, i.u. GSD 16 mm, ŽV +, embryo naznačené - CRL 2,8 mm (gr.h. 5+5), AS nejednoznačná. Kvôli nejednoznačnosti akcie srdiečka som bola 9.11.2020 na kontrolný ultrazvuk. Záver zo správy: PM 10.9.2020/8+4, čo sa týka ultrazvuku: uterus AVF, i.u. GSD - 1 embryo CRL 5,6 mm = 6+2, AS nevidím. Záver z vyšetrenia: missed ab. gr. h. 6 susp. Bolo mi odporúčané ísť na ultrazvuk inde, aby akciu srdca skontroloval aj iný lekár. Takže v ten istý deň, další ultrazvuk: PPV 24 mm, prítomný yolk sac a aj embryonálny pól, CRL 4,3 mm, akciu nepozorujem. Záver: Misse Ab susp. Na kontrolný ultrazvuk idem tento piatok a ak sa akcia srdiecka nepotvrdí, caka ma kyretáz. Moja otázka je: aj ked embryo pomalicky rastie, je mozné ze srdiecko zacne bit neskor? Nemal by sa rast embrya najprv zastaviť, aby sa mohla vykonat kyretáz? Je to moje prvé tehotenstvo a som z celej tejto situácie nestastná, Nechcem príst o bábatko.

    Ďakujem za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, zatiaľ bolo vyjadrené iba podozrenie na zamlčaný potrat. Tým, že sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, Vám bolo odporúčané ešte kontrolné USG vyšetrenie. V 5 týždni tehotenstva nemusí byť za istých okolností ešte viditeľná akcia srdca. Podľa posledných USG vyšetrení sa CRL nezväčšuje a teda zárodok nerastie. Ak sa nepotvrdí vitalita embrya v týždni, kedy by mala byť jednoznačne viditeľná, jedná sa o zamlčaný potrat, zárodok odumrel, prestal sa vyvýjať, ale žena nemá žiadne ťažkosti. Od toho je odvodený názov zamlčaný potrat. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

Podobné otázky

  • CMV a parvovírus

    , Autor: leto

    Dobrý deň,

    chcela by som Vás poprosiť o radu. Momentálne som v 12+4 tt a pred dvoma dňami som dostala výsledky krvných testov, v ktorých mi vyšlo vysoke IGg a IGM na CMV (avidita 7,7) s poznámkou o možnej primoinfekcii. Podobne je to s parvovírusom, kde je jedna hodnota negatívna, ale druhá 1,1 a označená ako pozitívna – opäť s poznámkou o primoinfekcii. Som veľmi vystrašená, v apríli som mala zamĺknutý potrat, vtedy mi na začiatku tehotenstva robili tie isté testy (21/3) a všetky hodnoty boli v norme, vírusy negatívne. Netuším, kde som mohla chytiť tento vírus, dokonca hneď dva Hrozne sa bojím, žijem v zahraničí a zatiaľ som žiadne vysvetlenie nedostala. Najbližšiu kontrolu mám až 5/11. Viete mi poradiť, čo mám robiť a ukľudniť ma prosím? Šialene sa bojím, aby sa bábätku niečo nestalo. (Okrem toho mám SM-13 rok, ale neberiem žiadnu liečbu – chceli sme najskôr bábätko, kým si telo tak veľmi zaťažím liekmi) Ďakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    bohužiaľ ak by sa potvrdila primoinfekcia prognózy pre dieťatko nie sú veľmi dobré. Každopádne by bolo vhodné testy zopakovať a následne vyhodnotiť ultrazvukovový nález plodu. Akútna infekcia počas gravidity sa prejaví možným prenosom na plod, u ktorého môže spôsobovať závažné vrodené vývojové chyby. CMV infekca vyvolává multiorgánové postihnutia s následujúcimi klinickými znakmi – hepatosplenomegalia, protrahovaným novorodeneckým ikterem/žltačkou, poškodenie nervovej sústavy a mozgu, mikrocefália, mentálna retardácia, atď. Pri potvrdení primoinfekcie sa odporúča prerušenie gravidity.

  • plod sa nevyvyja

    , Autor: Adka2202

    Dobry den.3roky som nemohla otehotniet asi pred rokom mi zistili ze mam myom prednej steny nic s tym nerobili doktor mi tvrdil ze koli tomu nemozem otehotniet a zrazu som otehotnela som v 9tyzdni.bola som na kontrole a doktor mi povedal ze sa plod nevyvyja dobre ze uz mal vidiet na ultrazvuku babetko ale stale vidi len plod a ze to ma byt gulate a ja to mam vajcovite a zacala som krvacat predpisal mi ascorutin 3x2 a duphaston 3x2 pritom berem este aj femibion zda sa mi toho vela ale v letaku pisu ze askorutin sa nema uzivat v tehotenstve a ja na 3den uzivania ascorutinu som zasa zacala krvacat povedal mi na to ze je to normalne ze su to tbl na prekrvenie.mam strach bojim sa ze nieco nieje v poriadku kedze som uz v 9 tyzdni a stale je vidiet iba plod nie dietatko.chyba mi nieco kedze sa to nevyvyja dalej tak ako ma???poradte mi co mam robit.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    plod a bábätko je to isté, veľmi pravdepodobne je vidno iba gestačný vak (obal v ktorom je plod uložený) a nevidno echo plodu, resp nie je vidieť akcia srdiečka plodu. Každopádne v 9 týždni gravidity by už malo byť vidieť akciu srdiečka aj dokonale plod, preto ak sa plod nevyvíja ide bohužiaľ o včasný zamĺknutý potrat a Ascorutin ani Duphaston v tomto prípade nepomôžu.

  • Srdiecko - je alebo nie je???

    , Autor: darla

    dobry den, obraciam sa na Vas s prosbou o radu. som tehotna, pred 2 tyzdnami mi tehotenstvo lekar potvrdil, ale vraj este nevidi srdiecko (mala som vtedy byt cca v 6 tyzdni). kontrola o 2 tyzdne. o par dni na to som vsak zacala velmi malicko spinit, tak som sla na pohotovost. tam mi lekarka pri kontrolnom sone povedala, ze vidi malicke odlucenie (preto to spinenie) a ze srdiecko uz vidi. stanovila mi tehotenstvo na cca 7. tyzden, co suhlasilo. lezala som tam 4 dni, brala som lieky. na 5ty den opat ultrazvuk, kde uz bolo vsetko v poriadku, akcia srdca +, plod o par milimetrikov vacsi. vysetrovala ma rovnaka lekarka, ktora ma prijimala. vcera po 6 dnoch som bola u svojho lekara s prepustacou spravou a pri sone sok - vraj on ziadne srdiecko nevidi! skontroloval to na 3x, odobral mi aj krv kvoli HCG (tu mi brali aj v nemocnici, kde bolo vsetko OK). o 3 dni mam ist k nemu opat a ak sa nic nezmeni, teda srdiecko neuvidi, pojdem na kyretaz. som ale totalne zmatena - ked jedna lekarka vidi 2x srdiecko, ktore bije, a druhy lekar ani nevidi plod, je to normalne? mala by som byt cca v 8-9 tyzdni, stale mam tehotenske priznaky (palenie zahy, citlive prsia, opuchnutu sliznicu nosa, zapchy). mame uz 4rocneho chlapceka, prve tehotenstvo prebiehalo bez akychkolvek komplikacii.
    moja otazka znie, ci nemam este pre istotu vyhladat dalsieho nezavisleho lekara, ktory by mi tiez urobil ultrazvukove vysetrenie. dost tazko sa zmierujem s kyretazou, kedze som bola 2 tyzdne v presvedceni, ze plod je v poriadku.
    dakujem za akukolvek radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    pri každej hospitalizácii kvôli Missed Abortion - teda ak ide o zamĺknutý potrat sa robí kontrolné vyšetrenie a pozoruje sa akcia srdiečka, preto nepredpokladám, že by sa čokoľvek zanedbalo. Vždy o danej diagnóze rozhodujú viacerí lekári, ktorí ju musia potvrdiť a zhodnúť sa na nej. Preto ak by sa aj stalo, že váš pán doktor nevidí akciu srdiečka a pošle vás na hospitalizáciu a kyretáž robí sa kontrolný UZV. Predpokladám, že nejde to, že nevidí srdiečko ale nevidí akciu srdiečka, to znamená, že srdiečko nebije. Každopádne budem držať palce, aby pri kontrolnom sone bolo všetko v poriadku. Dôležite však je aby ste mali dôveru vo vášho gynekológa, ak nemáte je ideálne ak ho zmeníte.

  • Pocity

    , Autor: MIMUSIK1187

    Dobrý den! Som v 13 týždni tehotenstva a chcem sa spýtat je možne aby som nejak cítila tlkot srdca dietata,myslím ked ležím na chrbte a položím ruku na brucho citím take niečo ako tlkot aj vidno to je brucho mi ešte moc neni vydno som dost štíhla mala som 48kg teraz sa pochybujem okolo 49 ale kolísavo a preto sa aj toho trošku obávam či je všetko ok do poradne idem až 27.3 a na sono až koncom apríla neviem prečo ale bojím sa aby som náhodou nemala zamlknutý potrat :( nejak ma prešli aj bolesti čo som mávala skoro pravidelne pri rastu maternice, prsia ma bolia len pri stlačení myslíte si že sa mám obávat ? odkedy by mi malo vidiet bruško? dá sa nejak zistit že dieta žije okrem sona ? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    tlkot, ktorý cítite je váš vlastný, je to prenesený tep vašich veľkých ciev, ktorý je u štíhlych ľudí aj vidno, presne ako popisujete. Sú to normálne pocity a obavy, ktoré má väčšina tehotných žien. Ak nekrvácate a nemáte žiadne bolesti tak sa nemusíte obávať, ale bohužiaľ zistiť vitalitu plodu sa dá iba prostredníctvom ultrazvuku. To kedy začne bruško rásť je veľmi individuálne, na niektorých mamičkách začne byť vidno až po 20 týždni gravidity. Dôležité je aby ste mali dostatočný príjem potravín a vitamínov.