Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 28tt a od začiatku mám biely až žltý výtok. Lekár mi predpísal vaginálne tablety a krém, pretože som mala aj svrbenie a pálenie (asi candidu). No ten výtok stále pokračuje a teraz už svojvoľne vytečie vo veľkom množstve. Neviem ako to zastaviť a či to je kvôli tehotenstvu alebo bude aj po pôrode. Je to dosť nepríjemné pretože je to fakt časté a veľké množstvo žltej farby. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte predpísané tabletky a krém, užívať môžete aj vaginálne probiotiká. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejsnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a Bakteriálna vaginóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa len informovať nakoľko mám obavy. Som v 17tt a bola mi z kultivácie zistená gardnerella vagnalis. Nemala som žiadne extra prejavy, možno viac vodnatý výtok ale užívam aj progestanell, takže ster bol robený preventívne. Lekárka mi nasadila fluomizin.
    Mám strach, nakoľko všade čítam, že to spôsobuje potraty, predčasné pôrody, aké veľké riziko tam teda je ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v II. trimestri, takže sa už u Vás dá pomerne bezpečne nasadiť potrebná liečba. Na Gardnerellu vaginalis sa často predpisuje Macmiror. Fluomizin sa v tehotenstve môže používať, aj sa používa pomerne často v prípade potreby. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hlienovy výtok v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, som 30+2tt, dnes som si po toalete zotrela dosť hustý hlien, podobný vaječnému bielku, bez zápachu.. na poradni som bola pred týždňom a pol, kde bolo všetko v poriadku, krčok tuhý, vysoko, bábätko ešte ani nenaliehalo, citim sa dobre ale celkom ma znepokojil dnes ten hlien, je to podľa vás dôvod na návštevu lekára? Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný hlien môže byť súčasťou normálnej pošvovej mikroflóry, ktorá sa v tehotenstve vyskytuje bežne. Teoreticky sa môže jednať aj o hlienovú zátku, ktorej uvoľňovanie však nie je v tomto týždni tehotenstva časté. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie v 6. týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som na začiatku 7. týždňa a minulý piatok večer som bola na pohotovosti, našla som si na toaletnom papieri trochu krvi (prevažne tmavá hnedá krv). Pan doktor na pohotovosti našiel v maternici trochu krvi, bol tam aj gestačný vak a žltko (bez prítomnosti plodu zatiaľ). V maternici mám aj myom, už sa stihol zväčšiť na skoro 5cm (pred tehotenstvom mal cca 2,8cm). Dostala som duphaston plus som si dala aj ascorutin. Som trosku stále nervózna, lebo stále pri utretí mávam stopy hnedého vytoku, aj podbruško ma pobolieva (inak ako doteraz, tak výraznejšie, niekedy bodavo). Vždy ráno po zobudení sa ten vytok nahromadí, a je ho oveľa viac ako potom cez deň. Mám z toho celého stres, strašne sa bojím o bábätko (dlho sme sa snažili). Môže to byť všetko v poriadku? Viem, že je to 50 na 50 stále. Môže to byt ta krv z maternice a pomaly odteká von? Pri prvom tehu som vedela sem tam krvácať (raz za mesiac - dva), ale až od 4. mesiaca a bola vždy len asi citlivá sliznica. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie najčastejšie hnedým výtokom do 16. týždňa je pomerne časté. Jedná sa o tzv. implantačné špinenie, kedy dochádza k tvorbe cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Bez videnia USG nálezu a poznania bližších informácii a okolností sa Vám však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pokračujte v užívaní Duphastonu aj Ascorutinu a postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.

  • Tlak v hrudi a podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry večer som v 17+2tt. Mala som silný výtok a aj mikozu ktora ma dlhsie trápila. Vo štvrtok som bola v poradni dr. Ma pozeral zo spodu a vsimol si to hned mi dal fungicidin a fluomizin vaginalne tablety hned v ten vecer som si dala prvu tabletu a dnes druhu. Nasadil mi este aj magnézium 1 sacok jenne do vody, povedal ze pre istotu kedze sme sa dlho snazili o bábätko. Od podvecera od cca 5tej pocitujem take tlacenie na hrudi alebo plucach neviem odkial to ide presne a uz aj v podbrušku. Ked sa postavim ako keby sa mi ťaháju svaly v bruchu a trošku ma aj skrčí a trochu ma pichá aj do krízou hlavne na pravu stravu nemoze to byt z tych vaginalnch tabliet alebo to tym ze sa roztahuje maternica pri prvom som taketo pocity nemala ani som Nevedela ze som tehotná, tak preto mam trosku obavy či je vsetko v poriadku doktor vravel vo štvrtok ze je vsetko v poriadku. Len dnes začalo toto tak som trochu vystrasena či sa nieco nestalo. Mávam aj nizky tlak teraz v poradni som mala 100/66. Nemoze to byt aj tým dost casto pocitujem nevladnost, točenie tlavy, zavraty, a pred tyzdnom mi bolo aj na odpadnutie moze to byt tym nizkym tlakom? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak mávate nízky tlak a užijete k tomu magnézium (predpokladám Magnosolv, ktorý je pomerne silný), môže dôjsť ešte k výraznejšiemu poklesu tlaku a tým môžu byť spôsobené Vami opisované ťažkosti. Takto a Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsil by som zmeniť preparát magnézia, napríklad skúste užívať Magnerot 1 denne, či 2x1 denne a uvidíte. Samozrejme, v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 34tt a mám žltý vytok, nezapácha, nesvrbí. Doteraz som užívala ráno-večer utrogestan, teraz už užívam len večer, preto som si to všimla. 4 dni dozadu mi dr robil aj ph z posvy a to bolo v poriadku.
    Je tento výtok v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každý výtok je patologický. V tehotenstve, najmä v III. trimestri je prítomnosť výtoku častá. Môže sa jednať o fyziologický fluór. Odsledujte si to. V tomto týždni tehotenstva sa aj tak realizuje kultivačné vyšetrenie pošvy na vyšetrenie Streptococcus agalactiae, takže v prípade, že by niečo vo výtere vyšlo Vám bude predpísaná potrebná liečba. Ak však nemáte žiadne ťažkosti a všetky výsledky vyšetrení, ako aj nálezy sú v poriadku, nie je potrebná žiadna liečba. Nemusíte sa obávať.