Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,980 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pohyby dieťatka

    , Autor:

    Dobrý deň prajem. Som v 24. týždni tehotenstva. Pohyby dieťatka cítim od 6. júla. Cítila som ich veľmi intenzívne a každým dňom čoraz silnejšie. Dokonca som minulý týždeň videla na brušku i malé hrboľčeky... Zrazu som mala jedného dňa pocit, akoby sa bábätko pretočilo celé... O pár dní na to, som bola na SONO, pri ktorom mi lekár povedal, že sa dieťatko naozaj pretočilo a je otočené zadočkom. Taktiež mám placentu vpredu... Odkedy je pretočené, cítim pohyby oveľa slabšie... Cítim ich, ale úplne slabunko... Je to tým, že sa pretočilo? Nechcem hneď panikáriť, preto píšem sem... Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané znepokojenie je spôsobené otočením plodu, ako aj umiestnením placenty. Ak má tehotná placentu na prednej stene maternice, nemusí to cítiť tak intenzívne. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Chvenie dietatka, pohyby

    , Autor: iny

    Dobrý deň,
    som v 37tt, chcela by som sa spýtať.. pohyby dieťatka cítim dobre, no obcas v miestach len kde má hlavičku citim akoby rychle chvenie, kmitanie, je to niekedy aj vidiet. Chcem sa spýtať, či je to normálne? Užívam Magnosolv.
    Ešte 1 otazka, či su vhodne omega 3 (ryby olej z trescej pecene, ktory obsahuje i vitamin A) v tehotenstve aj dojčení?
    Ďakujem, pekny deň.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o čakanie plodu. Takto sa však neviem objektívne bližšie vyjadriť. Omega mastné kyseliny sú vhodné, môžete ich užívať.

  • sekcia

    , Autor: stojkovalinda

    DOBRY DEN,SOM 17 TYZDNI TEHOTENSTVA,JE TU UZ 3TIE TEHOTENSTVO,MALA SOM UZ 2 KRAT SEKCIU,A TOTO BUDE TIEZ PRAVDEPODOBNE SEKCIA,ALE CHCEM SA AJ TAK SPYTAT,CI NEMOZEM PORODIT SPONTANNE,AKA JE TAM SANCA RUPNUTIA STAREJ JAZVY,MEDZI SYNOM A DCEROU JE ROZDIEL 2 ROKY,ALE TOTO BUDE ROZDIEL 8 ROKOV,A CHCEM SA ESTE SPYTAT,POCULA SOM ZE VIACRODICKY CITIA PRVE POHYBY SKOREJ,NO JA ESTE NIE,JE TO NORMALNE?ZA ODPOVEDE VOPRED DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    po dvoch cisárskych rezoch neprichádza vaginálny pôrod do úvahy, riziko ruptúry steny maternice je aj napriek dlhšej dobe medzi cisárskymi rezmi veľmi vysoké. Čo sa týka pohybov je to veľmi individuálne, závisí od viacerých parametrov, napríklad aj od uloženia placenty.Ak je placenta na prednej stene pohyby dieťatka pociťujú mamičky aj viacrodičky neskôr.

  • blížiaci sa pôrod

    , Autor: Kikus1990

    Dobrý deň, som prvorodička a pohyby som cítila veľmi skoro (18tt), malá je od vtedy veľmi aktívna.momentálne som v 37tt, dieťatko je hlavičkou dolu od 30tt.už som sa začala cítiť inak ako počas celého tehotenstva, tak sa chcem spýtať či veľmi aktívne bábätko môže byť príčinou skoršieho pôrodu? Tiež sa chcem spýtať či podľa vás prvorodička zvládne pôrod bez epiduralu? Chcela by som totiž rodiť čo najviac prirodzene a tiež mám z toho strach.Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    hyperaktivita plodu je veľmi subjektívny pocit a že by častejšie alebo silnejšie pohyby dieťatka vyvolali predčasný pôrod nie je pravdepodobné. Navyše ste v už v 37 týždni tehotenstva, takže ešte pár dní a už nepôjde o žiadny predčasný pôrod. Myslím, že si zbytočne robíte starosti. Ak od 30 týždňa nedošlo k progresii vaginálneho nálezu, tak už teraz "nestihnete" porodiť predčasne. Čo sa týka epidurálnej anestézy, nemyslím si, že by bola niečim menej prirodzeným, no je to vyslovene na prianí rodičky, závisí od toho ako subjektívne vníma bolesť.. Pôrod určite zvládnete aj bez epidurálu, no ja osobne prvorodičkám epidurál doporučujem. Nejde len o samotný pôrod ale následne aj o šitie prípadných pôrodných poranení. Najlepšou voľbou je absolvovať poučenie o epidural. anestezii a následne sa až počas prvej doby pôrodnej už na pôrodnej sále rozhodnúť či ho chcete alebo nie. Držím palce!

  • Dobry den.

    , Autor: Miriama81

    Chcela by som sa opytat som v 13 tyzdni a 2 dni pohyby este nieje mozne citit???Bola som na gnetickom USG v KE lebo som otehotnela hned po chemoterapii,vyzera ze babetko je zatial zdrave je mozne aby sa vyskytli nejake chyby este??Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    zväčša sú pohyby dieťatka cítiť až približne v 18. týždni gravidity. Možnosť, že sa objavia ešte komplikácie gravidity sú vždy, no ak bol geneticky UZV urobený dôkladne tak sa nemusíte obávať, ešte v 20 týždni gravidity absolvujete morfologický UZV.