Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • blížiaci sa pôrod

    , Autor: kikus1990

    Dobrý deň, som prvorodička a pohyby som cítila veľmi skoro (18tt), malá je od vtedy veľmi aktívna.momentálne som v 37tt, dieťatko je hlavičkou dolu od 30tt.už som sa začala cítiť inak ako počas celého tehotenstva, tak sa chcem spýtať či veľmi aktívne bábätko môže byť príčinou skoršieho pôrodu? Tiež sa chcem spýtať či podľa vás prvorodička zvládne pôrod bez epiduralu? Chcela by som totiž rodiť čo najviac prirodzene a tiež mám z toho strach.Ďakujem vám veľmi pekne za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    hyperaktivita plodu je veľmi subjektívny pocit a že by častejšie alebo silnejšie pohyby dieťatka vyvolali predčasný pôrod nie je pravdepodobné. Navyše ste v už v 37 týždni tehotenstva, takže ešte pár dní a už nepôjde o žiadny predčasný pôrod. Myslím, že si zbytočne robíte starosti. Ak od 30 týždňa nedošlo k progresii vaginálneho nálezu, tak už teraz "nestihnete" porodiť predčasne. Čo sa týka epidurálnej anestézy, nemyslím si, že by bola niečim menej prirodzeným, no je to vyslovene na prianí rodičky, závisí od toho ako subjektívne vníma bolesť.. Pôrod určite zvládnete aj bez epidurálu, no ja osobne prvorodičkám epidurál doporučujem. Nejde len o samotný pôrod ale následne aj o šitie prípadných pôrodných poranení. Najlepšou voľbou je absolvovať poučenie o epidural. anestezii a následne sa až počas prvej doby pôrodnej už na pôrodnej sále rozhodnúť či ho chcete alebo nie. Držím palce!

Podobné otázky

  • Bliziaci sa porod

    , Autor: Asti

    Dobry den, som druhorodicka, zrovna dnes mam termin a mam na Vas jednu otazku. Pri prvom synovi mi proste praskla voda a porod nepostupoval, takze sekcia. Teraz v druhom teho je to uplne ine, mavam poslickov, tvrdne mi brusko, aj mi uz riadne pokleslo, boli ma panva a maly je aj podla uzv uz naozaj velmi nizko. Predvcerom sa mi stalo, ze mi stvrdlo brusko v stoji a citila som dost tlak na panvu zvnutra (musela som si lahnut) a odvtedy mam pocit ze je maly este nizsie (aj na pohlad je brucho nizsie), zle sa mi uz chodi. Krcok bol vcera na poradni priechodny pre prst, vnut branka uzatvorena, nekrvacam ani nespinim, plodovka neodteka. Chceme sa pokusit o VBAC, podla dr su toto dobre znamenia. Odpredvcera ako maly este viac poklesol mi brusko tvrdne viac, zospodu to aj zaboli ako menstr krc a citim ze mi uz fakt dost tlaci na spodok a dokonca mi dnes odisla hlienova zatka, aspon jej cast. Samotne tvrdnutie brucha ma neboli, to az potom ku koncu stahu spodok ako pri menstruacii a dokonca mam akoby svalovicu na spodnom chrbte... Je to este stale poslicek alebo uz ozaj kontrakcia? Dost sa bojim, ze to nerozpoznam, ale zatial to nie je pravidelne. Je skutocne mozne ze porod je za rohom a ze mam dobre predpoklady na VBAC podla Vasho nazoru? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o tzv. poslíčkov, pre ktorých je typické pobolievanie podbruška a krížov. Ak Vám netvrdne celé podbruško v pravidelných intervaloch, cca každých 5 až 7 minút, ktoré už neviete iba tak prehliadnuť ale musíte sa zastaviť a predýchať, nejedná sa ešte o kontrakcie. Áno, stav môže ukazovať na blížiaci sa pôrod, podobné bolesti môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Pokles bruska

    , Autor: Asti

    Dobry den, som 34tt, druhorodicka po sekcii. Doteraz som mala pocit ze nosim dost vysoko, aj sa mi tazko dychalo, ale vcera mi nasi aj moj muz povedali, ze mi trochu pokleslo brusko a ja som zacala mat trosku obavy, predsalen ma babatko este cas. Je pravda, ze posledne dni citim vacsi tlak na mechur a akoby mi dolu uz nieco zavadzalo, nasadalo na panvovu kost, neviem to lepsie popisat. Na poradni pred 3t som mala cs 0, dlzka krcku 3cm, brusko mi tvrdne velmi malo a nemam ani poslickov. Vadi ten pokles niecomu v tomto tyzdni? Resp znamena to uz bliziaci sa porod alebo skratka sa telo len zacina pripravovat? Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierny pokles bruška je v tomto týždni tehotenstva normálny. Nehovorí o tom, že sa otvárate. Hlavička len zostúpila nižšie do malej panvy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátený krčok

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, som momentálne v 38 tt a bola som dnes na prehliadke, kde lekár diktoval sestre určité hodnoty a keď som sa opýtala, čo tie veci znamenajú, povedal len toľko, že je všetko v poriadku. Keďže boli za mnou ešte viaceré pacientky, iba som vzala papier a je tam písané toto.. Vedeli by ste mi povedať čo dané výrazy znamenajú?
    Píše sa tam že hrdlo takmer spotrebované, branka pre tesný prst, hlavička nalieha, uterus normotonický.
    Ešte mi povedal, že krčok už mám úplne skrátený.
    Môže to znamenať, že sa pomaly blíži pôrod? Alebo že ho môžem očakávať?
    Dnes po vyšetrení sa mi objavilo krvavé hlienové špinenie a trvá už cca 5 hodín, ale zatiaľ ma bolia len kríže, nič viac.. Tak sa chcem opýtať, či to môže už znamenať aj blížiaci sa pôrod.
    Ospravedlňujem sa že sa pýtam možno otázky, na ktoré by som mala vedieť odpoveď, ale ja som počas celého tehotenstva pracovala, ešte doteraz pár hodín zvyknem a nemala som čas si tieto veci a výrazy naštudovať.
    Ďakujem Vám vopred za odpoveď a pomoc, pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu máte krčok úplne skrátený, hrdlo je takmer sootrebované a otvorená ste pre tesný prst. Maternica je v kľudovom stave. Je to primeraný nález. Po každom vyšetrení sa môže vyskytnúť špinenie, v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení. Môže sa jednať aj o odchod hlienovej zátky. Spomínané bolesti krížov, či podbruška sa už môžu v tomto týždni tehotenstva vyskytovať. Maternica sa pomaly štartuje, jedná sa pravdepodobne o tzv. poslíčkov. Pôrod sa môže rozbehnúť prakticky kedykoľvek, dopredu sa to nedá povedať. Odsledujte si to.

  • Cisarsky rez

    , Autor: VL95

    Dobrý večer pán doktor. Chcela by som sa prosím opýtať, keďže mam blížiaci sa pôrod a prežívam mierny strach, či hrozí nejaké nebezpečenstvo ak mám plánovanú sekciu z dôvodu dvoch krckov a beriem železo+som odmala.chudokrvná. Teraz už vyzerá krvný obraz vraj v poriadku, ale nikdy som žiadnu operáciu neprekonala, tak neviem ci strach je opodstatnený...
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, strach z nepoznaného je normálny. Každý operačný výkon so sebou nesie isté riziko. Báť sa však nemusíte, skôr sa treba tešiť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Odtok hlienovej zátky

    , Autor: Luci123

    Dobrý deň pán doktor, som prvorodička v 38tyzdni (37+2) som na 1cm otvorená včera večer mi asi odtiekla hlienová zátka bol to hustý naťahujúci sa hlien v žltopriesvitnej farbe. Po akom čase môže prísť pôrod? A môžem mať po odteceni hlienovej zátky sex? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hlienová zátka neznamená nevyhnutne blížiaci sa pôrod, ale postupné dozrievanie a pootváranie sa krčka maternice. Nedá sa povedať, kedy sa spustí kontrakčná činnosť. Pohlavný styk mať môžete, treba však myslieť na to, že spermie obsahujú prostaglandíny, ktoré môžu napomôcť spustiť pôrod. Ste však už prakticky v termíne, takže to vplyv na zrelosť plodu nebude mať.