Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skrátený krčok

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, som momentálne v 38 tt a bola som dnes na prehliadke, kde lekár diktoval sestre určité hodnoty a keď som sa opýtala, čo tie veci znamenajú, povedal len toľko, že je všetko v poriadku. Keďže boli za mnou ešte viaceré pacientky, iba som vzala papier a je tam písané toto.. Vedeli by ste mi povedať čo dané výrazy znamenajú?
    Píše sa tam že hrdlo takmer spotrebované, branka pre tesný prst, hlavička nalieha, uterus normotonický.
    Ešte mi povedal, že krčok už mám úplne skrátený.
    Môže to znamenať, že sa pomaly blíži pôrod? Alebo že ho môžem očakávať?
    Dnes po vyšetrení sa mi objavilo krvavé hlienové špinenie a trvá už cca 5 hodín, ale zatiaľ ma bolia len kríže, nič viac.. Tak sa chcem opýtať, či to môže už znamenať aj blížiaci sa pôrod.
    Ospravedlňujem sa že sa pýtam možno otázky, na ktoré by som mala vedieť odpoveď, ale ja som počas celého tehotenstva pracovala, ešte doteraz pár hodín zvyknem a nemala som čas si tieto veci a výrazy naštudovať.
    Ďakujem Vám vopred za odpoveď a pomoc, pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu máte krčok úplne skrátený, hrdlo je takmer sootrebované a otvorená ste pre tesný prst. Maternica je v kľudovom stave. Je to primeraný nález. Po každom vyšetrení sa môže vyskytnúť špinenie, v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení. Môže sa jednať aj o odchod hlienovej zátky. Spomínané bolesti krížov, či podbruška sa už môžu v tomto týždni tehotenstva vyskytovať. Maternica sa pomaly štartuje, jedná sa pravdepodobne o tzv. poslíčkov. Pôrod sa môže rozbehnúť prakticky kedykoľvek, dopredu sa to nedá povedať. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer.. chcela by som sa spýtať. Som 34tt krčok mám 1,5cm polotuhý bránka na prst tesne v celom rosahu klenby mierne. Kortikoidy už mi boli podané v skoršom týždni keďže krčok sa mi skracuje pomaly od 26tt.. som hospitalizovaná podávajú mi infúzie s magneziom plus progestanelle 200-0-200.. Bábätko ma váhu cca 2500g myslíte že mám šancu potiahnuť aspoň do 37-38 týždňa? Žiadne ťažkosti nemám ani posličkov nič… poprípade ak by došlo k predčasnému porodu prežilo by to babatko? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, kedy je už novorodenec životaschopný. Záleží však od viacerých faktorov a okolností, ktoré majú vplyv na popôrodnú adaptáciu novorodenca. Váha 2.5 kg je tiež adekvátna. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátený krčok a tvrdnutie v podbrušku

    , Autor: lenka128

    Dobrý večer, v utorok 9.5 som bola prijatá n gynekologické oddelenie s tým že som v 16tt začala krvácať a mala som bolesti s tvrdnutim v podbrušku.... Spravili mi ultrazvuk krčok bol na 2,2cm skrátený to isté aj vo štvrtok, v piatok ( 12.5.) už bol krčok len 0,5cm stále som hospitalizovaná, žiadne problémy som doteraz nemala, výsledky sú dobré a lekári mi nevedia nič konkrétne povedať. Podali mi liečbu ascorutin ( 3x 2 tbl) utrogestan ( 2x2 tbl 200mg) , 2x magnézium v infúzií (ráno, večer) a 3x1 tbl dicynone ....
    Priebežne máš ešte ruzovkasty výtok,.prípadne zašpiním a tvrdnutie popod bruško tiež pretrváva.... Je možné,že svoje dieťa donosim do konca prípadne aspoň do nejakého týždňa aby mohlo prežiť mimo maternice ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nemáte priaznivý vaginálny nález. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, ani USG nález, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Krčok maternice

    , Autor: Žanet97

    Dobrý deň, som v 26tt a mám skrátený krčok do 1,5cm, 30mm, vzadu zatvorený, mám nariadený kludovy režim
    Chcela som sa spýtať či je tento nález veľmi zlý, či sa môžem trochu aj pohybovať?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak máte nariadený kľudový režim, treba ho dodržiavať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať. Poznajú všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení, či progresiu nálezu a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Kayka

    Dobrý deň... Chcela by som sa opýtať som 35tt a mam skrátený krčok na 3,50cm a chcela by som sa opýtať či môžeme praktizovať sex ešte alebo už račej čo sa týka bezpečnosti nie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je dĺžka krčka vyšetrená USG 35 mm, jedná sa v tomto týždni o normálny nález. Ak Vám nebol zakázaný pohlavný styk, môžete ho praktizovať bez obáv.