Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,748 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Skrátený krčok

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň, som momentálne v 38 tt a bola som dnes na prehliadke, kde lekár diktoval sestre určité hodnoty a keď som sa opýtala, čo tie veci znamenajú, povedal len toľko, že je všetko v poriadku. Keďže boli za mnou ešte viaceré pacientky, iba som vzala papier a je tam písané toto.. Vedeli by ste mi povedať čo dané výrazy znamenajú?
    Píše sa tam že hrdlo takmer spotrebované, branka pre tesný prst, hlavička nalieha, uterus normotonický.
    Ešte mi povedal, že krčok už mám úplne skrátený.
    Môže to znamenať, že sa pomaly blíži pôrod? Alebo že ho môžem očakávať?
    Dnes po vyšetrení sa mi objavilo krvavé hlienové špinenie a trvá už cca 5 hodín, ale zatiaľ ma bolia len kríže, nič viac.. Tak sa chcem opýtať, či to môže už znamenať aj blížiaci sa pôrod.
    Ospravedlňujem sa že sa pýtam možno otázky, na ktoré by som mala vedieť odpoveď, ale ja som počas celého tehotenstva pracovala, ešte doteraz pár hodín zvyknem a nemala som čas si tieto veci a výrazy naštudovať.
    Ďakujem Vám vopred za odpoveď a pomoc, pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu máte krčok úplne skrátený, hrdlo je takmer sootrebované a otvorená ste pre tesný prst. Maternica je v kľudovom stave. Je to primeraný nález. Po každom vyšetrení sa môže vyskytnúť špinenie, v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení. Môže sa jednať aj o odchod hlienovej zátky. Spomínané bolesti krížov, či podbruška sa už môžu v tomto týždni tehotenstva vyskytovať. Maternica sa pomaly štartuje, jedná sa pravdepodobne o tzv. poslíčkov. Pôrod sa môže rozbehnúť prakticky kedykoľvek, dopredu sa to nedá povedať. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok

    , Autor: Barbor345

    Dobrý deň , prosím Vás o názor. Som tehotná 31+3, na poradni mi zmerala (usg) krčok 28mm, bez otvárania.
    Mám očakávať, že porodim predčasne... Užívam Magnerot + Utrogenstan večer + mám sa šetriť.
    Aký máte na tento nález názor Vy?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 28mm krčok v 32. týždni tehotenstva, navyše ak nemáte časté tvrdnutie bruška, ani nie je prítomné vnútorné otváranie sa, nie je žiadna katastrofa. Môžete pokojne plod donosiť a porodiť v termíne. Nehovorí to nič o tom, že by ste mali porodiť predčasne. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Streptokok v pošve

    , Autor: Lucik...

    Pozdravujem, aktuálne mi prebieha 35tt, počas celého trvania tehotenstva som mala opakovane zápaly posvy a súčasne aj močových ciest preliečované ATB, taktiež na začiatku tehotenstva GBS pozit preliečený ATB. Minuly týžden som bola poslednýkrát u svojej gynekologičky na poradni, ktorá mi robila ster z posvy. Dnes mi volala sestrička s výsledkami že je tam zas streptokok, zajtra mám priniesť moc na vyšetrenie či nie je aj tam nahodou a daju mi vyrobiť penicilinové ATB do vagíny v lekárni, ktoré si mám zajtra vyzdvihnúť. Chcem sa opýtať, tieto ATB mám brať?? Aj napriek tomu že mám v tehotenskej knižke zaznačené že som už bola GBS pozit aby pred pôrodom vedeli. Alebo ich nemám radšej brať? Beriem ešte poslednú krabičku Utrogestnu lebo mám skrátený krčok a nariadený kludovy režim už pár mesiacov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae (GBS pozit.) sa v tehotenstve štandardne nepreliečuje, ak žena nemá ťažkosti, prípadne zhoršený nález na krčku, bolesti, či iné ťažkosti. Bez ohľadu na “preliečovanie” budete pri príjme na pôrodnú sálu dostávať antibiotiká až do pôrodu. Nepoznám však nález, výsledky všetkých vyšetrení, informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak nález nie je pokročilý a nemáte ťažkosti, nie je antibiotiká nevyhnutné užívať. Na postupe pri príjme na pôrodnú sálu sa aj tak nič nezmení, stále budete braná ako GBS pozitívna.

  • Serklaž a skracovanie krčka

    , Autor: Macusik 2756

    Dobrý deň chcela by som sa Vás opýtať na váš názor. Som po dvoch potratoch prvý bol v 24. týždni s prognózou abrupcia placenty. A druhý v neukončenom 20. týždni, začala som krvácať a uvoľnila sa mi hlienova zátka a prirodzene som porodila. Vak blán bol už vyklenuty takže ani serklaž nebola možná.
    Teraz som tehotná 21+5, beriem Fraxiparin 0,4 ml, Anopyrin a brala som utrogestan. Mala som robenu preventívnu serklaž v 17 týždni. Zatiaľ bolo všetko v poriadku. Ďalšia kontrola v 21 týždni zistený skrátený krčok na 20 mm. Bábätko sa vyvíja v poriadku a má 450 g. Okamžitá hospitalizácia a nasadený utrogestan 200 ráno a večer po jednej tabletke, magnézium 2 krát denne, guaracuran tiež ráno a večer. Doktori vraveli, že sa steh neprerezava, len bábätko bolo pri príjme otočené hlavičkou na krčok a tlačilo na steh.
    Mám kľudovy režim len posteľ, záchod a sprcha.
    Myslíte, že je možné donosit do schopného týždňa aby mi serklaž vydržala?
    A môže po utrogestane byť ťahavy biely výtok ?
    Ďakujem Vám za radu už som z toho zúfalá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné aj za daných okolností donosiť plod. Áno, spomínaný biely výtok môže byť spôsobený aj Utrogestanom. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky nálezy, výsledky vyšetrení, informácie aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Krčok

    , Autor: Natallk

    Dobrý deň, som v 25tt a mám skrátený krčok maternice na 25mm, hrdlo dlhé zavreté, doktorka ma straší že predčasne porodim a budem mať choré dieťa, prosím vás o Váš názor, ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe skrátenosti krčka sa nedá vyjadriť k tomu, či porodíte v termíne alebo predčasne. Dôležitá nie je iba dĺžka krčka ale najmä to, či je prítomné vnútorné otváranie krčka (tzv. funneling) a či je Valsalvov manéver (zmeny na krčku pri zakašľaní) pozitívny alebo nie. Ak sa Vášmu obvodnému gynekológovi niečo nezdá, má Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Predpokladám, že máte naordinovaný kľudový režim. Dôležité sú pravidelné kontroly. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Krčok a pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opytat, som momentálne 36tt a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod. A tiež ak by to krčok nevydržal a praskla by mi už voda či by sa už vedel adaptovať na život vonku bez komplikácií. Zatail som sa neotvárala.
    A druha otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady.
    A tretia otázka ešte keď mám takto skrátený krčok čo vlastne hlavičku už drží len na vlasku doslova, môžem aj naďalej vykonávať masáž hrádze alebo to radšej nechať tak aby to neprivolalo pôrod. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od ukončeného 36. týždňa tehotenstvs (36+0 tg) sa už nejedná o predčasný pôrod. Magnézium po ukončenom 36. týždni tehotenstva postupne vysadzujte. Progesterón bude tiež pomaly vhodné vysadiť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva už nemá zmysel užívať ani magnézium (iba ak by ste mali kŕče v lýtkach, tak jednu tabletku večer podľa potreby pokojne môžete), ani progesterón. Ak ste už 35+ týždni tehotenstva, dieťa už má vyvinuté všetko, malo by sa v pohode udýchať aj samé. Váha 2200g tiež nie je žiadna tragédia. S masážou hrádze môžete pokračovať. Ak by ste sa však rozhodli používať Aniball, s jeho používaním začnite až po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúci lekárov.