Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobry den.

    , Autor: miriama81

    Chcela by som sa opytat som v 13 tyzdni a 2 dni pohyby este nieje mozne citit???Bola som na gnetickom USG v KE lebo som otehotnela hned po chemoterapii,vyzera ze babetko je zatial zdrave je mozne aby sa vyskytli nejake chyby este??Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zväčša sú pohyby dieťatka cítiť až približne v 18. týždni gravidity. Možnosť, že sa objavia ešte komplikácie gravidity sú vždy, no ak bol geneticky UZV urobený dôkladne tak sa nemusíte obávať, ešte v 20 týždni gravidity absolvujete morfologický UZV.

Podobné otázky

  • Hodnota HCG

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň. rada by som sa opýtala ohľadom mojich hodnô hcg z krvi. Mám za sebou 3 odbery: 1. odber - 19.3. - 9,14 potom 2. odber - 26.3. - 104,9 a dnes 3. odber 3.4. - 409. Medzi 1. a 2. odberom hcg pekne narástlo. Ale medzi 2. a 3. odberom mi ten rozdiel príde naozaj malý.. Myslíte že je tam šanca na prosperujúce tehotenstvo? Na sone 27.3. videla doktorka v maternici dutinku. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o extrémne skorí záchyt tehotenstva. Dynamika beta HCG je v poriadku. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodná kontrola o 10 - 14 dní. Nevidel som však nález, preto sa Vám takto neviem bližšie objektíve vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Clotrimazol

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. 3 dni som sa liečila Clotrimazolom na mykózu. prvý deň som mala ružový výtok, druhý deň ten istý ružový výtok s kvapkou krvi a tretí deň zase ružový výtok s nitkou krvi a mala som bolesti v maternici. Na pohotovosti som mala tlak 160/89 a povedali mi že placenta sa netrhá. Doktorka povedala stopnúť liečbu tak som si ďalších 5 dní vkladala probiotiká do pošvy. Teraz doktorka povedala že zase mám dobrať tie posledné tri tabletky. Niekde som našla že vedľajší účinok Clotrimazolu v prvom trimestri je porucha funkcie placenty a porucha diferenciácie plodovych tkanív. Ja som v 31 týždni. Môže ma bolieť brucho od toho Clotrimazolu? Nechce sa mi veriť že by to malo na mňa taký zlý účinok a chcem sa konečne prelieciť na tú mykózu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak ako každý preparát, aj Clotrimazol môže spôsobiť vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Ak Vám daný preparát nevyhovuje, skúsiť si môžete aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky. Vhodné je pred zahájením liečby realizovať si jednorázovo aj vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Ak bola vo výsledku kultivačného vyšetrenia prítomná iba Candida a nemáte žiadne ťažkosti, nie je nevyhnutné za každú cenu mykózu preliečovať. Vhodná je aj aplikácia vaginálnych probiotík. Je v celku možné, že už to máte preliečené. Takto sa Vám viac neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Olynth a afrin

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať som už nejaký čas závislá od kvapiek do nosa pred tehotenstvom to bol muconasal potom som čítala že lepšie je prejsť na olynth HA. Samozrejme som si kúpila aj morskú vodu ale keďže to je ešte horšie po nej tak potrebujem sa spýtať a ukludnit v lekárni mi dali Afrin vraj je to lepšia alternatíva ako olynth. Cez deň neviem dýchať len pár krát takže Max tak dva tri krát denne streknem v noci je to horšie zobudím sa že sa dusim tak si musím streknut doteraz od začiatku tehotenstva som používala teda ten afrin jeden sprej mi vydržal dva mesiace som 7+2 akcia srdiečka potvrdená dnes mi došiel afrin a mala som po ruke len olynth HA dnes som ho užila miesto afrinu zajtra zbehnem do lekárne pre afrin. Ale chcela som sa spýtať či môže toto vyvolať potrat alebo missed abort? V piatok ma preberá už môj gynekológ lebo som po Ket a doteraz som bola pod centrom. V piatok s ním aj preberiem ako ďalej postupovať keďže bez kvapiek neviem dýchať. Chcem sa len upokojiť či spomínané kvapky môžu uškodiť a spôsobiť missed abort alebo potrat? Alebo môžem byť v kľude a postupne riešiť moju závislosť na kvapkách ďakuje za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dňová aplikácia Olynthu Vám potrat určite nespôsobí. Nepoznám však príčiny ťažkostí s dýchaním, či sa jedná o mechanický problém v dutinách, ktorý by mal riešiť ORL lekár alebo sa jedná o opuch slizníc vplyvom hormonálnych zmien počas tehotenstva, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak bolo tehotenstvo intaktné a všetky výsledky vyšetrení, ako aj USG nálezy boli v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Prudký pohyb

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať som 6 tt+6 dnes som ráno v posteli sa v polospanku vystierala a spravila som veľmi zlý pohyb veľmi ma zapichalo a zabolelo na ľavej strane podbruška tak veľmi to zabolelo že som sa vrátila do pôvodnej polohy dala som si magnezium a všetko vyzerá ok. Nič nebolí len som sa chcela opýtať či sa tým zlým pohybom mohlo niečo pokaziť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva je ešte materncia v malej panve a je minimálne zväčšená. Spomínaným pohybom ste si neublížili, skôr ste si podľa mňa natiahli svaly. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Mykóza

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Z poslednej kultivacie mi vyšli pozitívne kvasinky. Som v 29 týždni (28+6) a nemám žiadne problémy. Mykóza páli a svrbí a mňa nič nepáli. Raz za týždeň mám taký slabý výtok to je všetko. Ževraj sa to môže dostať do plodovej vody a treba Clotrimazol. Už som bola 2 krát hospitalizovaná kvôli anémii a že som skolabovala od únavy. Bojím sa aj užiť aj jednoduché antibiotikum aby som zase neodpadla. Neviem, brať ten Clotrimazol alebo nebrať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a v kultivačnom náleze boli prítomné iba kvasinky, môžete si aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizovať 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.