Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dobry den.

    , Autor: miriama81

    Chcela by som sa opytat som v 13 tyzdni a 2 dni pohyby este nieje mozne citit???Bola som na gnetickom USG v KE lebo som otehotnela hned po chemoterapii,vyzera ze babetko je zatial zdrave je mozne aby sa vyskytli nejake chyby este??Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zväčša sú pohyby dieťatka cítiť až približne v 18. týždni gravidity. Možnosť, že sa objavia ešte komplikácie gravidity sú vždy, no ak bol geneticky UZV urobený dôkladne tak sa nemusíte obávať, ešte v 20 týždni gravidity absolvujete morfologický UZV.

Podobné otázky

  • Mokre nohavičky

    , Autor: Abc

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, či je normálne mat stále, ale ze stále mokre nohavičky. Som.v 20tt a už dlhšie pozorujem mokro. Je to ako voda...Dnes som bola aj na poradni, doktor sa k tomu vyjadril len tak, že plod na dosť vody. Môže to byť vytok alebo odtok plodovej vody?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o vodnatý výtok, ktorý je v tehotenstve pomerne častý. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikovať vaginálne probiotiká. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ide o tehotenské priznaky?

    , Autor: 6602ZUZI

    Dobry den.

    Mam 42 rokov, jedno dieta a s manzelom sa pokúšame o bábätko. Menstruaciu mam pravidelnú. Tento mesiac sme sa snazili pred aj pocas plodnych dni. Menstruacia ma prist o 2 dni. Uz 2-3 dni mam bolesti v podbrušku. Viac na pravej strane. Nie je to bolest ako pri menstruacii ale taka bodava ktora trva cca 5min, prejde a zas sa vrati o par min. Alebo zacne necakane pichnutim v podbrusku. Zacali mi aj vyrazne vypadavat vlasy za poslednych 10dni. Tehotenske testy mi vysli este so slabou druhou čiarkou. V mojom veku sa snazim byt od zaciatku opatrna ak by malo ist o tehotenstvo. Aky je vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Maľovanie v tehotenstve

    , Autor: Simkaaa

    Dobrý deň.
    Rada by som sa opýtala či škodí plodu maľovanie obrazu akrylovymi farbami či striekanie dekoračných predmetov sprejom ak to nerobím pravidelne. Pred pár dňami som maľovala 2 obrazy, jeden s akrylom druhý s vodou riediteľnou farbou bez zapachu a 4 dekoračne predmety sprejom vonku a s ochrannými pomôckami/rukavice,rúško/. Mohlo to poškodiť plod, nakoľko som tieto aktivity robila vo veľmi kratkych časovych intervaloch a nie ten istý deň. Práve teraz som sa dozvedela že som tehotná.
    Dakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to nie je otázka pre gynekológa, myslím si, že akrylové farby používať môžete. Čo sa týka sprejov, s nimi by som narábal opatrne. Určite je potrebné používať ochranné pomôcky. Ak ste doteraz používali ochranné pomôcky, tehotenstvu ste neublížili. Je však vhodné pozrieť si odporúčania k jednotlivým farbám a sprejom, kde by mali byť napísané potrebné informácie.

  • Rajo acidko

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať či náhodou nemáte informáciu o Tom či rajo acidko je pasterizovane kúpila som si na žalúdok v obchode aj mi pomohlo ale neviem sa nikde dočítať či je tento výrobok pasterizovany a mám trošku obavy. Chcem sa len spýtať či náhodou neviete či je tento druh mlieka pasterizovany? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, všetky tieto produkty sú pasterizované. Aby ste mali informáciu aj do budúcnosti, pri všetkých produktoch platí, že v prípade, že v zložení nie je uvedená informácia o nepasterizovanom mlieku, považuje sa mlieko v zložení výrobku za pasterizované.

  • E.coli v moči v tehotenstve

    , Autor: Domi19

    Dobrý deň. Som v 15 tt tehotenstva a mám pálenie pri močení. Zistili mi v moči E.coli 10na3.
    Vraj pri takom náleze nie je potreba sa liečiť ATB.
    Užívam Blokurima + brusnice no nezaberá nič.
    Bojím sa aby to neohrozilo plod.
    Aká liečba ATB je v tehotenstve na zápal moč.ciet bezpečná?
    Na Zinnat som žial rezistentná z dôvodu častého užívania pri infektoch. Je napr. Monural bezpečný? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od citlivosti antibiotík na vykultivovanú baktériu. Štandardne sa tehotným predpisuje Amoksiklav 625mg á 8 hod. na 7 až 10 dní. Nevidel som však výsledky kultivácie a citlivosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.