Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohyby

    , Autor: Lilly123

    Dobrý deň chcem sa spýtať som v 25tt a nejaké dni dnes prvý deň cítim pohyby dieťatka slabšie je to normálne ? Ešte včera som ho cítila ako rybička , už som o jedno dieťatko prišla v 36tt musela som ho odrodit mŕtve udusil sa okolo šnúry najbližšiu kontrolu u svojho dr mám 9.11.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pohyby plodu v 25. týždni tehotenstva nemusia byť citeľné každý deň a môžu mať charakter žblnkotania, ale už aj zreteľných pohybov. Je to individuálne. Odsledujte si to. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení, ako aj USG nálezy v poriadku, podľa mňa sa nemusíte obávať. Pri nejasnotiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • pohyby

    , Autor: Anettka

    dobry den pan doktor.. druhe tehonestvo všetko v poriadku ale chcem sa spytat kedy mozem citit pohyby.? som 15tt dcerka podla sona je o tyzden vačšia a vzdy na večer pocitujem uz nieco :) chcem sa spytat či je to mozne? a či je možne ze porodim skor nakolko mala je stale velka? mam uz druhy tp dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u viacrodičiek je vnímanie pohybov plodu prítomné v skoršom týždni tehotenstva, ako u prvorodičiek, ktoré začínajú cítiť pohyby plodu neskôr. Viacrodička môže cítiť pohyby plodu aj v 18. týždni tehotenstva, je to naozaj individuálne a záleží od viacerých okolností. Odsledujte si to.

  • Bolesť v boku

    , Autor: Katka177

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Posledné dni som začala mať také čudné bolesti v pravom boku taký tlak aj ako keby pálenie.Pohyby cítim. Babätko je otočené zadkom dole. Môže to byť tým? Min.týždeň som mala poradňu všetko bolo ok. Som 31tt. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Bolesti hlavy

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň,
    Som 33 tt . Už 5 deň pociťujem bolesti hlavy vzadu a v čelovej oblasti netrvajú celé dni ale každý deň bolesť cítim viac hodín. Preklamsiu asi možno vylúčiť tlak nízky okolo 100/60, bielkoviny v moči nie sú ani opuchy vôbec nemám. Pohyby krásne cítim. Môžu tieto bolesti ohroziť plod a mám ich riešiť s lekárom? Alebo neohrozujú plod a sú bežnou súčasťou týchto týždňov tehotenstva? Ako pomoc pijem vodu s citrónom a tekutín vždy 2-3l, niekedy trochu Pepsi, studené obklady, cvičenie krčnej a keď je zle paralen neviem či sa dá pomôcť ešte nejako inak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí hlavy môže byť viacero. Najmä v tomto horúcom počasí. Nemusí však súvisieť s tehotenstvom. Príjem tekutín máte doststočný. Preeklampsia sa môže rozvíjať aj nenápadne. Samozrejme, ak nemáte ťažkosti, opuchy, bielkoviny v moči a tlak je v poriadku, pravdepodobnosť preeklamspie je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní bolestí hlavy navštívte Vášho obvodného gynekológa, či obvodného lekára, ktorí Vás vedia odoslať na ďalšie potrebné vyšetrenia.

  • Pobolievanie v podbrušku

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, som v 18tt a začala som mať akokeby menštruačné pobolievanie v podbrušku. Maternicu cítim akokeby bola tvrdá, boli ma aj na pravej keď chodím, keď sedim a vstanem alebo keď urobim dáky pohyb. Je to to roztahovanie maternice alebo treba ísť doktorovi? Pohyby stále necitim, jediný znak tehotenstva ktorý momentálne mám je že mi začalo z jedného prsníka vytekat kolostrum..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba takto na základe opisu sa nedá veľmi objektívne vyjadriť. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Ak je však celé podbruško tvrdé, nie je to úplne ideálne. Skúsiť môžete užívať Magnézium v úvodnej dávke 3x1 tabletka denne, ktorá sa dá ešte navyšovať. Odsledujte si to. Samozrejme, v prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • More

    , Autor: Dusana_11

    Dobrý deň,

    Možno hlúpa otázka, ale chcela by som sa opýtať. Sme na dovolenke. Keď som vstupovala do mora, kde bola ešte nízka hladina mora (tak max po kolená), tak tam bol kameň a ja som padla do tej vody. Na pravé stehno, dopadla som tam na piesok v mori. Takýto ,,pád,, do plytkého mora v 26tt nie je nebezpečný ?
    Voda nadnáša, necítim bolesť, aj pohyby som potom cítila a nebolo to na betón alebo podobne ale proste do malej vody. Len som začala teraz o tom rozmýšľať. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nespadli priamo na brucho, ale na bok na stehno a navyše to nebol dramatický pád a nemáte žiadne ťažkosti, nemusíte sa obávať.