Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
17,797 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Pohyby

    , Autor: Lilly123

    Dobrý deň chcem sa spýtať som v 25tt a nejaké dni dnes prvý deň cítim pohyby dieťatka slabšie je to normálne ? Ešte včera som ho cítila ako rybička , už som o jedno dieťatko prišla v 36tt musela som ho odrodit mŕtve udusil sa okolo šnúry najbližšiu kontrolu u svojho dr mám 9.11.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pohyby plodu v 25. týždni tehotenstva nemusia byť citeľné každý deň a môžu mať charakter žblnkotania, ale už aj zreteľných pohybov. Je to individuálne. Odsledujte si to. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení, ako aj USG nálezy v poriadku, podľa mňa sa nemusíte obávať. Pri nejasnotiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Svalovica zospodu

    , Autor: Asti

    Dobry den,
    Som v 24tt druhorodicka po sekcii a poslednych par dni citim akoby svalovicu na spodku panvy, akoby svaly a kosti, skoro presne ako po dlhsom bicyklovani, neviem to presnejsie opisat. Celkovo mam pocit akoby sa mi uz panva zacinala povolovat...Nijak ma to neobtazuje ani neobmedzuje, citim to hlavne pri pritahu nohy zo strany. Nekrvacam a ani nespinim, na poslednej poradni som bola "zavreta na 100 zamkov", brucho mi obcas trochu stvrdne len ked dlhsie stojim alebo robim a beham okolo starsieho syna, pohyby citim normalne. Beriem magnezko a femibion. Co to podla Vas sposobuje? Moze to byt uz ozaj povolovanie panvy v tomto tyzdni? Nepamatam si uz ci som to mala aj pri prvom synovi. Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza tým okrem iného aj k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať aj ako pichanie v pošve, či ťahavé a tlakové bolesti v malej panve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasnosti navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolest

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň , dňa 18.5 ma dcéra buchla hlavou tak nie do stredu ani veľmi nie do boli do brucha . Potom som mala fyzickynagicny víkend s dcerou . A dnes cítim keď si prejdem tam kde ma asi buchla tak na dotyk jemne boli aj ma tam niečo zvnútra akoby ťahá že keď sa prejdem tak to ústupu. Cítila som tam aj dosť kopance od dieťaťa . Môže to byt tým alebo je niečo vážne? Ak pohyby cítim . A na kontrolu ku gyn mám ísť 25.5 . Nechcem chodiť pre somariny na pohotovosť . A plus od dnes ma pobolieva jemne brucho ako keby som mala dostať menzes

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o nič závažné, ale takto, bez vyšetrenia, sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, keď si to bude stav vyžadovať, aj skôr, ako ste objednaná.

  • Pihyby

    , Autor: Patiik

    Dobrý deň, som tehotná v 24tt a mám placentu vpredu, niekedy cítim pohyby úplne že mi je až nepríjemne ,ale niekedy len také pohyby ktoré by sim porovnala silnejším vibráciám . Myslite že môže zato poloha placenty? Preto sú takéto vibracne pohyby?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, placenta lokalizovaná na prednej stene môže pôsobiť ako “tlmiaci vankúš” a preto sú niekedy pohyby plodu menej citeľné, prípadne ich tehotná začína vnímať o niečo neskôr. Môžu byť aj iného charakteru, nemusia byť prudké, či až pichavé. Odsledujte si to.

  • Pohyby v 29tt

    , Autor: MariV

    Dobrý deň,
    som v 29tt a chcem sa spýtať ohľadom pohybov - v podstate odkedy ich cítim tak sú úplne rôzne. Dieťatko má dní kedy ho cítim pekne priebežne celý deň a dni kedy sa musím veľmi snažiť aby som ho ucitila. Je to v poriadku? Už som s tým bola aj na pohotovosti ale všetko bolo v poriadku - ctg aj sono, dieťatko zodpovedá danému týždňu aj dňu, vraj to môže byť spôsobené placentou, ktorú mám vpredu a pohyby tlmi. no aj tak mám vždy strach keď ju cítim slabo, neviem či mám každý raz utekať na pohotovosť alebo to tak bude stále lebo ma taky režim.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte placentu na prednej stene maternice, tvorí akoby vankúš, ktorý do istej miery tlmí a znižuje cítenie pohybov plodu. Cítenie pohybov plodu je však aj napriek tomu každý deň individuálne. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to.

  • Silné žalúdočné ťažkosti 37tt

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň,

    chcem sa opýtať, momentálne som 37tt a už dva dni ma trápia naozaj extrémne hnačky.
    Včera to ešte bolo v norme, ale dnes je to už omnoho horšie, spôsobuje mi to aj bolesti a kŕče podbruška aj drieku, ale nie v intervaloch, len tak počas dňa na cca 15 minút..
    Nič neobvyklé čo bežne nejedavam, som nejedla.. Snažím sa jesť už zdravšie ale naozaj sa to nedá vydržať.. Je to bežné že sa ženy takto čistia vo vyššom štádiu tehotenstva alebo to spôsobujú pohyby bábätká?
    Bábätko sa mi hýbe, dokonca teraz o dosť silnejšie a intenzívnejšie.
    Na poradni vo štvrtok mi bola zistená trošku zvýšená hodnota bielkoviny v moči, ale povedali že zatiaľ je to v norme a budeme to sledovať, môže to byť spôsobené aj tým?
    Beriem magnézium 2 krát denne, ale to som brala aj doteraz, tak podľa mňa by to nemalo byť tým.
    Viete mi prosím povedať či je toto už bežné na konci tehotenstva a poprípade aký liek môžem užiť?
    Ďakujem Vám a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie je úplne bežné, aby tehotná mala silné a opakované hnačky. Skôr sa stretávame s pomalším trávením a zápchami. Určite sa nejedná o čistenie, ale skôr o diétnu chybu alebo črevnú virózu. Skúste si nasadiť párdňovú diétu, užívať môžete Carbosorb. Odporúčam tiež dostatočný pitný režim, skôr však pite neperlivú vodu a čaje. Odsledujte si to. Ak sa stav nezlepší do pár dní, aj napriek diéte, vhodné bude realizovať infektologické vyšetrenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.