Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výsledky flowmetrie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som 36+1, bábätko je menšie, 2200 g. Doteraz boli prietoky OK, dnes troška zhoršenie. Nález je takýto:
    Pphl, pohyby +, výrazná pohybová aktivita plodu, normohydramnion, placenta post, UmA PI 1,01 MCPA PI 1,3, t.c. CPR 4 pctl.

    O tri dni mám ďalšiu kontrolu, je to postačujúce ? Podľa vás sú aké tieto výsledky ? Je to moc zle ? Bojím sa, žeby sa mi to v priebehu týchto troch dní mohlo ešte viac zhoršiť.
    V prípade, že by to nebolo lepšie, chceli by vyvolať pôrod po 37+0.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe opisu nepoznám úplne všetky výsledky prietokov v pupočníku, takže je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, ale predpokladám, keď Vám bola odporúčaná kontrola o 3 dni, že boli ako tak v poriadku. Plodovej vody je normálne množstvo a placenta je na zadnej stene maternice. Iba na základe opisu sa dá povedať, že je prítomná centralizácia obehu, to znamená, že živiny sú sústredené na výživu mozgu. Je určite potrebné to odsledovať a samozrejme, ak by došlo k zhoršeniu výsledkov, v závislosti od toho stanoviť ďalší postup, či už pôrod vyvolávať alebo ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Najvhodnejšie je postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.