Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pozitívny triple test

    , Autor: amelia20

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtat na hodnody zistené odberom, nakolko ma zaskočil pozitívny výsledok, velmi som už nevenovala pozornost, čo dalej lekár hovorí. Aka je teda podla nameraých hodnot pravdepodobnost Downovho syndromu, prosím?
    v tehotenskej knižke mám:
    AFP 24,70 HcG:55,070 E3:1,23
    Vek:38
    predchádzajúce dve tehotenstvá boli bezproblémové, mám 16-ročné dvojičky a 10 ročnú dcéru.

    Genetické vyšetrenie odmietam, objednala som sa na morfol.USG

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri pozitívnom Tripple teste máte viacero možností. Tripple test nevyčísluje pravdepodobnosť, ale možné riziko, ktoré je ďalej potvrdiť. Ak s nimi však nie ste stotožnená, je to bezpredmetné a vhodné je potom absolvovať morfologický USG, na ktorý už ste objednaná.

Podobné otázky

  • Pozitívny triple test

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň,

    Som po IVf, absolvovala som prvotrimetrálny skrining v obdobi 11/3 tg. Hodnoty boli CRL 49,5 mm, NB bola vizuálna, NT 1,28 mm. Tak som sa už tešila a konečne aj chválila okoliu svojim tehotenstvom. No prišli výsledky triple testu, kde vyšlo riziko pozitivity na trisomy 21 v hodnotách 1:87, slovami neviem opísať to sklamanie.
    Snažím sa po tom všetkom, veriť, ze to nie je pravda. Podstúpila som aj trisomy krvný testxy, no v case odberu som bola chorá, je možné ze to skresli výsledky? Mám navštíviť iného lekára ktorý mi ešte raz urobi skrining? Alebo mám absolvovať odber plodovej vody?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Triple test môže byť za istých okolností aj falošne pozitívny a plod môže byť v poriadku. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjdriť. Vyčkajte na vysledok Trisomy testu. Áno, je na mieste zvážiť aj amniocentézu, teda odber plodovej vody. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Triple test

    , Autor: LauraMalu

    Dobrý deň,

    Prosím Vás chcela by som sa poradiť ohľadne mojich výsledkov z triple testu v 16 tt.

    Prvé krvné testy som absolvovala v 12 tt, tie vyšli všetky v poriadku. Výsledky z 12 tt boli nasledovné:

    UZV meranie zo dňa 25.03.33 - 60,12 mm
    Riziko DS: 1: 9 900
    Riziko trizómie č. 18 - 1:50 000 v termíne
    Riziko trizémie č. 13 - 1:20 000 v termine
    Hodnota PAPP-A: 3,85 iu/L

    Výsledky v 16 tt mi vyšli zo zvýšením rizikom resp. podozrením na DS..Výsledky boli nasledovné:

    Riziko DS - 1 v 230 (v termíne) - Riziko DS je vyššie ako očakávané len podľa veku matky (1 v 1400)
    Riziko NTD - 1 v 7 900
    Riziko trizómie č. 18 - 1:100 000 v termíne
    Riziko trizémie č. 13 - 1:20 000 v termine

    Na základe výsledkov triple testu zo 16 týždňa ma poslali na Genetiku, kde sa ma hneď Pani sestrička pýtala či by som bola ochotná podstúpiť odber plodovej vody. Nakoľko mám 24 rokov a v našej rodine nemáme žiadne podobné choroby rada by som počkala na morfologický ultrazvuk, ktorý mám rezervovaný u Pána doktora Grochala v Martine v 20 týždni tehotenstva (19.5.2022). Pani sestrička na genetike však nebola nadšená viac menej ma skôr ešte vystrašila. Chcela by som sa preto informovať na Váš názor, či by ste aj vy zvolili najprv cestu - počkať na morgolofický ultrazvuk u odborníka a potom následne v prípade podozrenia vykonať odber plodovej vody.

    V 12 týždni som taktiež absolvovala podobrný prehliadku plodu a výsledky v tehotenskej knižke mám nasledovné:

    CRL plodu - 60,12 mm
    GEST. vek - 12 + 0
    Biometria - 12 + 4
    NT - 1,7 mm
    Nosové kostičky
    AS: 186 : Normálny sono nález

    TSH: 0,791 (Sevolog. negat.)
    PAPP-A : 3,85
    Sfbetaticg: 28, 10 (negativ.)
    WBC: 8,19
    RBC: 3,88
    HGB: 120
    PLT: 140

    Ešte by som sa chcela informovať či je veľkosť plodu v tomto prípade v poriadku?

    Za všetky Vaše rady a odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    S pozdravom,
    Laura Maluniaková

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podstatné je, čo Vám povedala genetička, nie sestrička. Pozitívny triple test automaticky neznamená, že plod je postihnutý. Amniocentéza (odber plodovej vody) sa dá realizovať do 24. týždňa tehotenstva, preto môžete najprv absolvovať morfologické USG vyšetrenie. Výsledky prvotrimestrálneho skríningu ste mali v poriadku.

  • Triple test

    , Autor: basa

    Dobrý den, vysiel mi pozitívny triple test. V podstate som zvýsené riziko DS vzhladom na vek ocakávala, no pomer 3v4 v termíne bol riadne studenov sprchou. Ak tomu správne rozumiem, 3 plody s rovnakým výsledokm majú Downov syndróm, zdravé je len jedno, teda je len 25% sanca, ze dieta je zdravé. Priznám sa, ze takéto vysoké riziko som nenasla ani nikde na internete (a tam sa uz naozaj dá nájst vselico), preto, som, pochopitelne, nie práve v pohode, i ked viem, ze tieto testy zvyknú byt neraz pozitívne falosné. Som objednaná na morfologické UZV a viac- menej odhodlaná absolvovat i amnio. Aj tak by ma vsak zaujímalo nasledové:
    1) test bol robený v 16 +4 tt podla termínu poslednej MS a 17+0 podla UZV - práve spomínaný odhadrizika bol robený podla UZV, kde v den odberu lekár nameral BPD 36 mm - je tento odhad veku plodu podla BPD správny a nemohol skreslit výsledok?
    2) mohol byt výsledok skreslený tým, ze som od zaciatku tehotenstva do 16 tt uzívala duphaston (2x denne);
    3) mohlo prípadne výsledok skreslit to, že vo výsledku je uvádzaná váha 59 kg (čo bola váha pri odbere v 10 tt) hoci reálne som v case odberu mala 62kg?
    4) poznámka vo výsledku: Riziko DS je vyssie ako je ocakávané len podla veku matky - je poznámka, ktorá sa píse vzdy, alebo, ak by som mala menej (v case porodu budem mat 36 r.), vysledok by nebol taký katastrofálny?
    5) UZV v 1. trimestri vysiel negatívne: NT 0,90; nosová kosticka prítomná, prietok krvi v srdiecku bez patológie, po zapocítaný PAPP-A riziko DS: 1: 4000 - nie je to velký nepomer v porovnaní s triple testom, co má vacsiu výpovednú hodnotu?
    6) vo výsledkoch triple testu je len riziko na NTD a DS, nie sú tam ostatné chromozomálne poruchy, v predchádzajúcom tehotenstve som mala vypocítané riziko i na dalsie genetické anomálie - to sa dnes uz nerobí?
    7) co vsetko, aké dalsie poruchy, mozu byt prícinou abnormálnych hladín sledovaných krvných ukazovatelov? - v mojom prípade to bolo nasledovné:
    AFP: 1.00 MoM
    E3: 0,41 MoM
    hCG: 2.44 MoM
    PAPP-A (z 10 tt): 0,28 MoM.
    Prepácte za rozsiahlu otázku, ale je pre mna momentálne dolezité, poznat co najviac skutocnosti, i ked viem, ze definitívnu odpoved dá az amnio.

    Dakujem za úprimné odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    uvádzané možnosti skreslenia výsledku nie sú validné, termín je v norme, váha je s minimálnou odchýlkou a veková hranica sa tak uvádza vždy ak je vek nad 35 rokov-okamžite zhoršuje výsledok,Duphaston s nálezom nesúvisí
    zväčša bývajú výsledky súvisiace s tým čo dané laboratórium robí, alebo akú odchýlku našli, preto možno vo vašom prípade uvádzajú len NTS a DS
    sérové hladiny môže byť zvýšené i z iných dôvodov, chorobných i iných
    vaše rozhodnutie absolovať amniocentézu je správne, je to naozaj jediná možnosť ako sa dozviete o čo naozaj sa jedná,
    samozrejme test býva často s falošnou pozitivitou, hlavne z dôvodu neštandandardizovaných postupov a nie vždy dobrého merania NT v 13tt,
    nejpresnejšie preto bude vyčkať na amniocentézu,
    morfologikcý ultrazvuk je schopný vizualizovať len hrubé odchýlky, ale samozrejme dokáže lekára i vás nejakým smerom posunúť
    veľa šťastia a s pozdravom