Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,431 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • enterococcus faecalis

    , Autor:

    Dobrý deň, som v 8tt a vcera mi z kultivacie vysiel výsledok enterococcus faecalis masivne tak mi doktor predpisal vaginalne cipky s penicilinom Amoxicilin ktorý som si teda vcera večer zaviedla do pošvy. Rano ked som vstala a použila toaletu na papieri som mala nieco hnedo žlto oranžové a jeden hlienovy krvavý kus niecoho. Bola som uz aj na vysetreni vsetko je v poriadku s babatkom len mi teda pani doktorka nevedela povedat ze ci sa postupne vylucuje hematom ktorý mam v maternici alebo sa len ten cipok tak zafarbil. Chcela by som sa opýtať ze ci nahodou nemáte skusenosti s týmito cipkami ci sa teda mozu zafarbit alebo nie. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaný hlien je s najväčšou pravdepodobnosťou zvyšok neúplne rozpustených a vstrebaných vaginálnych čapíkov. Odsledujte si to. Ak u Vás nie je prítomné krvácanie, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • Predčasný pôrod

    , Autor: Mika

    Dobrý deň, som v 35tt+0 a dnes mi bol zistený enterococcus faecalis masívne. Mám skrátený krčok a hrozí predčasný pôrod. V nemocnici mi podávajú magnézium už 6. deň . Chcem sa opýtať môže ohroziť táto baktéria enterococcus faecalis bábätko ak by došlo k pôrodu ešte skôr ako sa prelieči? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, enterococcus faecalis je baktéria bežne nachádzajúca sa v tráviacom trakte, v čreve a okolo konečníka. Pri dodržiavaní intímnej hygieny nie je nutná liečba. Eventuálne môže byt nasadený Macmiror vaginálne. Nepoznám výsledky vyšetrení, ale podľa Vášho popisu máte nasadenú magnezioterapiu, ktorá je štandardným postupom v liečbe hroziaceho predčasného pôrodu. Dnes už ste v 36. týždni tehotenstva, teda 35+1. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva, teda vo Vašom prípade o týžden už budete v 37. týždni a teda nebude sa jednať o predčasný pôrod. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa informujte u lekárov na oddelení, kde ste hospitalizovaná.

  • výsledky z aeróbnej kultivácie

    , Autor: wieraa

    Dobrý deň, pani doktorka,
    v 36 t.t mi vyšli výsledky z aeróbnej kultivácie takto:
    Nález: Enterococcus faecalis ++
    Staphylococcus sp. koaguláza negatívny ++
    Lactobacillus species +++
    Mohli by ste mi bližšie povedať čo to znamená, či je to dobre, alebo zle. Moja gynekologička mi predpísala MACMIROR 500 vaginálne guľôčky (je to dobrý liek na tento nález), mam ich užívať 12 dní. Práve som prešla do 37 t.t., čo by sa stalo, keby som náhodou rodila skôr a nestihla by som doužívať celé balenie spomínaného lieku. A hrozí mi aj nejaká ďalšia liečba v nemocnici pri pôrode?
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    liečba je v poriadku niektore z tych bakterii su prirodzene nachadzajuce sa posve
    tč si nerobte srtarosti
    ak byste zacala rodit skor, antibiotika dostanete podla pozitivity streptokoa agalactiae, to vam mali brat v 36tt
    po porode by vzhladom na tento nalez lievcba nemala byt

  • Enterococcus faecalis

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, prosim Vás o radu. Som teraz v 37.týždni tehotenstva pred mesiacom mi z výteru stanovili Staf. aureus ,na ktorý som vybrala Unasyn tbl. a Macmiror. Teraz pri kontrolnom výtere mi bol stanovení Enteroc.faecalis ,na ktorým mi dr. predpísala Klion D vag.tbl. problémy som však nemala, len začervenanie, no po prvej tabletke mam výtok, bolesť podbruška a štípanie, je to normálna reakcia?a neublíži tato th. bábätku? Nemám brať aj Lactofeel? Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    kľudne môžete používať aj Lactofeel, po užití antibiotík napomôže k obnoveniu ochrannej fluory v pošve. Čo sa týka reakcie počkajte ešte 1-2 dni a uvidíte ako sa reakcia vyvinie, ak budú ťažkosti pretrvávať alebo zintenzívňovať navštívte lekára.

  • zápal močového mechúra v tehotenstve

    , Autor: mihula

    Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu- som v 19tt a asi pred týždňom som začala mať problémy s veľmi nepríjemným nutkavým močením a pichavými a rezavými bolesťami v podbrušku, bez pálenia pri močení, resp. páli ma len koža v okolí pošvy a konečníka. Môj gynekológ mi vzal stery z pošvy- výsl. bol negat. a moč chemicky- negat., moč. kultivácia vyšla 10na5 Enterococcus faecalis, predpísal mi ATB Augmentin 1gr á 12 hod. podľa citlivosti a Canesten vag. tbl.. Kým však prišli výsledky kultivácii, pila som brusnicový sirup a veľa tekutín a ťažkosti sa mi zmiernili /aj keď celkom neprešli, no je to znesitelnejšie/. Vzal sa teda kontrolný moč chem.+sediment + kultivácia- vyšli negatívne. Gynekolog mi povedal, že ak sa mám lepšie, nemusím tie ATB brať/zatial som ich nezačala užívať/- že sa mám rozhodnúť sama, ja však neviem- nechcem zbytočne brať ATB, ale na druhej strane som čítala o rizikách neadekvátne preliečenej uroinfekcie v tehotenstve. Mám sa preliečiť ATB, alebo to nie je nutné? Ďakujem za radu. M.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    v tehotenstve by som určite infekt odporučila preliečiť antibiotikami.

  • Macmiror 500

    , Autor: robinson82

    Dobrý deň, z vyteru mi zistili, že mám stredné masívne Enterococcus faecalis. Je to pre dieťatko nebezpečné? Som v 17 tt. No výtok nemám ani ma nič nesvrbí. Doktor mi predpísal Macmiror 500 6 bobuliek. Bojím sa či ten Macmiror nenaruši krček maternice. Večer som zobrala 1 guľku. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vaginálna infekcia je najčastejšou príčinou predčasného pôrodu alebo potratu, preto je infeckiu nevyhnutné preliečiť. Určite to však nenaruší krčok maternice ani neohrozí plod.