Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvrdnutie brucha?

    , Autor: Nika1211

    Dobrý deň,som v 25tt+1 včera sa mi po prvýkrát stalo že po pohlavnom styku som pociťovala v podbrušku a na jednej strane brucha ako keby tvrdnutie/spevnenie.Naplo sa bruško na pár sekúnd potom sa uvoľnilo,toto sa opakovalo párkrát v nepravidelných intervaloch,najprv som si ľahla,potom posadila a po chvíli to samo ustálo.Popritom som pociťovala aj to ako sa malá hýbe.Do poradne som bola 13.12.19 doktor povedal že všetko je ok aj krčok ,ďalší termín kontroly dal na 15.01.20.Chcem sa len opýtať či to je normálne alebo radšej sa mám objednať na kontrolu? Za odpoveď vopred Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, kedy už pohyby plodu cítite a plod sa môže intenzívnejšie hýbať v niektorých situáciách, čo pociťujete ako tvrdnutie. Spermie obsahujú prostaglandíny, teda hormóny, ktoré používame na dozretie pôrodných ciest vrámci preindukcie pôrodu alebo na samotné vyvolanie pôrodu vrámci indukcie pôrodu. Ak do Vás partner/manžel ejakuloval, je možné, že po pohlavnom styku ste mali krátkodobo takéto pocity v kombinácii s pohybmi plodu. Ak to trvalo len krátkodobo, upravilo sa to po chvíli samo a teraz nemáte už žiadne iné ťažkosti, nemusíte sa objednávať na kontrolu. Samozrejme pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Kapia

    Dobrý deň, prosím vás, som v 36 tt a keď sa babatko vypuca alebo skrátka pri jeho pohybe mi stvrdne brucho. Tak isto keď napr.vstavam z postele, alebo sa na posteli otáčam. Je toto už to tvrdnutie brucha? Lebo sa mi to stáva často a neviem, či je tvrdnutie spojené s pohybom, alebo nemá byť... Bruško už mám celkovo také napnutejsie... Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, treba rozlišovať stvrdnutie časti brucha, kde sa plod vypučí a pravidelné tvrdnutie celého brucha v pravidelných intervaloch. Pri pohybe, zmene polohy, či vypučení plodu môže brucho najmä v mieste tlaku plodu na stenu maternice dočasne stvrdnúť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.