Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Kapia

    Dobrý deň, prosím vás, som v 36 tt a keď sa babatko vypuca alebo skrátka pri jeho pohybe mi stvrdne brucho. Tak isto keď napr.vstavam z postele, alebo sa na posteli otáčam. Je toto už to tvrdnutie brucha? Lebo sa mi to stáva často a neviem, či je tvrdnutie spojené s pohybom, alebo nemá byť... Bruško už mám celkovo také napnutejsie... Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, treba rozlišovať stvrdnutie časti brucha, kde sa plod vypučí a pravidelné tvrdnutie celého brucha v pravidelných intervaloch. Pri pohybe, zmene polohy, či vypučení plodu môže brucho najmä v mieste tlaku plodu na stenu maternice dočasne stvrdnúť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Bliziaci sa porod

    , Autor: Asti

    Dobry den, som druhorodicka, zrovna dnes mam termin a mam na Vas jednu otazku. Pri prvom synovi mi proste praskla voda a porod nepostupoval, takze sekcia. Teraz v druhom teho je to uplne ine, mavam poslickov, tvrdne mi brusko, aj mi uz riadne pokleslo, boli ma panva a maly je aj podla uzv uz naozaj velmi nizko. Predvcerom sa mi stalo, ze mi stvrdlo brusko v stoji a citila som dost tlak na panvu zvnutra (musela som si lahnut) a odvtedy mam pocit ze je maly este nizsie (aj na pohlad je brucho nizsie), zle sa mi uz chodi. Krcok bol vcera na poradni priechodny pre prst, vnut branka uzatvorena, nekrvacam ani nespinim, plodovka neodteka. Chceme sa pokusit o VBAC, podla dr su toto dobre znamenia. Odpredvcera ako maly este viac poklesol mi brusko tvrdne viac, zospodu to aj zaboli ako menstr krc a citim ze mi uz fakt dost tlaci na spodok a dokonca mi dnes odisla hlienova zatka, aspon jej cast. Samotne tvrdnutie brucha ma neboli, to az potom ku koncu stahu spodok ako pri menstruacii a dokonca mam akoby svalovicu na spodnom chrbte... Je to este stale poslicek alebo uz ozaj kontrakcia? Dost sa bojim, ze to nerozpoznam, ale zatial to nie je pravidelne. Je skutocne mozne ze porod je za rohom a ze mam dobre predpoklady na VBAC podla Vasho nazoru? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o tzv. poslíčkov, pre ktorých je typické pobolievanie podbruška a krížov. Ak Vám netvrdne celé podbruško v pravidelných intervaloch, cca každých 5 až 7 minút, ktoré už neviete iba tak prehliadnuť ale musíte sa zastaviť a predýchať, nejedná sa ešte o kontrakcie. Áno, stav môže ukazovať na blížiaci sa pôrod, podobné bolesti môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Janik81

    Dobrý deň dnes som 37tt to 10.8 a dnes mi od rana akosi napína sa a mám pocit že tvrdne brucho čo to môže byt? Je to niečo vážne ? Tvrdilo mi aj predtým ale Nie až tak často , teda aspoň som si nevšimla

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto týždni tehotenstva už môže byť maternica dráždivejšia a najmä večer a v noci sa môžu vyskytovať tzv. poslíčkovia, teda maternica sa takto postupne štartuje. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. V prípade pravidelných kontrakcií každých 5 až 7 minút, odtoku plodovej vody, krvácania, či absencie pohybov plodu navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Lieska10

    Dobrý deň, pán doktor. Som na začiatku 24 týždňa. Absolvovala som dnes poradňu. Avšak už dlhšie nie som spokojná s pánom doktorom. Predtým ochotne odpovedal na veškeré otázky, teraz mi poraďňu vybavil do 5 minút. Na otázky nemá kedy zodpovedať. Rozmýšlam nad zmenou len asi v priebehu tehotnosti neviem, či je to naštastnejšie riešenie...Mám už asi 3 týždne hojný vodnatý výtok, ani neviem či to je výtok lebo je vodičkový, som sa obávala úniku plodovej vody ale pán doktor tomu nevenoval pozornosť, že ak by to bola plodová voda, tak už rodím....Tak by som sa chcela spýtať ma váš názor a taktiež sa spýtať ako spoznám, či mi tvrdne bruško. Zatiaľ som zrejme taký stav nemala, skôr len zlé trávenie mávam, vtedy sa mi aj bruško nafúkne, bolí a trvá to aj pár hodín alebo noc, kým to prejde ale to zrejme tvrdnutie bruška nie je. CHápem dobre, že tvrdnutie trvá len pár sekúnd alebo minúť a potom povolí?
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výtok je v tehotenstve častou záležitosťou, je to normálne. Záleží však od množstva, charakteru výtoku a ďalších okolností. Môžete si skúsiť realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, prípadne si predtým môžete jednorázovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom. Tvrdnutie brucha sa prejavuje najčastejšie v intervaloch. Je však potrebné rozlíšiť, či tvrdne celé podbruško alebo sú prítomné iba bolesti v podbrušku menštruačného charakteru, či bolesti v krížoch. Tvrdnutie trvá väčšinou pár sekúnd a ak sa nevyskytuje v pravidelných intervaloch a netrvá dlho, je to v poriadku. Denne môže brušku stvrdnúť na pár sekúnd aj niekoľko krát. Je to časté pri pohyboch plodu. Odsledujte si to. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Čo sa týka prenosu karty, obvodného gynekológa viete zmeniť aj počas tehotenstva, vždy ku koncu kalendárneho mesiaca.

  • Duphaston 29tt

    , Autor: Mary993

    Zacla som krvacat v 29tt, na pohotovosti mi predpisali duphaston na udrzanie tehotenstava a ukludnenie maternici, no vsade pisu ze v tretom trimestri sa nesmie uzivat... Je nebezpeční na uzivanie od 29-32tt, az o dva tyzdne mam poradnu, Pijem 3x 1tabletku... Citim sa lepsie od ako ho uzivam, nemam take tvrdnutie brucha ani bolesti podbruska uz nemam...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Duphaston môžete užívať až do 34. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Je to.moje druhé tehotenstvo. Tvrdnutie brucha poznám, ale vo vyššom štádiu okolo 35 tt. Teraz som v 17 tt a tvrdne mi počas dňa bruško. Dnes som začala kvôli tomu s užívaním magnézia. Žiadne iné problémy nemám, bolesti, výtok ...

    Prosím vás, kedy to môže byť nebezpečné, resp.kedy navštíviť lekára? Je vôbec nejaké riziko pri tvrdnutí bruška? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pravidelnejšie tvrdnutie podbruška, kľudne si môžete nasadiť magnézium v dávke 3x1 tabletka na deň. Ak budú ťažkosti pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí ďalší postup.