Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gynazol

    , Autor: vickye1

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Som v 13tt tehotenstva a včera my bol predpísaný krém Gynazol, nakoľko podľa výsledkov steru sa prejavila u mňa kandidóza (žiadne ťažkosti nepociťujem). Obávam sa či použitie krému je bezpečné pre plod, nakoľko podľa príbalového letáčika použitie v prvom trimestry sa neodporúča, v druhom a treťom trimestry je na rozhodnutí lekára či možný prínos prevažuje možné riziko pre plod. Lekárka by mi to zrejme nepredpísala ak by to bolo nebezpečné, len ten prí

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, neužívajte žiadne prípravky. Spomínané prípravky sú v I. trimestri kontraindikované. Skúste používať vaginálne probiotiká, alebo si realizujte vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ružový výtok

    , Autor: KlaudiaDadka

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať.Už viac ako tri týždne bojujem s krvácanim, výtokom. Začalo to mykozou, neskor sa zistilo že mám zápal CRP 25. Boli mi nasadene antibiotika Ospexin na sedem dni plus gynazol, duphastol 2x denne. Po vybrati antibiotik krvacanie ustupilo. Ostal mi však ružovy výtok, netrva cely deň no vždy sa objavi. CRP mam momentálne 15. Teraz som v 16tt. Chcem sa opýtať či je takýto výtok normálny po zápale? Bojím sa či to nejako neohrozuje bábo. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabe krvácanie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi s cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Príčin zvýšeného CRP mohlo byť viacero, nemuselo sa jednať o bakteriálnu infekciu, ale iba o virózu nesúvisiacu so špinením. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani nálezy, výsledky vyšetrení, ako ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov.

  • Antibiotiká a borax glycerín 10%

    , Autor: Jak11

    Dobrý deň, včera som vám písala ohľadom užívaním antibiotík. Keďže mám problém celý čas s mykózou v tehotenstve tak aj teraz v priebehu užívania antibiotík sa mi zhoršila mykóza. Je možné užívať antibiotiká Axetine 500mg každých 12 hodín a robiť okolitý výter pošvy s Borax glycerín 10% Aby sa mi mykóza nezhoršila? Som 37+3 TT. Počas tehotenstva som brala veľa liečiv na mykózu, nič tak nepomohlo,len sa stále preliecuje aby nebola veľmi zhoršená. Môže to mať vplyv aj na plod opakovaná liečba a podávanie liekov vo forme mastičiek (fungicidin, lomexin, jemanzol, gynazol), capikov (Macmirror 3x) alebo spomínaný glycerín borax 10% na vyplachy? Každý liek je predpísaný od doktora. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané lokálne pôsobiace preparáty v tomto týždni tehotenstva už na plod nemajú v zásade žiadny negatívny vplyv. Ak máte silné prejavy mykózy a jediným účinným preparátom je borax glycerín, môžete si ho aplikovať podľa odporúčaní Vášho lekára.

  • Mykóza

    , Autor: Ella5

    Dobrý deň. Som aktuálne v prvom trimestri a trápi ma mykóza. Lekárka mi predpísala gynazol, v príbalovom letáku je však vyslovene napísané, že by sa v prvom trimestri užívať nemal. V lekárni mi poradili probiotiká gynimum. Myslíte, že môžu na mykózu pomôcť? Je možné s preliečením mykózy počkať až do začiatku druhého trimestra a zatiaľ to teda skúsiť probiotikami? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte extrémne silné pálenie, či sgvrbenie v pošve, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Aplikujte si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, aspoň desať dní. Odsledujte si to.

  • Temesvariho roztok

    , Autor: Kakalka

    Prosím vás moze roztok zozeleniet aj pri kontakte s gynazolom alebo vyplachom na candidu, ktory mi robili vnemocnici? Alebo len pri kontakte s plodovou vodou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje viacero možností falošne pozitívneho Temesvaryho testu. Ak aplikované roztoky obsahujú vodu, roztok sa sfarbí na modrozeleno.

  • Gynazol

    , Autor: Dak22

    Dobrý večer,
    Poprosím vás o radu.
    Som v 27tt počas celého tehostenstva mám výtok (prisvitný, žltý, občas hustejší). Posledné týždne je ešte intenzívnejší ako v začiatkoch. Môj lekár mi urobil ster a predpísal gynazol. Výsledky steru boli v poriadku, tak som si gynazol nedala. On trvá však na tom, aby som si Gynazol dala, vraj mi to môže pomôcť. Ja som len chcela vedieť či sa niečo bábätku nemôže stať, nešlo o môj komfort.
    Má nejaký zmysel dať si Gynazol, ak bol ster v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsiť si môžete aplikovať vaginálne probiotiká večer pred spaním. Gynazolom však plodu neublížite. Ak nemáte žiadne ťažkosti, Gynazol si aplikovať nemusíte, rozhodnutie je na Vás. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.