Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykóza

    , Autor: Ella5

    Dobrý deň. Som aktuálne v prvom trimestri a trápi ma mykóza. Lekárka mi predpísala gynazol, v príbalovom letáku je však vyslovene napísané, že by sa v prvom trimestri užívať nemal. V lekárni mi poradili probiotiká gynimum. Myslíte, že môžu na mykózu pomôcť? Je možné s preliečením mykózy počkať až do začiatku druhého trimestra a zatiaľ to teda skúsiť probiotikami? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte extrémne silné pálenie, či sgvrbenie v pošve, skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Aplikujte si vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, aspoň desať dní. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Jenemazol

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, rozumiem, že dlhodobo aplikovať Jenemazol nemá zmysel, avšak robila som si Canestest, tam mi nevysla bakterialna infekcia ale bolo to ok. Podla letaku je tam vsak napisane, ze pripadne to moze byt mykoza. Pocitujem diskomfort, co moze byt z tehotenstva 25tt, ale vzdy mam obavu ze nieco zanedbavam. Aj ked doktorke som to hovorila avsak zaciatkom maja kultivacia negativna a uz nechcela robit dalsiu ze mam vydrzat. A preto ci pre istotu si nemam aplikovat Jenemazol. Par dni, ak by to bola mykoza. Nemusi byt. Preto sa pytam ci to neuskodi aj keby to bol diskomfort len v dosledku tehotenstva.
    A probiotika tam ked som mala kuru 23.5., mozem zas teraz ? Ci je to skoro zas zacat 8-10 dnovu kuru.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si skúsiť aplikovať Jenemazol na pár dní. Vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj kontinuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Leukocyty

    , Autor: Veronika2801

    Dobrý deň pred týždňom mi bol odobraný moč dnes mi prišli výsledky že mám zvýšené leukocyty v piatok som si robila tehotenský test ráno clearblue ktorý mi vyšiel +1-2 takže pozitívny dnes ráno som test zopakovala ale clearblue nie digitálny a objavila sa neskôr slabá druhá čiarka a to isté mi vyšlo aj na obyčajnom pepino papierikovom teste aj keď tiež slabšie ja sa ale chcem opýtať.... Môže zapal močových ciest skresliť výsledok tehotenského testu? Alebo sa Hcg vyplavuje len pokiaľ je žena tehotná? Mam teraz dilemu či som tehotná... Medzitým mam veľmi citlivé prsníky bolesti v podbrušku napätie v krížoch neustálu chuť do jedla a trápi ma už aj mykoza... Na ktorú si mam kúpiť preparáty v lekarni.. Ak sa to nezlepsi mam prísť.. Termín na potvrdenie tehotenstva mi dali 25.7...len ma desí fakt či môže infekcia ovplyvniť ten tehotenský test.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bakteriálny zápal močových ciest môže spôsobiť aj falošne pozitívny tehotenský test. Nemusíte byť tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG.

  • Krčok mäkkej konzistencie v 30 týždni tehotenstva

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, bola som u môjho gynekológa kvôli problémom s mykózou keďže sa mi to stále vracia. Už som si vkladala aj macmiror tablety potom hneď lomexin a nepomáha mi na to nič. Požiadala som môjho gynekológa či by mi urobil výter ale povedal že to nie je potrebné a dal mi probiotika vkladať ( gynimun intim protect ) tiež mam svrbenie zo spodu a aj konečník a opuchnuté genitálie. Pomôžu mi tieto probiotika ? Nie je mykóza nebezpečná keď sa mi to stále vracia ? A všimla som si že mi doktor napísal že mám krčok dlhý 3 cm, sakrálne orientovaný, mäkkej konzistencie, bránka uzavretá, klenby voľné. Vždy som mala krčok tuhej konzistencie no tento raz už mám napísané že je mäkký je to zle ? Nemôže to nejak vyvolať predčasný pôrod alebo je to normálne že je v tomto týždni mäkkej konzistencie a nemôže to spôsobiť nič zle ? Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález na pôrodných cestách máte v poriadku. Ak máte mykózu, skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, vyskúšať si môžete jednorázovo aplikovať Canesten Gyn a následne si môžete dlhodobejšie aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním. Odsledujte si to.

  • Tlaky v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, som 28+6 týždeň tehotenstva dnes a cítim taký nepríjemný tlak zo spodu a ešte aj na konečník až sa mi tak nepríjemné sedí a aj leží. Ešte som to takto nemala, neviete mi povedať čím to môže byť ? Či to tak tlači bábätko na spodok a preto cítim taky tlak strašný alebo neviem. A ešte by som mala jednu otázku, často ma trápi zo spodu žltý výtok, niekedy mám až také svrbenie a tiež bolesti v podbrušku. Vkladala som si macmiror tablety ale tie mi pravdepodobne nepomohli lebo som mala stále výtok, svrbenie, bolesti podbruška. Nakoniec mi doktor predpísal lomexin 2 tablety na vkladanie po 3 dňoch. Mám strach či to nemôže byť niečo iné ako mykóza keďže mi nikdy doktor nespravil výter iba mi nasadil lieky podľa toho čo som mu povedala. Môžem ho požiadať na najbližšej poradni o výter ? Myslíte že je to mykóza toto čo mám alebo ma nejaká iná baktéria tiež takéto iste príznaky ? Mám strach aby to nemalo vplyv na bábätko keď to mám už tak dlho a tak často. Čo mám urobiť aby som sa úplne vyhla tejto mykóze ak je to teda mykóza ? Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nerozumiem však, prečo Vám Váš obvodný gynekológ nerealizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Je to štandardný postup a určite je potrebné to realizovaťx nepreliečená vaginálna infekcia sa môže preniesť na maternicu, podráždiť ju a spôsobiť aj spomínané bolesti. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach však určite odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Mykóza

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Z poslednej kultivacie mi vyšli pozitívne kvasinky. Som v 29 týždni (28+6) a nemám žiadne problémy. Mykóza páli a svrbí a mňa nič nepáli. Raz za týždeň mám taký slabý výtok to je všetko. Ževraj sa to môže dostať do plodovej vody a treba Clotrimazol. Už som bola 2 krát hospitalizovaná kvôli anémii a že som skolabovala od únavy. Bojím sa aj užiť aj jednoduché antibiotikum aby som zase neodpadla. Neviem, brať ten Clotrimazol alebo nebrať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a v kultivačnom náleze boli prítomné iba kvasinky, môžete si aplikovať Canesten alebo Candibene vaginálne tabletky a následne si realizovať 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.