Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Trieslo

    , Autor: michaela-11

    Dobrý deň som v 39tt a od rána mám bolesti na ľavej strane v podbrušku ale az tak že mi to vyráža do triesla a asi 3x som mala ako keby kontrakcie. Je to začínajúci pôrod?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžu to byť začínajúce tonizácie, maternica sa takto postupne začína "štartovať". Takýto stav môže trvať hodiny až dni, môže ustúpiť a znova nastúpiť. V prípade pravidelných kontrakcií každých 5 - 7 minút, krvácaní, odtoku plodovej vody navštívte tehotenskú pohotovosť v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Bolest v trieslach

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň,
    pred asi týždňom ma začalo bolieť trieslo na ľavej strane. Som si myslela, že som si ho natiahla pri cvičení, tak som to neriešila.
    Ale včera ma to začalo bolieť na oboch stranách.
    Nebolí to nejak moc ale cítim, akokeby som to mala natiahnuté alebo ako keby som dlho bicyklovala. Neviem presne tu bolesť opísať.
    A niekedy ma, tak nepríjemne spichne v podbrušku, ale to asi len tak na 1-2 sekundy.
    V pondelok začínam 36 tt.
    Chcem sa spýtať, či sú tieto bolesti normálne a čo náhodou nehrozí predčasný pôrod.
    Mám zároveň aj od začiatku tehotenstva kvasinkovú infekciu a posledné dni je to čím ďalej, tým horšie. Pokiaľ si večer dám čipku čo mi odporučil doktor, tak je to v pohode.
    Ale pokiaľ si ju nedám už na druhý deň cítim svrbenie. Predpokladám, že už sa do pôrodu toho nezbavím. Len či náhodpu nemôže tá infekcia spôsobovať tú bolesť v podbrušku a slabinách.
    Pohybu bábätka cítim pravidelne, nekrvácam. Mám výtok, nesmrdí. Začala som aj piť čaje z ostružiny malinovej, alchimilky a odvar z ľanového semiačka.
    Chcem sa ešte spýtať, či môžem vykonávať masáž hrádze, keďže mám tie kvasinky, aby sa ešte viac nerozšírili.
    Chcela som vyskúšať Aniball, ale doktor mi to neodporúčil práve kvôli infekcii.
    Tak aspoň tu masáž hrádze či môžem vykonávať.
    A posledná otázka. Nebude pri pôrode tá infekcia problém.
    Čítala som, že bábätko by sa mohlo nakaziť, keď pôjde pôrodnými cestami. Ale skôr sa chcem spýtať, či to nebude aj pre mňa problém.
    Či nebudem mať moc oslabené tie pôrodné cesty, keďže mám tú infekciu od začiatku tehotenstva.
    Pretože by som chcela rodiť prirodezene.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bolesti v slabinách, či občasné pichnutie môžu byť už v danom týždni prítomné. Čo sa týka infekcie, počas liečby kvasinkové infekcie nie je vhodné cvičenie s Aniballom, s ktorým sa môže začať cvičiť po ukončenom 36. týždni tehotenstva. Ak máte GBS pozitivitu, pri príjme na pôrodnú sálu budete dostávať antibiotiká až do pôrodu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ani k vaginálnemu nálezu. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Trieslo

    , Autor: michaela-11

    Aj keď som už otvorená tak to môže byť hlienova zátka?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže, záleží od nálezu na pôrodných cestách. Pri akýchkoľvek ťažkostiach, pravidelných bolestiach, krvácaní, odtoku plodovej vody navštívte tehotenskú pohotovosť v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Trieslo

    , Autor: michaela-11

    No mňa vystrašilo hlavne to že mi to vystreluje do triesla lebo celé tehotenstvo som nič také nemala. A keď mám hnedý výtok to nevadí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem sa takto objektívne vyjadriť, ak však nekrvácate, môže sa jednať o hlienovú zátku, ktorá sa uvoľňuje z krčka maternice.