Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otec

    , Autor: Paula1990

    Dobry den .Prosim vsetkych o zhovievavost pri citani tohto amoralneho prispevku.Pan doktor mam cyklus 28dni takmer vzdy.niekedy sa stane ,velmi sporadicky ze az do 30 dni.skor je to vynimka .18juna som mala menzes v trvani 5 dni ako je u mna zvykom.27 a 30 jun som mala nechraneny pohlavny styk s partnerom.Vyvrcholil do mna oba razy.kalendar mi ukazoval 10ty den a 13 ty den cyklu.Ale a teraz prichadza to najhorsie .4teho jula teda 17t den cyklu som mala sex s inym muzom bohuzial. Cely styk bol chraneny az ku koncu asi dve minuty pred vyvrcholenim si dal ochranu dole a vyvrcholil von.ja predpokladam ,ze sa nic nemohlo stat.Pochopitwlne som tehotna.zistila som to 18jula treti den meskania menstruacie mi ukazoval kalendar a to som mala hrube ciary jasne uz.robila som si test priblizne aj 26den cyklu tusim a bol negativny ,lebo uz vtedy som bola v strese.prosim Vas pan doktor o uprimnu odpoved.Aka je sanca ,ze toto dietatko by nebolo dietatom mojho partnera,ale toho muza zo 4teho jula.Vsetkym sa este raz ospravedlnujem a vopred vam velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou je otcom dieťaťa Váš partner, keďže ste mali nechránený pohlavný styk v čase ovulácie, za predpokladu, že máte menštruáciu pravidelnú a ovuláciu. Ak ste mali mimopartnerský pohlavný styk, ktorý bol chránený, nepredpokladám, riziko otehotnenia z tohoto styku je minimálna.

Podobné otázky

  • Anopyrin, či Aspirin

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, ďakujem, za vašu radu, ale (ASA) v dávke 150mg denne, ktorá je v preparátoch známych ako Anopyrin, či Aspirin Protect, nieje k dodaniu. Je len 100g, ako to mám vyriešiť? Ktorý liek je podľa Vás vhodnejší? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, 150mg balenia neexistujú, preto pacientky užívajú 1a1/2 tabletky denne. Je jedno, ktorý z týchto preparátov budete užívať.

  • Preklamepsia a rastová reštrikcia plodu

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, sme v 11. týždňi lekár ma podozrenie na Preeklampsiu, odporúča asa 150g raz za 24 hodín. Mám sa obávať komplikácií? Schudla som, vraciam. Mohlo to sposobit zle výsledky? Vyšlo mi .: 1 z 53..
    Ďakujem!

    Tiež mi bolo zvýraznené, že mám nábeh ma rastovú reštrikciu plodu.. 1 z 86.. mám sa obávať?
    Ako mám ďalej postupovať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prvom rade nemáte preeklampsiu. Predpokladám, že Vám vyšlo zvýšené riziko preeklampsie pred ukončeným 37. týždňom z prvotrimestrálneho skríningu (PTS) a bolo Vám preventívne odporúčané užívanie kyseliny acetylsalicilovej (ASA) v dávke 150mg denne, ktorá je v preparátoch známych ako Anopyrin, či Aspirin Protect. To isté platí pre rastovú reštrikciu plodu (IUGR). To, že vyšla zvýšená pravdepodobnosť automaticky neznamená, že to tak bude. Spomínané nevoľnosti s tým vôbec nesúvisia, skôr sa jedná o bežné tehotenské nevoľnosti. Užívajte ASA podľa odporúčaní, absolvujte všetky odporúčané vyšetrenia, objednajte sa na morfologický (genetický) screening v 20. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Amniocenteza a vysadenie aspirinu protect

    , Autor: Silvie

    Dobry den,

    18.10. mam ist na amniocentezu. Beriem aspirin 100mg. Bolo mi povedane, ze v utorok (17.10.) si nemam dat aspirin.
    Bude to stacit? Dnes (14.10.) som si este dala tabletku, ale dozvedela som sa, ze by sa pred takymro zakrokom mal aspirin vysadit aspon 5 dni vopred.

    Chcem sa spytat, ci to bude ok a bezpecne ist 18.10. na amniocentezu, ak si aspirin nedam uz zajtra (15.10.)

    Dakujem a pekny den prajem.
    S

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Aspirin beriete predpokladám preventívne, takže jeho, aj párdňové, vysadenie nebude mať žiadny vplyv. Aspirin až do zákroku nemusíte užívať, následne po zákroku môžete na ďalší deň s jeho užívaním pokračovať. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Mykozy

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať či opakované mykozy môžu ohroziť plod alebo priebeh tehotenstva, som na začiatku 23. týždňa a niekedy pociťujem bolesti v podbrušku. Od začiatku mám s nimi problém. Prvýkrát mi doktorka po 12. týždni predpísala Nystatin, ktorý zabral ale iba nachvíľu. Neskôr sa mykóza znova vrátila ale omnoho horšia. Opäť mi predpísala Nystatin a zvonka som si aplikovala macmiror krém, avšak liečba nezabrala, mykóza stále pretrváva, dokonca sa opäť zhoršuje. Užívam probiotiká 2x denne gynimum dual protect a tiež mimo liečby aplikujem probiotiká Gynophilus, no napriek tomu sa nemôžem mykózy zbaviť. Voľnopredajné krémy mi taktiež nezaberajú, niektoré ešte viac dráždia. Bojím sa hlavne o dieťa, či mu to nemôže nejako ublížiť? A prečo sa stále mykózy vracajú? Mám opäť volať svojej doktorke alebo počkať?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sú mykózy, či celkovo kvasinkové infekcie pomerne časté. Ak už užívate perorálne, ako aj vaginálne probiotiká a ťažkosti pretrvávajú, skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, zmeniť stravovanie, skúsiť jesť menej sladkého, prípadne si vaginálne probiotiká aplikovať krátkodobo aj dvakrát denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodnéhogynekológa.

  • Svrbiace červené vyrážky na bruchu

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Som v 37 tt, a pred 4 dňami sa mi na bruchu vyhádzali drobné červené veľmi svrbiace vyrážky. Na pohotovosti mi bol urobený krvný obraz, a tiež biochemia, s tým, že všetky výsledky mám v norme. D-dimér mi pravidelne kontroluje interná lekárka, minulý týždeň som mala hodnotu 1,77 a fibrinogen 4,64, pričom ani predtým som, podľa lekárky, nemala hodnoty vyššie ako je norma. Na pohotovosti som dostala Dithiaden, ktorý ale vôbec nepomáha, taktiež som si kúpila krém Bepanthen Sensiderm. Mám však pocit, že pri natieraní si tie vyrážky len roznášam na ďalšie miesta, keďže sa mi už objavili aj na prsiach, chrbte, a chrbte rúk, zopár ich mám aj na nohách, hlavne v miestach, kde sa mi brucho pri sedení dotýka nôh. Neviem si vôbec vysvetliť z čoho by to mohlo byť, nemám žiadnu alergiu na potraviny, nemenila som ani kozmetické prípravky, ani pracie prostriedky. Nejedla som nič nezvyčajné. Posledných 20 dní som si pichala do ramien Fraxiparine 0,4, nakoľko som v posledných týždňoch mala veľmi silné závraty, a na základe tachykardie (nad 130 úderov/min) zistenej u internej lekárky, mi nasadila preventívne tieto injekcie (aj na základe toho, že od detstva trpím na reumatoidnu artritídu, momentálne už v štádiu axiálnej spondylartritúdy, a taktiež môj otec mal nedávno zistenú vrodenú trombofíliu, pričom mu hematologička odporúčala, aby sme sa dali vyšetriť aj my, jeho deti - vyšetrenie som zatiaľ ale neabsolvovala). Okrem závratov, a bolestí chrbta je priebeh tehotenstva bezproblémový.Čítala som, že tieto injekcie môžu aj po niekoľkych dňoch užívania vyvolať takúto reakciu. Je možné, že sa mi tieto vyrážky objavili ako reakcia na tento liek? Mám predpísané ďalšie tri balenia týchto injekcií, avšak neviem, či si ich mám ďalej pichať alebo nie. Pri samotnom pichaní ma od začiatku injekcia veľmi štípe, následne sa mi v mieste vpichu vytvorí červený fľak, ale po natretí octanovou masťou zmizne. Moja interná lekárka, aj gynekologička majú momentálne tento týždeň dovolenku, a na prvú poradňu do nemocnice idem až o zopár dní. Na pohotovosti sa mi k pichaniu týchto injekcií nevyjadrili. Môžem skúsiť vynechať tieto injekcie na pár dní, aby som zistila, či sa mi vyrážky zmiernia?
    Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, skutočne sa môže jednať o alergickú reakciu na injekcie nízkomolekulárneho heparínu. Je vhodné to skonzultovať s ošetrujúcimi lekármi, prípadne viete navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, aj skôr ako podľa objednania, ak majú Vaši spádoví ošetrujúci lekári dovolenku. Je možné zmeniť preparát nízkomolekulárneho heparínu, napríklad na Clexane. Ak máte injekcie nízkomolekulárneho predpísané čisto iba preventívne, môžete ich skúsiť na pár dní vysadiť, vhodnejšie je, ako som písal navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.