Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zelezo

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Prosim Vas som v 27tt a hemoglobin mam 104. Mam uzivat zelezo. Chcem sa opytat ci mate skusenosti aj s nejakou prirodnejsou formou. Ak ano akou a ci je rovnako ucinna. Ked som sa pytala v lekarni mali len klasicky Sorbifer.
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je veľa preparátov, ktorý si vyberiete je prakticky na Vás, účinok by mali mať porovnateľný. Treba však dodržiavať pitný režim a jesť dostatok vlákniny, ferropreparáty môžu spôsobovať zápchu. Existujú aj rôzne voľno predajné preparáty, ktoré majú trošku inú väzbu železa a nemali by spôsobovať zápchy. Ak sa Vám neosvedčí jeden preparát, môžete ho zmeniť za druhý.

Podobné otázky

  • chýbajúce železo

    , Autor: Sisaaa

    Dobrý deň pán doktor. Bola som na odberoch a zistili mi nízky obsah železa, užívam Femibion 2, obsahuje 14 mg železa, môj gynekológ mi predpísal Sorbifer Durules. Som v 26 tt, môžem tento liek užívať? Nebudem prímať až moc železa?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ani Sorbifer Durules neobsahuje až také množstvo železa. My väčšinou pacientkám predpisujeme preparáty s vyšším obsahom železa (až 250mg v tabletke). Samozrejme, v tehotenstve môžete užívať všetky štandardne dostupné železopreparáty. Ešte v 34. týždni budete mať kontrolné odbery, kde sa zhodnotí efektívnosť liečby, prípadne upraví dávkovanie. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Pomalý rast

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Mám na vás otázku či moja gynekologicka postupuje dobre. Mám predpísaný magnosolv ktorý musím brať 2 krát denne a železo kvôli slabemu krvnému obrazu. Keď som bola pri nej povedala som jej že mi trvdne brucho aj cez tie vysoké dávky magnézia, krčok ani nemerala, povedala že je to ešte dobré, dieťa je malé má len 600 gramov a to som na konci 25 týždňa. Sú tie výsledky v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že užívate magnézium neznamená, že sa Vám nebude maternica zväčšovať, ani že nebudete pociťovať občasné tvrdnutie podbruška. V 25. týždni tehotenstva plod váži cca 600 až 700 gramov, takže je to v poriadku. Pokračujte v predpísanej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Umyvanie zeleniny spinavou vodou

    , Autor: nes1

    Dobry den pan doktor,

    som v 28.tyzdni a byvam v meste v bytovke, nahodne az po nejakej chvili som si pri umyvani riadu vsimla ze z kohutika tecie hneda voda, nieco opravuju v potrubiach a vodu neodstavili. Asi hodinu predtym som umyvala zeleninu na konzumaciu pod tecucou vodou a nemozem uplne vylucit ze som ju umyvala uz s takou spinavou vodou, nakolko som si to vsimla az neskor. Za predpokladu, ze by som naozaj jedla zeleninu, ktora bola umyta hnedou zakalenou vodou, ake rizika mi mozu hrozit ? Coho sa mam obavat ? Dakujem za Vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané hnedé zafarbenie vody je spôsobené usadeninami v potrubí - hrdzou, teda železom. Za daných okolností by to nemalo mať žiadny vplyv na tráviaci trakt, či samotné tehotenstvo.

  • Zelezo

    , Autor: Maria1009

    Dobry den,pan doktor. Som v 34 tyzdni a uzivam od lekara 3xdenne zelezo Maltofer Fol s kyselinou listovou. Dnes sa mi omylom vecer podarilo vypit namiesto 1 tablety,tablety dve lebo som zabudla,ze som uz pila. Cize za dnesny den som vypila 4 tablety. Nemoze byt z toho nejaky problem? A este sa chcem spytat,ci liek moze sposobovat tmave sfarbenie stolice? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitie jednej dávky navyše nepredstavuje pre tehotenstvo problém. Nemusíte sa obávať. Áno, vyššie dávky železa (2-3 krát denne) spôsobujú tmavé až čierne sfarbenie stolice, ktorá môže byť tuhšia. Ženy mnohokrát trpia zápchami.

  • antibiotika

    , Autor: Ninus16

    Dobry den, pan doktor,
    rada by som sa opytala, dokedy je vhodne uzivat zelezo v tehotenstve, ci je to nutne aj v 3. trimestri a este by som sa rada opytala, ci je vaginalny krem Dalacin v 2 bezpecny v 3. trimestri, doktor mi ho predpisal kvoli premnozenej Lactobacillus species a Gardnerella vaginalis. Dakujem pekne za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s rastúcim týždňom tehotenstva zvykne spotreba železa rásť, tým pádom jeho hladina u ženy klesá a preto je potrebné ho dopĺňať formou tabliet. Lactobacillus je normálnou súčasťou vaginálnej fluóry, rovnako tak aj Gardnerella, ktorá ak nerobí ťažkosti, nepreliečuje sa. V tehotenstve sa však zvykne preliecovať aplikáciou Macmiroru. Dalacin krém sa tiež aplikuje lokálne, v prípade potreby a nevyhnutnosti sa môže aplikovať počas 2. aj 3. trimestra. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa nebojte pýtať v prípade nejasností.