Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pôrod.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem chcem sa opýtať keď sa plod nebude pýtať na svet a termín mam. 8.9.2024 môžu mi do 40tyzdna urobiť cisársky rez. A keď beriem maltofer lieky na Krvny obraz a mam s neho čiernu stolicu mam ich nebrať. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte porodiť do 40. týždňa. Ak nemáte ochorenie alebo okolnosť, pre ktorú nie možné alebo vhodné prenášať a tehotenstvo prebieha v poriadku, všetky nálezy a výsledky vyšetrení máte v norme, môžete prenášať do 10 dní po termíne. Ak Vám Maltofer nesedí, neužívajte ho a skúste si namiesto toho kúpiť voľnopredajné železoprepapráty, napríklad Sideral Forte alebo Globifer Forte. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde plánujete rodiť, s ktorými konzultujte všetky možnosti.

Podobné otázky

  • Hranica FGR stage 1 a SGA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, v 35+5 bola váha bábätka 2164 g, čakám chlapca. Prietoky, plodová voda, všetko v norme. Záver je diagnóza FGR stage 1, ale ak by bol + 1 deň už je to SGA. Dnes (36+5) bábätko nemerali, ale prietoky, ozvy, plodová voda stále v poriadku. Vo štvrtok mám ďalšiu kontrolu (37+1), bábätko budú už merať a podľa toho majú urobiť oxytocínovy zatazovy test a ak bude všetko ok začať s vyvolávanim pôrodu.
    Čo si o Tom myslíte? Je tento stav taký že je potrebné pôrod vyvolať aj keď sú prietoky ok ?
    Je možné že takéto menšie dieťa s diagnózou FGR/SGA zvládne prirodzenyy pôrod? Nerada by som podstúpila pôrod sekciou.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležité je ešte realizovať kontrolnú biometriu , ako aj vyšetriť prietoky a zhodnotiť množstvo plodovej vody, aby sa zistilo, ako rastie plod. Je len možné, že sa jedná o menší plod, keďže už v tomto týždni má prejavy zdedených vlastností po Vás, rodičoch. Ak sú rodičia výškovo menšieho vzrastu a aj mali pri narodení menšiu pôrodnú hmotnosť, nedá sa očakávať, že dieťa bude veľké. Ak sú prietoky v pupočníku, ako aj v cieve mozgu v poriadku, plod je teda dobre živený, priberá, je dostatok plodovej vody, dá sa ešte nejaký čas vyčkať. Oxytocínový záťažový test hovorí o tom, či plod znesie pôrodnú záťaž, teda či zvládne prirodzený pôrod. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Palpacne vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Môže palpacne vysetrenie vyvolať / spustiť pôrod. Strasne hlboko mi prišlo že bol ten prst pani doktorky, nebolelo to len strasne hlboko… môže to byt tým že sa skracuje krcok keď pred týždňom nedávala tak hlboko prst. Bojím sa aby sa nespustil pôrod ak sa dáva prst tak hlboko.

    Ešte sa chcem opýtať viem že sa prstom nejako sa dá vyvolať pôrod,,, je možné také spustenie pôrodu? Čisto náhodne? ( Som v 8 mesiaci))

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bolo realizované štandardné vaginálne vyšetrenie šetrne a jemne, pôrod to nespustí. Nemusíte sa obávať. Mali ste asi na mysli Hamiltonov manéver, ktorým sa dá spôsobiť progresia nálezu na pôrodných cestách, ako aj nástup pôrodnej činnosti. V 8. mesiaci tehotenstva Vám ho však lekárka určite nerobila. Za normálnych okolností po vyšetrení k spusteniu pôrodu nedôjde. Odsledujte si to.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 25tt a už druhú noc mi tvrdne brucho. Mam ho ako loptu. Dnes som bola na poradni kde som to spomenula. Doktor skontroloval krcok ktorý je 3,2cm a povedal ze je to ok. Ale malé je už dole hlavou zevraj nachystané. Je ten krcok v poriadku? Nie je to skoro aby bolo už nachystané??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem tomu, ako môže byť plod v 25. týždni tehotenstva nachystaný na pôrod. Krčok máte dostatočne dlhý. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • 35 ukončený týžden možný pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v nemocnici od 29+6 TT týždňa pre hrozbu predčasného pôrodu kedy mi pri príjme zistili že som na špičku prsta otvorená malý je hlavičkou nízko. Dnes som 34+6 tt a pri štvrtkovej kontrole je môj nález stále nezmenený otvorená na špičku prsta, palpacne krckok 0,5 cm a je vysoko a stále drží ako pri príjme v 30 TT. Cervikometriu už nechcú robiť. Hlavicka dieťatka sa dala zmerať len ťažko keď že je nízko. Mám občasné tvrdnutie bruška hlavne v noci. Mám veľmi chudé bruško cize každý pohyb cítim veľmi intenzívne. Tak isto aj zle spim. Stále si vkladám progestenalle 200 ráno aj vecer 1 tabletu. Moja otázka znie ak by sa malý narodil v tomto termíne aká je šanca že bude v poriadku ???? Je dieťatko už zivota schopné? Ležím v nemocnici kde majú špičkové neonatologické oddelenie. Poprípade dokážem s takýmto nálezom vydržať ešte týždeň? Termín mám 15 septembra.
    Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zajtra máte ukončený 35. týždeň tehotenstva, takže ak by aj teoreticky nastal pôrod v priebehu týždňa, čo si osobne nemyslím, dieťa by bolo síce ešte predčasne narodené, ale životaschopné. Plod má vyvinuté všetky orgány, rovnako tak už je spustená aj tvorba surfaktantu, ktorá je po 36. týždni už takmer stopercentná. Najhoršie týždne máte za sebou, takže si môžete zčasti veľmi vydýchnuť. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva, čo je vo Vašom prípade už o 8 dní sa nebude jednať ani o predčasný pôrod. Navyše, ak ste v nemocničnom zariadení s perinatologickou a neonatologickou starostlivosťou na vyššej úrovni, môžete byť ešte kľudnejšia. S takýmto nálezom dokážete ešte aj prenášať. Môže sa pokojne stať, že porodíte v termíne, ale aj po termíne pôrodu. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál a je lepšie sa báť, ako sa zľaknúť, preto je Vám poskytovaná potrebná starostlivosť a monitoring, ale mnohokrát sa stáva, že pacientka opakovane počas tehotenstva hospitalizovaná pre riziko potratu, či predčasného pôrodu porodí v termíne. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná.

  • Stres

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môže dlhodobejší (posledný mesiac) a nezhody v rodine spôsobiť predčasný pôrod náhle alebo ublížiť bábätku?(6mesiac)
    Kontrola pred týždňom všetko bolo v poriadku bábätko sa vyvíja krčok 3cm
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres je rizikovým faktorom prakticky vo všetkom. Neznamená to však, že musí automaticky spôsobiť predčasný pôrod. Ak boli všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Je však samozrejme vhodnejšie sa dlhodobému stresu vyhýbať.