Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,641 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Norethisteron a tehotenstvo

    , Autor:

    Dobrý deň, na konci piateho týždňa som zistila, že som po niekoľko ročnom snažení a dvoch spontánnych potratoch tehotná. Starosti mi robí ale to, že som od cca 10 dňoch po oplodnení užívala norethisteron na oddialenie menštruácie kvôli dovolenke. V deň nasadenia lieku bol tehotenský test negatívny. Liek som užívala 7 dní, 2 tablety denne a následne čakala na spustenie menzes, ktorý neprišiel. Okrem toho sme si na dovolenke dopriali aj nejaký ten alkohol, no mám veľký strach co sa mohlo stať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Norethisteronom ste si viac menej aj pomohli, hoci sa nemá užívať počas tehotenstva. Osobne zastávam názor, že ak by bolo embryo poškodené vplyvom liekov a alkoholu, v tomto nízkom týždni by došlo k potratu. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Určite však absolvujte prvotrimestrálny ultrazvuk (PTS), ako aj všetky potrebné tehotenské vyšetrenia. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • norethisteron a tehotenstvo

    , Autor: luckag

    Dobry den, prosim o radu. Som v 7 tt. Zaciatkom 4 tt mi lekarka predpisala norethisteron pre meskajucu menstruaciu. Tehotensky test bol v tom case neg. Brala som ho 10 dni, 4 a 5 tt. Okrem toho som zac. 6.tt. Uzivala medoclav, kvoli zapalu stredneho ucha. Prosim o vasevyjadrenie, ci mohli lieky poskodit plod, zvazujem umele prerusenie tehotenstva, mam strach.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Norethisteron je počas tehotenstva kontraindikovaný, to znamená, že sa nesmie užívať aby sa predišlo poškodeniu plodu či potratu. To či spôsobil poškodenie alebo nie, je otázne, a nedá sa jednoznačne odpovedať na túto otázku. Počkajte ako sa bude gravidita vyvíjať, absolvujte rozšírené ultrazvukové vyšetrenie.