Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvrdnutie

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Prosim Vas mam otazku ohladom tvrdnutia brucha. Prejavuje sa to u mna najprv tlakom ktory sa vystupnuje a potom mam brucho ako kamen. Avsak v poslednej dobe sa mi stava ze zacnem citit ten tlak ale neprejde az do toho stadia ze by som mala brucho ako kamen. Na dotyk citim tvrde brucho len na pravej strane. Tak ma zaujima ci mam aj to pocitat ako tvrdnutie.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, závisí od viacerých okolností, ktoré mi nie sú známe, ako týžden tehotenstva v ktorom ste, počet tvrdnutí za deň, užívaných liekov, takže sa objektívne vyjadriť nemôžem. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení ako aj kompletnej znalosti informácií stanoví další postup.

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Pomalý rast

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Mám na vás otázku či moja gynekologicka postupuje dobre. Mám predpísaný magnosolv ktorý musím brať 2 krát denne a železo kvôli slabemu krvnému obrazu. Keď som bola pri nej povedala som jej že mi trvdne brucho aj cez tie vysoké dávky magnézia, krčok ani nemerala, povedala že je to ešte dobré, dieťa je malé má len 600 gramov a to som na konci 25 týždňa. Sú tie výsledky v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že užívate magnézium neznamená, že sa Vám nebude maternica zväčšovať, ani že nebudete pociťovať občasné tvrdnutie podbruška. V 25. týždni tehotenstva plod váži cca 600 až 700 gramov, takže je to v poriadku. Pokračujte v predpísanej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • hladkanie bruška

    , Autor: kikus

    Dobrý deň, mam dost zvlaštnu otazku . Som 22tt . Ako to je z hladkaním bruška ? Prekvapil ma s tím lekár . Vraj to moze uškodit vyvolat porod , stahovanie maternice a podobne. Ako to teda je? Nikdy by ma nenapadlo take nieco . Ked citim babatko tak si automaticky pohladim bruško beriem to ako komunikaciu a take puto . A rozpravame sa . Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Váš obvodný gynekológ Vám neklamal. Je to podobné, ako keď má človek kŕče v bruchu a inštinktívne si ho hladká, čím stimuluje peristaltiku čriev a dôjde k úľave. Tehotná žena, vo vyššom štádiu tehotenstva, má zväčšenú maternicu, takže si hladkaním podbruška stimuluje kontrakčné dráhy maternice, čo môže maternicu podráždiť a vytvoriť tonizácie, teda časté tvrdnutie podbruška, čo môže mať negatívny vplyv. Veľa žien o tom nevie a hladká si bruško (častokrát často, aj niekoľko desiatok krát denne) inštinktívne. Ja osobne na to pacientky tiež upozorňujem, hlavne tie, ktoré prídu s častým tvrdnutím bruška. Skúste si namiesto hladkania podbruška podbruško iba pridržať.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bliziaci sa porod

    , Autor: Asti

    Dobry den, som druhorodicka, zrovna dnes mam termin a mam na Vas jednu otazku. Pri prvom synovi mi proste praskla voda a porod nepostupoval, takze sekcia. Teraz v druhom teho je to uplne ine, mavam poslickov, tvrdne mi brusko, aj mi uz riadne pokleslo, boli ma panva a maly je aj podla uzv uz naozaj velmi nizko. Predvcerom sa mi stalo, ze mi stvrdlo brusko v stoji a citila som dost tlak na panvu zvnutra (musela som si lahnut) a odvtedy mam pocit ze je maly este nizsie (aj na pohlad je brucho nizsie), zle sa mi uz chodi. Krcok bol vcera na poradni priechodny pre prst, vnut branka uzatvorena, nekrvacam ani nespinim, plodovka neodteka. Chceme sa pokusit o VBAC, podla dr su toto dobre znamenia. Odpredvcera ako maly este viac poklesol mi brusko tvrdne viac, zospodu to aj zaboli ako menstr krc a citim ze mi uz fakt dost tlaci na spodok a dokonca mi dnes odisla hlienova zatka, aspon jej cast. Samotne tvrdnutie brucha ma neboli, to az potom ku koncu stahu spodok ako pri menstruacii a dokonca mam akoby svalovicu na spodnom chrbte... Je to este stale poslicek alebo uz ozaj kontrakcia? Dost sa bojim, ze to nerozpoznam, ale zatial to nie je pravidelne. Je skutocne mozne ze porod je za rohom a ze mam dobre predpoklady na VBAC podla Vasho nazoru? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o tzv. poslíčkov, pre ktorých je typické pobolievanie podbruška a krížov. Ak Vám netvrdne celé podbruško v pravidelných intervaloch, cca každých 5 až 7 minút, ktoré už neviete iba tak prehliadnuť ale musíte sa zastaviť a predýchať, nejedná sa ešte o kontrakcie. Áno, stav môže ukazovať na blížiaci sa pôrod, podobné bolesti môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.