Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kasel

    , Autor: zuzana19

    Dobry vecer. Potrebujem poradit,som na zaciatku tehotenstva, 5tt. Chytil ma kasel,dost ma skriabe a stekli v krku. Dala som si mullerove pastilky s islandskym lisajnikom,lebo nie je na nich zakaz uzivania v tehotenstve. Ale neviete mi prosim odporucit nieco co by mi zabralo,hlavne na noc. Vtedy ma to najviac drazdi. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý na základe vyšetrení eventuálne výsledku výteru z hrdla nasadí potrebnú liečbu a určí ďalší postup. Ja sa Vám objektívne neviem bližšie vyjadriť. Určite však odporúčam dostatok tekutín, aj 2,5 l denne.

Podobné otázky

  • Nadcha, kasel, bolest hrdla 6t tehotenstva

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den prajem, som v 6 tyzdni tehotenstva. Hned takmer na zaciatku pocas Vianoc som mala zapal hrdla, kasel, nadchu + teplotu 37,5C max. Lekar mi dal atb Zinnat, Prospan, paralen a morsku sol do nosa. Po vylieceni som nastupila do prace a akoby sa to znovu vratilo. Teplotu uz nemam, ale skor ta nadcha, mierne dusivy kasel skor rano, vecer, kt.v podstate pokracuje od spominanej choroby, mierna bolest hrdla akoby opar a celkova unava. Akoby moja imunita odisla a neviem sa z tej nadchy a kasla dostat. Bojim sa uzivat dalsie lieky,lebo mam uz trosku obavy o dietatko,kedze som na zaciatku tehotenstva.Beriem Femibion 1, robievam preplach s morskou vodou, a to je asi vsetko.Mam brat nieco na ten dusivy kasel alebo to casom prejde? K tomu femibionu 1 este pridat nejake vitaminy C a D,aby som to moc neprehnala. Dakujem Vam krasne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem ani infekciu COVID-19, prípadne aj postCOVIDový syndróm. Okrem užívania tehotenských vitamínov môžete krátkodobo užívať aj vitamín C a D. Dôležité je dodržiavať pitný režim. Na kašeľ, ako aj do nosa, je k dispozícii viacero voľnopredajných preparátov, ktoré sú vhodné aj pre tehotné. Najlepšie Vám budú vedieť poradiť v lekárni, prípadne sa obráťte na Vášho obvodného lekára.

  • Piata choroba

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň, pán doktor písala som Vám pred týždňom ohľadom piatej choroby mojho syna a tehotenstva v 22 týždni. Dala som si odobrať krv a výsledky sú Anti Parvovírus B19 IgM negatívne 0.113 a Anti Parvovírus B19 IgG pozitívne 15.737. Aktuálne som nachladená a už týždeň ma trápi kašeľ. Sú tieto výsledky v poriadku a nehrozí nič bábätku. Či je potrebný ešte odber krvi a ultrazvuk. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, protilátky IgG poukazujú na prekonanú infekciu, zatiaľ čo protilátky IgM poukazujú na akútne prebiehajúcu infekciu. Ak máte IgM negatívne výsledky, nemáte infekciu parvovírusom B19, ale v minulosti ste už infekciu prekonali. Príčin nachladenia, či kašľa môže byť viacero. Je to skôr otázka na obvodného lekára.

  • Piata choroba a jej vplyv na tehotenstvo

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň, pán doktor som v 22 týždni tehotenstva ( 21 plus 4) a náš syn akurát prekonal piatu chorobu, začalo sa to rašom líc a postupne sa vyhádzal na celom telíčku. Ja som aktuálne tiež momentálne prechladená (nádcha a kašeľ).Chcem sa opýtať ako teraz postupovať. Svojmu gynekológovi som to oznámila a on iba pozeral o akej chorobe hovorím. Určite si viete predstaviť, že po prečitaní nejakých článkov o tejto chorobe a jej vplyve na tehotenstvo som vystrašená. Pán doktor stretli ste sa vy niekedy s touto chorobou a ako ste to riešili s pacientkami?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sama prekonali piatu chorobu ako dieťa, budete mať pozitívne protilátky a tým ste chránená Vy, ako aj plod. Ak ste piatu chorobu neprekonali a teda protilátky budú negatívne, je potrebné realizovať kontrolný odber za účelom zistenia, či sa u Vás nezačínajú tvoriť protilátky. Ak by to tak bolo, je potrebné pravidelne sledovať a realizovať USG vyšetrenia prietokov v cievach mozgu plodu, či nedochádza k anemizácii plodu, či centralizácii obehu plodu.

  • Inhalovanie počas tehotenstva

    , Autor: MonikaLe

    Dobrý deň, som v 17 týždni tehotenstva a podarilo sa nám všetkým v rodine ochorieť. U mňa je to najmä silný kašeľ a upchaté dutiny. Máme doma inhalátor Omron, môžem cez to inhalovať Vincentku?

    Vopred ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete. Inhalovanie Vincentky Vám v tehotenstve nepoškodí, iba pomôže. Používať môžete aj voľnopredajné spreje do nosa, napríklad Nasivin.

  • Codein v tehotenstve

    , Autor: MataŤapa

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či sa môže užívať CODEIN v tehotensve. Som v 27tt a mám strašne drazdivy kašeľ v noci, mám aj antibiotiká 5den a mám pocit ako keby mi nezaberali. Už som z toho unavená a ubolena. Už má boli aj bruško na ľavej strane ako kašlem. Prosím o radu DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Kodeín prechádza placentárnou bariérou. Negatívny vplyv kodeínu sa nepodarilo jednoznačne dokázať, ale jeho riziko sa považuje za nízke. Pri použití u ľudí bolo zistené spojenie medzi poškodeniami respiračného traktu a užívaním kodeínu v prvom trimestri tehotenstva. Kodeín môže spôsobiť útlm dýchania a abstinenčné príznaky u novorodencov, ktorých matky užívali kodeín počas tretieho trimestra. Ako preventívne opatrenie je potrebné sa vyvarovať užívaniu kodeínu počas tretieho trimestra gravidity a počas pôrodu. Vo všeobecnosti sa kodeín môže počas gravidity pri správnej indikácii krátkodobo užívať, pričom treba zvážiť riziko a účinnosť liečby. Pri pár dňovom užívaní by sa však nemalo nič stať. Na podporu vykašliavania, ako aj proti samotnému kašľu, sú v lekárni dostupné viaceré voľnopredajné preparáty. Určite Vám tam budú vedieť poradiť. Odporúčam tiež užívať probiotiká, najlepšie medzi dávkami antibiotík. Vhodná je tiež aplikácia vaginálnych probiotík, najlepšie večer pred spaním. Odsledujte si to.