Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ph

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Uzivala som Macmiror kvoli nalezu candida a streptokok no napriek tomu mam stale zvysene ph posvy 5,5 (podla vatovej tycinky na meranie ph posvy). Mam tomu rozumiet tak ze liecba nebola uspesna a bude potrebne ju zopakovat? Alebo sa ph v tehotenstve meni a nemusi byt do 4,5? Problemy nemam ziadne.
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tehotenstve sa mení pošvová miroflóra, ktorá spôsobuje živné prostredie pre mikroorganizmy. Áno, zvýšené pH je síce charakteristické pre bakteriálnu vaginózu, v tehotenstve je to však trochu inak, preto sa realizujú výtery z pošvy, pH meranie je zbytočné. Nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Výsledky z fetálneho screeningu

    , Autor: Valery33456

    Dobrý deň,
    Som v 32 tt
    Prosím Vás pekne o vysvetlenie výsledkov z fetálneho screeningu:
    PPHL postavenie I.
    cor 4 DS
    foetus masculinus
    Olihydramnion AFI 5
    komp. vek 30/0tg
    EFW 1559g
    AU
    RI 0,67
    PI 1,1
    S/D 3,06
    HR 137 bpm
    BFC v norme
    MCA
    PI 1,99
    CPR 1,81
    Ak by ste mi prosím vedeli napísať aj odchýlky k týmto nameraným hodnotám, aké majú byť tie hodnoty.
    Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu je znížené množstvo plodovej vody. Prietoky, ako aj ostatné parametre sú v norme. Predpokladám, že Vám bola odporúčaná kontrola USG o nejaký čas. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nadal inhaler

    , Autor: Florencia 5

    Áno pán doktor viem že ste písali že olynth potrat nespôsobí ale písala som že som skúšala quixx asi hodinu keďže nezaberalo zapojila som inhalovanie nosovej tyčinky z Thajska s obsahom pepermintu mentolu camphoru eukalyptu levandule a methylu a človek oil. S tým až po pol hodine neuspesneho inhalovamia som sa dozvedela že že esenciálne oleje ako eukalyptusa podobne môžu uškodiť a vôbec sa neodporúčajú v prvom trimestri. Veľmi som sa zľakla a ešte som potom aj strekla olynth takže moja otázka znie teraz či ten inhalator do nosa mohol spôsobiť nejaký zlý účinok na plod potrat a tak podobne? Či to môže ublížiť bábätku? Samozrejme to už nebudem používať ale potrebujem sa upokojiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, ani jednorázová aplikácia bylinkových esenciálnych olejov formou inhalátora potrat nespôsobí.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor, ja som vám pred pár dňami už pisala a rada by som bola ak by ste mi poradili ale aj par vecí ozrejmili. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil ranne štádium tehotenstva kde velkost GS je 10mm pritomny YS ale zatiaľ bez EZ. Dostala som Duphaston 2x1.Pár dni po vyšetrení sa mi ojavila hnedastá krv, nie veľa ale bola tam. Navštívila som pohotovosť kde mi po 5 dňoch povedali že GS ma veľkosť 11mm ale zatial žiaden EZ a že nález je identický s predchádzajúcim. Zvýšili mi Duphaston na 3x1 a zaver znel, Hroziaci potrat. Nemám žiadne bolesti brucha, špinenie zmizlo a skoro žiadne príznaky tehotenstva a mam obavu ci sa môže jednať o zamlknuty potrat. Ďalšiu kontrolu mam až o týždeň a dovtedy neviem čo robiť, mam obavy že to dopadne zle. Je ešte možné že sa na ultrazvuku niečo objaví a vedeli by ste mi povedať aspoň o aký týždeň tehotenstva môže ísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie do hneda, je pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Ak je na USG naozaj viditeľný YS (žltkový vačok), musí byť prítomné aj embryo. Ak sa jedná o veľmi skóre štádium tehotenstva (3 - 4 týždeň, či menej), nemusí byť ešte vidieť embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť na okom viditeľnú veľkosť aspoň pár milimetrov. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. Keďže som nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Špinenie

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň prajem,som v 12+5tt pred 4dňami som začala špiniť hnedou krvou,vyhľadala som pohotovosť kde nenašli žiadnu príčinu,vraj to môže byť z placenty ktorá sa pripája na cievnu stenu maternice.Včera som bola aj na poradni kde mi môj lekár opäť urobil usg kde bolo opäť všetko v poriadku,vzal aj ster z krčka,aby sa zistilo odkiaľ krvácam,ale posledný ster pred polrokom bol úplne v poriadku.beriem duphaston 3x1 a od včera aj dicynone 3x1 na 10dni,chcem sa spýtať kedy by malo asi prestať špinenie?Dnes je to 5dni čo mám hnedý alebo ružový výtok.Dalšiu poradňu mám až o mesiac.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie do 16. týždňa je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Hovoríme tomu implantačné špinenie. Je to pomerne časté. Odsledujte si to. Je lepšie, ak sa krv nehromadí v maternici, ale odtečie von. Skúsiť môžete užívať Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolest v podbrusi

    , Autor: Katka83

    Dobry den, pan doktor chcem sa opytat ohladne bolestiach v podrusku. Pred 2 rokmi som mala akutnu sekciu 26tt, momentalne som znovu tehotna 12tt. Cely den mam bolesti ale bez krcov a spinenia. Uzivam duphaston a kyselinu listovu. Su tie bolesti z toho, ze sa roztahuje maternica a bol cisarsky? V tom prvom tehotenstve ma tiez pobolievalo ale nie cely den. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem ani pociťovanie naťahovania väzov závesného aparátu maternice pri zväčšujúcej sa maternici. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.