Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,286 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ph

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Uzivala som Macmiror kvoli nalezu candida a streptokok no napriek tomu mam stale zvysene ph posvy 5,5 (podla vatovej tycinky na meranie ph posvy). Mam tomu rozumiet tak ze liecba nebola uspesna a bude potrebne ju zopakovat? Alebo sa ph v tehotenstve meni a nemusi byt do 4,5? Problemy nemam ziadne.
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve sa mení pošvová miroflóra, ktorá spôsobuje živné prostredie pre mikroorganizmy. Áno, zvýšené pH je síce charakteristické pre bakteriálnu vaginózu, v tehotenstve je to však trochu inak, preto sa realizujú výtery z pošvy, pH meranie je zbytočné. Nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Natalia2p

    Dobrý deň v 30+2 som bola hospitalizovana kvôli prietokom. Užívala som oxyphilin, magnézium ( naďalej) a picham si fraxiparin.
    Plod bol vtedy veľký 1500gramov a bdp 30+4, hc 30+2, ac 29+6,fl 29+6. Hodnoty na 30+2 vraj boli dobre a nezostávalo, čo si o tom myslite vy? Počas týždňoveho pobytu v nemocnici bábätko vážilo 1650gramov a prietoky sa zlepšili.
    Teraz na prelome 32/33 týžden som bola na kontrole a v správe mam AC 32+1,MCI 2, 1 a prietoky PI 1,23,RI 0 71 je to už lepšie? Ešte sa chcem spýtať čo Znamená výraz PV stojí
    Ďakujem za objasnenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu údajov nie je prítomné zaostávanie plodu v raste. Hodnoty prietokov v pupočníku sú v poriadku. PV znamená skratku pre plodovú vodu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov.

  • Je veľká šanca byť tehotná?

    , Autor: Maja9511

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, je nejaká šanca, že by som mohla byť tehotná ak som mala s priateľom sex a on mal kondóm, ja som mala pharmatex gél, určite dobre aplikovaný a on sa do mňa nespravil, ale až po niekoľkých minútach vonku mimo mňa? Plus som v sebe určite mala alkohol z oslavy, tak či to nejak nemohlo znížiť účinok gélu alebo či napriek tomu všetkému môžem byť tehotná. Hormonálnu antikoncepciu nemôžem užívať. Ďakujem za odpoveď, prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nebudete, nemusíte sa obávať.

  • Náhrada antikoncepcie

    , Autor: Maja9511

    Dobrý večer prajem, chcela by som sa spýtať, či je dobrý nápad použiť ako antikoncepciu kondóm a s ním PHARMATEX vaginálny krém. Nemôže nejak narušiť kondóm alebo tak? Alebo je to naopak dobrá voľba. Nemôžem užívať hormonálnu antikoncepciu kvôli diagnózam tak hľadáme s priateľom náhradu a toto je jedno z možných riešení. Ďakujem za odpoveď:)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, je to pomerne vhodná voľba, ak aj praskne kondóm, chráni Vás ešte krém.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Linda1

    Dobry den som v 7 tt. Gynekolog mi nasadil duphaston a ascorutin. Beriem to uz dva tyzdne, dnes som rano pri utreti mala slabo ruzove aj pocas dna. Mohli by ste mi povedat ci to je normalne aj ked beriem tie lieky? K svojmu gyn. Idem o tyzden ale trochu sa aj obavam aby mi nepovedal nieco zle. Za odpoved dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie, či zakrvácanie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Áno, môže sa vyskytovať aj počas spomínanej liečby, preto pokračujte v jej užívaní. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • E.coli a enteroccocus v posve

    , Autor: Deapa3388

    Dobry den p.doktor

    Zacinam sa obavat..som v 8tt tehotenstva a zo sterov mi zistili e.coli a enterococcus v posve ..doktorka mi na to nic nechcela dat..lenze ja citim ze to nie je dobre a bojujem s tym..mam palenie okolo posvy a dnes som citila trosku rezanie..bojim sa nech mi to nejde na mechur..vela pijem,uzivam blokurimu uro,bezalkoholovu kapucinku,vitamin C 500 mg,probiotika super dophilus. Do posvy uzivam hydrofemin gel..viete mi prosim poradit aky produkt z lekarne by mi mohol na to pomoct alebo do posvy? Nechcela by som antiobiotika v 1 trimestri :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od výsledkov citlivosti na vykultivované baktérie. Niektoré preparáty lokálnych antibiotík sa môžu použiť. Ide o to, že väčšina liekov, ktorá je na trhu, nemá robené klinické štúdie na tehotných ženách, pretože je to neetické, preto je aj väčšina liekov nedoporučovaná na užívanie v gravidite, pretože nie sú overené štúdiami. Niektoré lokálne aplikované preparáty sa používajú pomerne často, pretože benefit je vyšší ako dokázané riziko. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.