Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,476 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ph

    , Autor: Dana

    Dobry den
    Uzivala som Macmiror kvoli nalezu candida a streptokok no napriek tomu mam stale zvysene ph posvy 5,5 (podla vatovej tycinky na meranie ph posvy). Mam tomu rozumiet tak ze liecba nebola uspesna a bude potrebne ju zopakovat? Alebo sa ph v tehotenstve meni a nemusi byt do 4,5? Problemy nemam ziadne.
    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve sa mení pošvová miroflóra, ktorá spôsobuje živné prostredie pre mikroorganizmy. Áno, zvýšené pH je síce charakteristické pre bakteriálnu vaginózu, v tehotenstve je to však trochu inak, preto sa realizujú výtery z pošvy, pH meranie je zbytočné. Nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Duphaston preventívne

    , Autor:

    Dobrý večer, pán doktor.
    Mám 31 rokov a za sebou 1 úspešné bezproblémové tehotensto (2018, akútna sekcia) a jeden missed abort (júl 2020, v ôsmom týždni som sa vyčistila sama, bez pomoci kyretaze.). Podľa dnešného ultrazvuku som na začiatku siedmeho týždňa, srdiečko bije, nespinim, nič ma nebolí a keď som sa lekára spýtala, či sa moje tehotenstvo berie ako rizikové, zareagoval najskôr prekvapene a potom sa spýtal, či chcem aby mi predpísal Duphaston. Nevedela som, tak sa rozhodol, že mi pre istotu predpíše 2 balenia, 2x denne 1 tabletu. Myslíte si, že je veľké riziko ak by som ho neužívala?
    Ďakujem krásne za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, Duphaston užívať nemusíte. Jeho užívaním si však nepoškodíte.

  • Prietoky

    , Autor:

    Dobrý deň. V 31tt+5 mi moja dr, povedala že dieťa je v poriadku váži cez cca 1600g a ma cez 40cm povedala mi ale že moje prietoky sú zlé odporúčala mi chodiť na vzduch a nič viac nepovedala. Možete mi povedať či sú veľmi zlé a čo robiť aby sa to zlepšilo? ďakujem
    Merania:
    F 4pnp uterus veľk.
    grav.m.l.VIII normoton.hrdlo zachovalé 2,5cm,mediosakrálne uložené uzavreté,vody stoja na V nalieha hlav. plodu,pošva bez patolog.flóru.
    Mop II
    OPP 142/min
    PPHL post I
    biometria v norme
    PF typ II
    normohydramnion
    RI 0,74-0,82 S/D 3,8
    Mám problémy s tlakom a mám aj tehotenskú cukrovku.



    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie ani všetky výsledky vyšetrení, hodnoty RI sú u Vás na hornej hranici normy až patologické. Nepoznám hodnotu PI, ani ostatné parametre či okolnosti, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam však určite kontrolu prietokov, pravidelné meranie tlaku krvi, ako aj dodržiavanie diéty a sledovanie hladín glykémie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • CIPHIN

    , Autor:

    Dobrý deň. Momentálne som v 34+3tt. Pri vyšetrení mi bolo zistené v pošve prítomnosť Enterococcus faecalis, Streptokok bol negatívny. Nepociťujem ziadne problémy čo sa tyka svrbenia ani zvyseneho výroku. Chcem sa opýtať Dr. mi predpísal CIPHIN 500. Dočítala som sa že sa v tehotenstve neodporúča je to pravda, je pre mňa v tomto týždni bezpečné jeho vaginálne užívanie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, skôr je vhodnejšia lokálna liečba, ako systémová. Vhodné sú aj vaginálne výplachy a podľa výsledku citlivosti z kultivácie aj vhodný preparát, či už vo forme vaginálnej masti, krému alebo vaginálnych globuliek či tabletiek. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a následný potrat

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som vedieť Váš odborný pohľad na môj problém. Dňa 30.11.2020 (v pondelok) som bola u svojho gynekológa s tým, že som tam išla potvrdiť tehotenstvo. Gynekológ mi najprv urobil preventívnu prehliadku, zobral stery a potom ma vyšetril vaginálnym ultrazvukom. Zistil, že som v 5 týždni tehotenstva a dutinka má 0,7 cm. Po prehliadke som začala mierne špiniť. V stredu 2.12.2020 sa špinenie stupňovalo a bolo ho už viac. Utekala som za gynekológom. Gynekológ mi predpísal Duphaston na udržanie tehotenstva, no žiaľ 4.12.2020 som začala krvácať jasnočervenú krv, mala som bolesti v podbrušku a potratila som :(

    Moja otázka smeruje k tomu, či mi mohol robiť gynekológ preventívnu prehliadku - robiť stery, a či týmto úkonom mohol nejako narušiť plod, že som z ničoho nič začala špiniť a prerástlo to žiaľ až k potratu. Do pondelka (30.11.2020) som sa cítila fajn, nepociťovala som žiadne bolesti podbruška ani nič podobné.

    Ďakujem za Vašu skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pravdepodobne sa jedná iba o zhodu náhod. Pri odbere cytológie sa realizuje vyšetrenie iba krčka maternice, v žiadnom prípade sa nezasahuje do dutiny maternice.

  • Slaboružový výtok v tehotenstve

    , Autor: Matulka_C

    Dobrý deň pán doktor som v 9tt a dnes som zaznamenala slaboružový vytok stalo sa mi to už najprv po prehliadke u lekára potom sa to objavilo v deň “kedy by mala prist menštruácia” a dnes je to opät “ked mala prist ovulacia “ beriem duphaston pre 2x potraty niekedy počas dňa ma pycha v podbrušku po stranách je normálny ten výtok ? Alebo radsej mám zájst k lekárovi poradnu mam az 28.12

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva súvisí najčastejšie s tvorbou cievnych prepojení medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak sa nejedná o silnejšie krvácanie, ale o ružový, či tmavohnedý výtok, nemusíte sa znepokojovať. Liečbu máte nasadenú. Odsledujte si to.