Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie po pohl. styku

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, s manželom sme mali pohlavný styk a po ňom som málinko zakrvácala. Som podľa dátumu PM v 5+4. Šli sme preto hneď na pohotovosť, kde dr. povedal, že ultrazvukovo to vyzerá dobre (ale že podľa toho som v 4+6) a nie je tam žiadna čerstvá krv. Dal mi brať lieky Cyclonamine po dobu cca 4 dní. Chcela s sa spýtať dve veci: či je pohl.styk v prvom trimestri "zakázaný", lebo som na to nebola upozornená a teraz sa cítim nezodpovedne, a to druhé: či liek Cyclonamine smú užívať tehotné, nakoľko v pribalovom letáku je poznámka, aby ho tehotné radšej nebrali.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termínová odchýlka do 7 dní je úplne normálna. V takomto nízkom týždni tehotenstva Za predpokladu, že ste mali pravidelný menštruačný cyklus, by som sa prikláňal skôr k týždňu tehotenstva vypočítanom podľa menštruácie. Do 16 týždňa je špinenie pomerne časté a normálne, spôsobené nahlodávaním steny maternice tvoriacim sa choriónom, teda budúcou placentou. Ak došlo po pohlavnom styku k zakrvácaniu, skúste pohlavný styk na nejakú dobu odložiť. Cyclonamine sa používa na zastavenie krvácania, je to tabletková forma injekčného Dicynonu, ktorý v tehotenstve bežne používame. V príbalovom letáku je pravdepodobne napísané, niečo v zmysle, že preventívne ho netreba používať. Pokračujte v odporúčania Vášho obvodného gynekológa, v prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností ho kontaktujte.