Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bylinky

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    Docitala som sa ze niektore bylinky su v tehotenstve nevhodne tak sa chcem spytat ci to plati aj v pripade kozmetickych vyrobkov. Zaujima ma ci mozem v tehotenstve pouzivat denne deo sprej do podpazusia v zlozeni extrakt z rumančeka, arniky, rebríčka, šalvie, ľubovníka a ibiša alebo radsej nie.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lokálne pôsobiace prípravky s obsahom bylín neprechádzajú do organizmu v takom množstve, ako keď sú spracovávané tráviacim systémom. Ak Vám spomínaný deosprej vyhovuje, nemusíte sa obmedzovať.

Podobné otázky

  • 36tt

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, chcem sa spýtať ohľadom čaju z ostruziny malinovej v 36tt či ho môžem piť až do pôrodu a koľko x za deň. Dočítala som sa v jednej skupine že to zmäkčuje pôrodné cesty a uľahčuje tým pôrod, niektoré ho užívajú v kombinácii s alchemilkou ale tou som si neni istá či sa v tehotenstve môže. Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s pracovaním na dozrievaní pôrodných ciest by som začal až po ukončení 36. týždňa tehotenstva. Spomínané čaje potom piť môžete. V tehotenstve sú tieto bylinky zakázané okrem iného pre riziko predčasného dozretia pôrodných ciest a tým riziku potratu, či predčasného pôrodu. Nezaručujú však stopercentný úspech, môžu však napomôcť. Mnoho pôrodných asistentiek odporúča užívať čaj až od 37. týždňa tehotenstva. V 38. týždni sa pitie preruší a od 39. týždňa sa zvyšuje denná dávka až na 4 šálky denne.

  • Bylinky počas dojčenia.

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.chcela by som sa opýtať.mam doma 20dnove babatko a plne ho dojcim.chcela by som sa opýtať na Ligurček ci ho môžem použivat na konzumáciu alebo nie co sa tyka tehotenstva som citala ze sa nemoze ale pocas dojcenia neviem.vedel by ste mi povedať preco sa nemôže?dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie som bylinkár, ani odborník na laktáciu, ale pokiaľ viem, Ligurček môže spôsobiť zníženie laktácie, preto nie je vhodná jeho nadmerná konzumácia, ako počas tehotenstva, tak aj počas obdobia kojenia. Nie je to však otázka úplne pre mňa, neviem sa Vám k tomu viac vyjadriť.

  • šalvia v tehotenstve

    , Autor: anne56

    Dobry den, ja som nevedela o tomm ze sa bylinky v tehu nemozu, gynekolog ma neupozornil, bola som v 25tt ked som pila salviovy caj asi 2,5l denne po dobu 5 dni.. ako som mohla ublizit babatku? teraz som 31tt

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už v 31. týždni tehotenstva a výsledky a USG nálezy boli doteraz v poriadku, nemusíte sa obávať a stresovať. Nemyslím si, že krátkodobé pitie čaju vo vyššom týždni tehotenstva by malo vplyv na tehotenstvo.

  • Pastilky materina dúška a skorocel

    , Autor: Simonasimpsons

    Dobrý deň, mám zapálené mandle a v lekárni mi odporučili pastilky materina dúška a skorocel, dávkovanie mi odporučili 6 krát denne. Tak som ich aj brala. Nedávno som sa však dozvedela že tieto pastilky by tehotné mali užívať max 3 krát do dňa. Som v 37 tt a mám obavy či som nemohla nejak ublížiť bábätku. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré bylinky môžu pôsobiť ako uterotoniká, tzn. že zvyšujú tonus maternice a môžu spôsobiť kontrakcie, teda aj predčasný pôrod, preto sa u tehotných odporúča užívať preventívne iba polovičnú dávku z odporúčanej dennej dávky. Nemusíte sa však obávať, ste už v týždni tehotenstva, kedy by sa jednalo o hranične predčasný pôrod. Plodu ste neublížili.

  • Vitamíny a bylinky v tehotenstve

    , Autor: Drobec03

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je vhodne užívať v prvom trimestri vit D (4000) a vit C 1000 mg kvôli imunite, kysinu listovú, pyridoxin? Pripadne sme vitamíny doporučujete alebo nedoporučujete. Ktoré čaje sú nevhodné, resp. Ktoré je možno piť bez obmedzenia. Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané vitamíny užívať môžete, ak však máte pestrú a vyváženú stravu, užívanie kyseliny listovej postačuje. Čo sa týka čajov, bežné čaje piť môžete, vyhýbajte sa čajom, ktoré obsahujú aníz, zázvor, lipový kvet, šípky, harmanček, kocúrnik obyčajný, kostihoj, ibištek, jablčník obyčajný, citrónovú trávu, koreň sladkého drievka, palinu, maliník, rozmarín, šalviu, listy žihľavy dvojdomej, rebríček obyčajný.