Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sucho

    , Autor: oxy

    Dobrý deň p. Kelij
    Ja mam taky problém som 25tt a mám neskutočne suchú vagínu, výtok nemám žiaden sem tam taky do žlta. Sex chuť aj je ale vôbec nezvlhnem. Som z toho zúfala.
    Ďakujem za radu a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na suchú pošvu je ťažko predpísať iný liek ako voľne predajné lubrikanty. Existujú aj voľne predajné čípky s názvom Cicatridina, alebo aj vaginálny gél HYDROfemin, ktoré obsahujú kyselinu hyalurónovú a aj kyselinu mliečnu. Suchosť pošvy môže spôsobovať aj opakovaná, možno neindikovaná liečba infekcií. Dôležitá je aj správna životospráva a dostatočný prísun vitamínov A a E. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Progestanelle

    , Autor: Anička47

    Dobrý deň, som po Ivf tehotná v 9 týždni. Užívam stále progesterón vaginálne 3krat denne. Od včera mám pocit bolesti pošvy na dotyk hlavne pri vklade progestenallu. Môže to byť alergia naň ? Mám aj pocit suchosti vnútri. Výtok neviem posúdiť nakoľko liek počas dňa vyteká. Myslela som si že ide o začínajúcu mykózu ale svrbenie zatiaľ nemám , urobila som aj oplach zvonku rosalginom a zvažujem použitie Canesten krému. Avšak bojím sa či to nebude skôr tá alergia. Lekár má momentálne dovolenku. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám k lokálnemu a vaginálnemu nálezu neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Je potrebné gynekologické vyšetrenie, na základe ktorého sa určí možná príčina ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Problem s vlozenim vaginalnych tabliet

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, zacinam dnes 32.tyzden tehotenstva, lekar mi dal vaginalne tablety fluomizin, nakolko som po palpacnom vysetreni bola trosku podrazdena na krcku, ze preventívne, aby nevznikol nejaky zapal. Tablety su ale uplne suche a vacsie a jeden den sa mi podarilo ju vlozit, ale druhy vobec, vyslovene som nemohla vsunut, nakoniec som sa na to vykaslala, asi aj kvôli suchosti, ale napadlo ma, nemohol mat maly aj tak nizko hlavicku? Nemohla som mu nieco urobit tym, ze som sa tabletu snazila par krat nasilu vlozit do posvy? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, vkladaním tabliet ste určite plodu neublížili. Niekedy si skúste vchod do pošvy navlhčiť a tak skúste vložiť tabletku.

  • zavadzanie klionu

    , Autor: zuziku

    Dobry den,som v 29.tt a dnes mi lekar predpisal klion-z vysetrenia povedal,ze je tam asi mykoticka infekcia-bral aj vyter,ale ten bude az buduci tyzden. Chcem sa spytat,ci treba tabletku naozaj navlhcit-lebo mam z toho strach. Totiz v 20tt som mala tabletky fluomizyn,ktore som vlhcila vodou z vodovodu a mala som taky problem,ze nevytekali zo mna,ostavali akoby vo vnutri-sa tam prilepili a ked som po 4 dnoch s tym isla dr,tak ze som to mala cele podrazdene,aj makky krcok-nakoniec ma v 21.tt zasivali. Neviem,ci to malo suvis s tymi tabletkami navlhcenymi,ale bojim sa-preto neviem,ako si mam ten klion zavadzat-da sa to aj nasucho,(vytok totiz nemam az tak silny,skor slabsie palenie,obcas malinke svrbenie) alebo mam pouzit prevarenu vodu-kolko jej dat? Kvapku,ci viac? Dakujem vam velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi individuálne, niektoré ženy nezvyknú používať vodu na zvlhčenie vôbec iné si tabletku inak nezavedú. Ak máte s tým problém je možné si v lekárni zakúpiť aplikátor na jednoduchšie zavádzanie.

  • Dojčenie

    , Autor: odbornik6

    Ďakujem Vám za odpoveď
    Viem že Adipex je stiahnutý z predaja no neskutočne veľa žien si ho objednáva na čierno z CZ nakoľko tam je na lekársky predpis.Viem o nežiadúcich účinkoch tohto lieku, preto som sa chcela najskôr odporne poradiť.No asi dva týždne dozadu som mala na skúšku dve tabletky tohto lieku.Na mojom synovi som nevidela žiadnu zmenu spal krásne,je čulí,smeje sa stále dojčil sa stále v rov.intervale.V týchto dvoch dňoch som nespozorovala nežiadúce účinky ani na sebe jedine že som strašne veľa pila vody obed som jedla normálne a večera lahká.Cítila som sa veľmi dobre,asi na každého adipex funguje inak.Preto som mala na skúšku len dve pozorovala som seba a hlavne syna a žiadna zmena.Viem že ako lekár tento liek zavrhujete a nepoviete mi že ho môžem užívať, adipex je dosť chulostiva tema pre lekarov no o nežiaducich učinkoch som informovana naštudovala som si každy jeden ohlas žien ktore ho aj uživali, jedna nežiaduce učinky ako nespavost ,bušenie srdca mala a ďalšia ho zvladala bez akychkolvek zmien.Mne o seba nejde lebo viem že akakolvek zmena na mojom tele by bol signal že dost a riadne som sa za tie dva dni sledovala.A nič.len sucho.Nechcem ho uživat dlhodobo ani nemam nadvahu 30 kil moja vyška je 160 cm a vaha 57 kg no tych 7 kg sa nedokažem zbavit,necitim sa takto dobre,moja vaha bola vždy 50 kg a to som bola ja.Mne by stačilo uživat možno len 10 dni max 2 tyždne nie dlhodobo v žiadnom pripade.Je možne že adipex ide do mlieka len ozaj v malom množstve a nema vpliv na mlieko a na dieta?-kedže sme fungovali normalne bez zmien
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zopakujem len to čo som Vám už vravela. Je to nebezpečné, pre Vás a ešte viac pre Vaše dieťatko. Adipex je liek ktorý prechádza aj do mlieka, a pre detský organizmus môže byť obzvlášť nebezpečný a môže mať vážne zdravotné následky!!! Nie len že nedoporučujem, ale varujem Vás pred týmto "liekom" pri dojčení,ako matka by ste si nikdy neodpustila ak by sa vášmu dieťatku niečo stalo.