Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,516 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Progestanelle

    , Autor: Anička47

    Dobrý deň, som po Ivf tehotná v 9 týždni. Užívam stále progesterón vaginálne 3krat denne. Od včera mám pocit bolesti pošvy na dotyk hlavne pri vklade progestenallu. Môže to byť alergia naň ? Mám aj pocit suchosti vnútri. Výtok neviem posúdiť nakoľko liek počas dňa vyteká. Myslela som si že ide o začínajúcu mykózu ale svrbenie zatiaľ nemám , urobila som aj oplach zvonku rosalginom a zvažujem použitie Canesten krému. Avšak bojím sa či to nebude skôr tá alergia. Lekár má momentálne dovolenku. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám k lokálnemu a vaginálnemu nálezu neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Je potrebné gynekologické vyšetrenie, na základe ktorého sa určí možná príčina ťažkostí a stanoví ďalší postup.

Podobné otázky

  • Cabesbalance

    , Autor: Florencia 5

    Zabudla som napísať že som 15+6 tt ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete si aplikovať vaginálne čapíky proti páleniu aj počas užívania tabliet Progestanelle, ktoré užívate perorálne. Nemá to na tehotenstvo žiadny vplyv.

  • Cabesbalance

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň kúpila som si v lekárni na svrbenie a pálenie canes čipky je napísané aj že vhodné pre tehotné ženy ale užívam zároveň aj progesteronelle ráno a večer tak som sa chcela spýtať či je možné keď vkladám dat si aj tieto čipky canes balance či je to v poriadku? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete si aplikovať vaginálne čapíky proti páleniu aj počas užívania tabliet Progestanelle, ktoré užívate perorálne. Nemá to na seba žiadny vplyv.

  • Rady

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, mala by som na Vás viacero otázok ????????
    Momentálne som na konci 36 týždňa (35+6), týždeň dozadu mi doktor spozoroval nález krčka skrátený na 1cm, brala som preto Progestanelle ráno a vecer a magnezium 1tbl 4x denne, aby sa drobec ešte udržal v brušku, keďže ešte mu dozrievali aj plucka, aj imunita, ani vahu ešte nemal 2,5kg ale zatial 2,2kg, včera som bola po týždni na poradni opäť a krčok aj kvôli kludovemu režimu s polohovanie zostal na 1cm, progesteron som už teda mohla vysadiť a magenzium mám ešte týždne užívať 1tbl 3x denne. No a moje otázky sú:
    1. Pri staré mi bol nájdený zvýšený (doktor povedal že optimálny) enterococcus faecalis, z toho dôvodu mám na 6 dni capiky fluomizin, otázka je že keď si ich do seba strkam a bábätko už cítiť na spolu krcku či mu ti nemôže nejak uškodiť, nakoľko sa capiky vkladajú na noc a ležím s vyvýšenou posteľou ak by sa ta tbl rozpúšťala a tiekla smerom k jeho hlavičke, či mu to nemôže nejak uškodiť.
    2. Tiež by ma zaujímalo či mi neviete povedať keďže mám 1cm krčok s tým že sa ešte neotvára či si myslite že to tak vydrzi až do termínu alebo si skôr myslite podľa skúsenosti a Vašej praxe že sa môže narodiť do pár dni, pripadne či keby už zruším kľúčový režim mohol nastať kvôli tomu pôrod
    3. A tretia otázka že ak by sa náhodou narodil od zahtra kedy mi začne 37 tt (36+0) či by mal ešte nejaké problémy s adaptáciou, aj čo sa týka termoregulacie, dýchania, imunity, či by ho museli dávať do inkubátora a podobne. Ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Fluomizin užívať môžete, nepoškodíte si, ani plodu. S Vašim nálezom môžete vydržať až do termínu pôrodu. 1 cm dlhý krčok v 36. týždni tehotenstva nie je žiadna katastrofa, najmä keď je uzavretý. Plod má už vyvinuté všetky orgány a s veľkou pravdepodobnosťou aj surfaktant. Hranicou predčasného pôrodu je 36+0 tt, takže od zajtra už ste v týždni tehotenstva, kedy sa nejedná o predčasný pôrod.

  • Tupá bolesť v pošve

    , Autor: Florencia 5

    Ešte som zabudla podotknúť že užívam vaginálne progesteronelle a bola som pozitívna na streptokoka. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Progestanelle nemá vplyv na rast maternice, ani na spomínané bolesti. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.