Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
9,380 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vyvoj plodu

    , Autor: Nisa

    Dobry den,
    reagujem na Vami zodpovedanu otazku ohladom podania kortikoidov. Podavaju sa kortikoidy aj ako prevencia? Neviem stanovit ci moj stav bol taky ze boli potrebne kortikoidy. Maju vplyv na ine organy babatka tieto kortikoidy ked sa takto umelo snazili urychlit vyvoj pluc babatka?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kortikoidy sa nepodávajú paušálne každej tehotnej žene ako prevencia, ale ak tehotná žena spĺňa isté podmienky a reálne hrozí predčasný pôrod, tak áno, podávajú sa takýmto ženám ako prevencia pred tým, aby sa novorodenec po narodení sám udýchal. Kortikoidy sa podávajú podľa medzinárodne schválených postupov podľa danej schémy. Kortikoidy nespôsobujú zrýchlenú tvorbu pľúc, ako som už spomínal, slúžia na niečo iné. Pľúca sú už v čase podania kortikoidov vytvorené. My len cez kortikoidy predčasne stimulujeme tvorbu surfaktantu, teda látky, ktorá sa tvorí spontánnne, ale neskôr ako v 31-32. týždni tehotenstva a ktorá je do pľúc plodu "vstreknutá" pred prvým výdychom novorodenca, aby po prvom nadýchu a výdychu novorodenca po narodení nedošlo ku skolabovaniu a "spľasnutiu" pľúc a aby sa novorodenec dokázal bez ťažkosti nadýchnuť aj ďalší krát. Kortikoidy podávané podľa schémy sa podávajú len v istých presne stanovených množstvách a počtoch dávok. Zásadne nevplývajú na ostatné orgány, pretože tie sú už v tom čase vytvorené.

Podobné otázky

  • Kúsok šampanského

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať aký vplyv môže mať kúsok odpitého prípitku (šampanského) také štyri maličké odpitia na vývoj plodu, som v 14 týždni. Snažím sa vyhýbať alkoholu, toto bolo prvý krát čo som si dala kúsok v tehotenstve, inak si dám tiež len príležitostne a v malých dávkach.

    Ďakujem Vám za odpoveď a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, takéto malé množstvo alkoholu plodu neublíži.

  • Nadcha

    , Autor:

    Dobry den,minuly tyzden som bola chora so silnou nadchou.som v 4 mesiaci tehotenstva.za celu liecbu som zobrala 2x paralen a 4 dni som uzivala 2x denne nasivin o.oo1% no docitala som sa ze nasivin moze sposobit rozne poruchy.cely den som nos preplachovala ale v spanku nic ine nezobralo ako kvapky.prosim vas aky je vas nazor mohlo sa nieco stat,mohli kvapky alebo paralen nieco sposobit babatku?dakunem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané množstvo užitých liekov nebude mať vplyv na vývoj plodu. Nemusíte sa obávať.

  • Mobivenal

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by dom sa opýtať, či užívanie prípravku Mobivenal v 3. a 4. týždni po menštruácii mohol negatívne ovplyvniť vývoj plodu? Úžívala som ho pri problémoch s hemoroidmy v dávke ako je predpísané pri lieku detralex, keďže udávajú rovnaké zloženie a to vo vyšších dávkach. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, oficiálne by sa Mobivenal v tehotenstve užívať nemal, je to však len doplnok výživy. Užívalo ho množstvo žien a vplyv na plod to nemalo. Vhodnejší je Mobivenal Micro Simple.

  • Po amniocenteze

    , Autor:

    Dobry den, som po amniocenteze pri ktorej mi prepichli placentu. Moja plodova voda ostala zaferbena krvou. Ake to moze mat prosim Vas dalsie nasledky na vyvoj babatka. Som v 21 tt. Aktivitu srdca a pohybu vnimam. Len ma znepokojuje ze babatko bude teraz prehltat a rast v krvavej plodovej vode. Dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, amniocentéza by sa mala vykonať pokial možno bez mimo placenty. Ak sa už stane, že sa výkon musí urobiť transplacentárne, pokiaľ máte krvnú skupinu s Rh negatívnym faktorom, mala by Vám byť podaná jednorázovo injekcia s anti-D. Ak sa aj plodová voda sfarbila, ona sa časom vyčíri. Plodová voda je produktom plodu, takže aj tak prehĺta čo vymočí. Na vývoj plodu to nebude mať vplyv. V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Kasel

    , Autor:

    Dobry den som v 21 tt a uz dva tyzdne mam kasel ....posledne 4 dni ma viavej drazdi ...brala som sirup s bylinkami a terax mam tabletky na prirodnej baze ....chcem sa opytat ci to ma vplyv ten kasel na vyvoj alebo na male . Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kašeľ vplyv na vývoj plodu nemá. Nadmerne silný a častý kašeľ však môže spôsobovať tlaky v podbrušku a možnosť predčasného otvárania sa.