Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Môže psychika/stres ovplyvniť vývoj plodu v rannom štádiu tehotenstva?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    nedávno nám zomrel synček. Bolo zistené, že mal vývojovú poruchu pľúc, ktorá údajne nastala hneď v 4 - 6 TT. V tomto čase sme mali veľmi ťažké rodinné obdobie, úmrtie v rodine a vážne chorá blízka osoba. Prežívala som naozaj dosť veľký stres a smútok. Mohlo to nejak ovplyvnit vývin plodu? Mohlo sa stať, že ten stres, psychika spôsobilo, že došlo k odchýlke vývinu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, až 80% vrodených chýb je spôsobených nepriaznivými faktormi prostredia. Najcitlivejším období je 15. až 60. deň tehotenstva, kedy sa vytvárajú základy pre orgánové systémy a jednotlivé orgány. Zásah v tomto období naruší štruktúru, tvar alebo funkciu orgánu. Vo všeobecnosti je, okrem chemických, biologických, či fyzikálnych látok a procesov, stres najväčším rizikovým faktorom vôbec. Dlhodobý stres v počiatku tehotenstva môže narušiť normálny vývin plodu, takže nevylučujem, že to na to mohlo mať vplyv. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.