Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Podanie kortikoidov

    , Autor: nisa

    Dobry den pán doktor,

    na zaklade nalezu mi boli podane kortikoidy na dozretie pluc babatka pre pripad predcasneho porodu. Boli mi podane v 31tt-32tt na prelome. Mam velke obavy ci tieto kortikoidy nemohli poskodit, ovplyvniť vyvoj babatka a taktiez jeho vyvoj mimo maternice. Dostala som Dexamed 4davky po 12 hodinach. Neviem presne co tieto kortikoidy ovplyvnuju ale velmi sa obavam ich vplyvu na babatko.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kortikoidná príprava pľúc plodu je mnohokrát významným liečebným postupom, ktorý plodu len pomôže v prípade predčasného narodenia. Kortikoidy stimulujú tvorbu surfaktantu, teda látky, ktorá je do pľúc plodu vstreknutá pred jeho prvým výdychom, aby po prvom nadýchu a výdychu plodu po narodení nedošlo ku skolabovaniu pľúc a aby sa plod dokázal bez ťažkosti nadýchnuť aj ďalší krát.

Podobné otázky

  • Kortikoidy

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže a aj sa to v niektorých prípadoch pri istých okolnostiach robí. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Dopredu sa však predvídať stav na 100% nedá. V 26. týždni bol predpokladám pádny dôvod na podanie kortikoidov na prípravu pľúcnej zrelosti plodu. Podanie kortikoidov v tom čase však už nemá účinok v súčasnosti. Lekári predpokladám postupovali podľa odporúčaných postupov, podanie kortikoidov bolo predpokladám opodstatnené vzhľadom k nálezu a okolnostiam. Je však pravda, že ak sa dieťa, ktorému bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, narodí v termíne, môže (nie musí) to mať vplyv na neskorší vývoj. Ak je však situácia, stav a nález taký, že vzhľadom k okolnostiam je prínos podania kortikoidov vyšší, ako riziká, podávanie kortikoidov je opodstatnené. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, či všetky potrebné informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii potrebné informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Kortikoidy

    , Autor: Beata bea

    Dobrý deň,
    Som v 25 týždni a krcok sa mi zmenšil na 33 pred mesiacom mal ešte 4. Lekárka mi nariadila pre istotu hospitalizáciu kvôli podaniu kortikoidov pre babatko. Zatiaľ iné zdravotné problémy nemám len Slabučke spinenie prvý krát pár dní dozadu ktoré trvalo jeden deň ale to zrejme z námahy ktorá v ten deň bola samozrejme ster lekárka pre istotu urobila kvôli infekcií výsledok ešte nieje. Magnézium mi zvýšila na 3 tabletky a k tomu ascorutin. Moja otázka znie má význam podanie kortikoidov ak to ešte nieje na predčasný pôrod a ako dlho táto látka vydrží v tele aby bábätku v prípade pôrodu pomohla. Taktiež ma zaujímajú vedľajšie účinky na bábätko. Ďakujem ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 33 mm dĺžka krčka maternice nehovorí o predčasnom otváraní krčka. Na to je potrebné vyšetriť cervikometriu aj s popisom prípadného funnelingu a Valsalvovho manévru. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezov, bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich a ošetrujúcich lekárov.

  • Aplikacia kortikoidov v tehotenstve

    , Autor: B@rbora03

    Dobry den. Od 22tt lezim v nemocnici kvoli hroziacemu predcasnemu porodu (otvorena na 2 cm s prolapsom vaku blan). V 24tt mi boli podane kortikoidy a nasledne mi aplikovali dalsiu davku v 30tt, kedze sa nalez zhorsil na 5 cm. Aktualne (33tt) sme este, ako aj moji osetrujuci lekari hovoria, zazrakom stale 2v1 s tym, ze sa nalez odvtedy nezhorsil. Chcela by som sa preto spytat, ak by sme to predsa len potiahli do termina a k predcasnemu porodu by nedoslo, ci by tieto aplikacie kortikoidov nemohli plod ovplyvnit negativne? Docitala som sa, ze v pripade ak sa kortikoidy aplikuju a babatko sa porodi v termine t.j. nie predcasne, tak moze zapricinit zhorsenie neskorsieho neurokognitivneho vyvoja. Samozrejme zdroj nie je overeny, preto som sa rozhodla obratit na odbornika a preto by som bola vdacna aj za Vas nazor. Dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Dopredu sa však predvídať stav na 100% nedá. Osobne som tiež z nálezu a z toho, že ste ešte neporodili veľmi prekvapený (myslené v dobrom). Lekári postupovali podľa odporúčaných postupov, podanie kortikoidov bolo opodstatnené vzhľadom k nálezu a okolnostiam. Je však pravda, že ak sa dieťa, ktorému bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, narodí v termíne, môže (nie musí) to mať vplyv na neskorší vývoj. Jednoznačne však u Vás, vzhľadom k okolnostiam, bol prínos podania kortikoidov vyšší, ako riziká.

  • Kortikoidy na vývin pluc

    , Autor: Lienockova

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať na účinok kortikoidov na vývin pľúc bábätka v 32 TT. Podali mi 4 injekcie, nakoľko som krvacala (placenta praevia). Kedy nastane účinok kortikoidov na bábätko? Je účinok hneď, či to trvá nejaký ten týždeň, kým sa vytvorí látka, ktorá pomôže bábätku dýchať? Tiež by ma zaujímalo, či je bábätko narodené v 33 tt - 34 tt veľmi rizikové skrz dýchanie a pod. Mohlo by spôsobiť jeho skoršie narodenie v tom 33 tt mentálne postihnutie, pripadne nejaké problémy s mozgom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podanie kortikoidov na stimuláciu tvorby surfaktantu v pľúcach plodu má účinok prakticky okamžitý. Ak bola podaná plná schéma kortikoidnej prípravy pľúcnej zrelosti, predčasne narodený novorodenec má väčšiu šancu na lepšiu popôrodnú adaptáciu. Plod narodený v 33. - 34. týždni tehotenstva je predčasne narodený, neznamená to automaticky postihnutie.