Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kortikoidy na vývin pluc

    , Autor: Lienockova

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať na účinok kortikoidov na vývin pľúc bábätka v 32 TT. Podali mi 4 injekcie, nakoľko som krvacala (placenta praevia). Kedy nastane účinok kortikoidov na bábätko? Je účinok hneď, či to trvá nejaký ten týždeň, kým sa vytvorí látka, ktorá pomôže bábätku dýchať? Tiež by ma zaujímalo, či je bábätko narodené v 33 tt - 34 tt veľmi rizikové skrz dýchanie a pod. Mohlo by spôsobiť jeho skoršie narodenie v tom 33 tt mentálne postihnutie, pripadne nejaké problémy s mozgom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podanie kortikoidov na stimuláciu tvorby surfaktantu v pľúcach plodu má účinok prakticky okamžitý. Ak bola podaná plná schéma kortikoidnej prípravy pľúcnej zrelosti, predčasne narodený novorodenec má väčšiu šancu na lepšiu popôrodnú adaptáciu. Plod narodený v 33. - 34. týždni tehotenstva je predčasne narodený, neznamená to automaticky postihnutie.

Podobné otázky

  • Kortikoidy

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže a aj sa to v niektorých prípadoch pri istých okolnostiach robí. Ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Dopredu sa však predvídať stav na 100% nedá. V 26. týždni bol predpokladám pádny dôvod na podanie kortikoidov na prípravu pľúcnej zrelosti plodu. Podanie kortikoidov v tom čase však už nemá účinok v súčasnosti. Lekári predpokladám postupovali podľa odporúčaných postupov, podanie kortikoidov bolo predpokladám opodstatnené vzhľadom k nálezu a okolnostiam. Je však pravda, že ak sa dieťa, ktorému bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, narodí v termíne, môže (nie musí) to mať vplyv na neskorší vývoj. Ak je však situácia, stav a nález taký, že vzhľadom k okolnostiam je prínos podania kortikoidov vyšší, ako riziká, podávanie kortikoidov je opodstatnené. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nálezy, ani okolnosti, či všetky potrebné informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia kde ste hospitalizovaná, ktorí majú k dispozícii potrebné informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Otvorenie

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň pán doktor, som v 32tt, moj krčok je 27mm a otvorená som pre prst. Pre prst znamená na 2cm? Chcela by som sa vás opýtať či s mojim nálezom je možné donosiť bábätko aspoň do 37tt.? V nemocnici som bola hospitalizovaná a boli mi podávané aj kortikoidy na vývin pľúcok. Mám absolútny kľudový režim len wc, sprcha a jedlo, užívam magnesium a utrogestan 1-0-2. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otvorenie pre prst znamená na šírku prsta, čo je cca na 1 cm. Áno, teoreticky je možné donosiť plod až do termínu. Pokračujte v nasadenej liečbe. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Plodová voda

    , Autor: Renee

    Dobrý deň , čakám mono dvojičky, termín mám 30.4 bola som už hospitalizovaná v nemocnici kvôli kŕčom (kontrakcie) , pichli mi injekcie, infúzie ale zastavili pôrod, chvála Bohu. Pichli mi aj kortikoidy na vývin pľúc detičiek. Išla som domov. Pár dní na to mi začala vytekať po trošku nejaká tekutina , nebola som si istá či moč a nechcela som letieť hneď do nemocnice tak mi doniesla teta z nemocnice temešváryho roztok, vložka zozelenela. Šla som teda do nemocnice, lenže už zo mňa netieklo nič , napriek tomu ma hospitalizovali, to bolo včera , dnes ráno zo mňa keď som vstala opäť vyšla nejaká tekutina ale len trochu, opäť zmenila farbu (modrá) ale sestrička povedala že je to strašne málo. Nerozumiem teda , plodová voda môže odtekať takto po malých dávkach ? Alebo to nieje vôbec plodová voda? Hrozí mi niečo? Už by som aj išla domov :( (doma mám tiež dvoch synov a je mi smutno)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu bol test na plodovú vodu pozitívny, preto musíte byť hospitalizovaná. Plodová voda môže odtekať aj po malých dávkach, hovoríme tomu ventilový odtok plodovej vody. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, bližšie informácie, ani nález na pôrodných cestách, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa ich nebojte pýtať.