Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Aplikacia kortikoidov v tehotenstve

    , Autor: B@rbora03

    Dobry den. Od 22tt lezim v nemocnici kvoli hroziacemu predcasnemu porodu (otvorena na 2 cm s prolapsom vaku blan). V 24tt mi boli podane kortikoidy a nasledne mi aplikovali dalsiu davku v 30tt, kedze sa nalez zhorsil na 5 cm. Aktualne (33tt) sme este, ako aj moji osetrujuci lekari hovoria, zazrakom stale 2v1 s tym, ze sa nalez odvtedy nezhorsil. Chcela by som sa preto spytat, ak by sme to predsa len potiahli do termina a k predcasnemu porodu by nedoslo, ci by tieto aplikacie kortikoidov nemohli plod ovplyvnit negativne? Docitala som sa, ze v pripade ak sa kortikoidy aplikuju a babatko sa porodi v termine t.j. nie predcasne, tak moze zapricinit zhorsenie neskorsieho neurokognitivneho vyvoja. Samozrejme zdroj nie je overeny, preto som sa rozhodla obratit na odbornika a preto by som bola vdacna aj za Vas nazor. Dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Dopredu sa však predvídať stav na 100% nedá. Osobne som tiež z nálezu a z toho, že ste ešte neporodili veľmi prekvapený (myslené v dobrom). Lekári postupovali podľa odporúčaných postupov, podanie kortikoidov bolo opodstatnené vzhľadom k nálezu a okolnostiam. Je však pravda, že ak sa dieťa, ktorému bola podaná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, narodí v termíne, môže (nie musí) to mať vplyv na neskorší vývoj. Jednoznačne však u Vás, vzhľadom k okolnostiam, bol prínos podania kortikoidov vyšší, ako riziká.