Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • OZT

    , Autor: lucka-151

    Dobry den prajem,nedavno som vam pisala ohladom oligohydra, som v 34+5 tt a zistili mi tazky oligo 4-5, lezim v nemocnici a davaju mi infuzie penicilinu,riedia krv, a najnovsie dnes som bola na oxitocinovom zatazovom teste,ja som necitila nic len malicka bola velmi v tiesni,doktor mi povedal ze skusime pockat do konca 35 tt a porod potom vyvolame,nerobia mi ziadne ine testy,chcem sa vas opytat,neublizi babatku to male az skoro ziadne mnozstvo vody kym budeme cakat do vyvolania porodu??

    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, množstvo plodovej vody je parameter, ktorý sa hodnotí na USG a a odzrkadľuje stav plodu. Nepoznám všetky výsledky ako aj okolnosti, neviem sa k tomu bližšie vyjadriť, neviem, či najväčším problémom je oligohydramnion a či má zmysel pôrod indukovať alebo ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Je to na zvážení lekárov zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná. Pri akýchkoľvek najasnostiach sa ich nebojte pýtať, najlepšie poznajú stav aj okolnosti ako aj výsledky vyšetrení.

Podobné otázky

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Dusana_11

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pobolievanie v podbrušku

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, som v 18tt a začala som mať akokeby menštruačné pobolievanie v podbrušku. Maternicu cítim akokeby bola tvrdá, boli ma aj na pravej keď chodím, keď sedim a vstanem alebo keď urobim dáky pohyb. Je to to roztahovanie maternice alebo treba ísť doktorovi? Pohyby stále necitim, jediný znak tehotenstva ktorý momentálne mám je že mi začalo z jedného prsníka vytekat kolostrum..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba takto na základe opisu sa nedá veľmi objektívne vyjadriť. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čo môžete pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve. Ak je však celé podbruško tvrdé, nie je to úplne ideálne. Skúsiť môžete užívať Magnézium v úvodnej dávke 3x1 tabletka denne, ktorá sa dá ešte navyšovať. Odsledujte si to. Samozrejme, v prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zlaknutie

    , Autor: Florencia 5

    Dnes pán doktor som šla okolo plota a skočil na plot pes a hlasno zastekal veľmi som sa zľakla bol to moment a ako som sa zľakla cítila som akoby zo mňa čosi vytieklo. Som 20 tt tehotenstva a bála som sa či nemohla vytiect plodová voda no keď som skúšala som temesvaryho roztok na intímku všetko ok. Chcem sa spýtať či takéto prelaknutie môže niečo spôsobiť alebo môžem byť v kľude. Samozrejme bol to len moment ale bolo to intenzívne a tým že som cítila ako niečo zo mňa vyšlo asi len výtok z progesteronelle ale aj tak no podľa roztoku o nič nejde. Je dôvod sa obávať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nie je dôvod sa obávať. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Duofilm

    , Autor: Marta13

    Dobry den,

    dojcim svoje 20 mesacne dieta cez den i v noci. Vytvorilo sa mi na pate kurie oko. Mozem nan pouzit Duofilm pero? V letaku nie je ziadna info ohladom toho. Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sa u dojčiacich žien sa preparát Duofilm neodporúča, ak sa spomínaný preparát použije u dojčiacej ženy, roztok nemá prísť do kontaktu s oblasťou prsníkov. Pôsobí však lokálne, takže ak si ho budete aplikovať na pätu, nebude to mať žiadny vplyv na kojenie.

  • Progesteronelle

    , Autor: Florencia 5

    Pán doktor pár týchto dní možno 4-5 som omylom užila večer miesto jedného progesteronelle dva som posledné dni roztržitá v strese aj v situácii v rodine tak som tieto dni dala večer dve tabletky mala by som užívať
    1-0-1 ale užívala som týchto asi 5 dní 1-0-2 môže to nejako ublizit? Dám si na to pozor už ale len sa potrebujem uistiť. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, bežne sa aplikuje Progesteronelle v dávke 2-0-2 vag. tabletky. Ak ste si pár dní aplikovali o vaginálnu tabletku viac, ako máte predpísané, nebude to mať žiadny negatívny vplyv na tehotenstvo.