Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • glukozovy test

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, prosim vas...
    je to v poriadku ked mi mudr. dal termin na glukozovy test v 29. tyzdni (je to 29.tyzden podla PM)? Vsade sa pise, ze sa robi v 24.-28.tyzdni. Nehrozni nejake riziko?
    Dakujem pekne.

Podobné otázky

  • glukozovy test

    , Autor: Mimi1809

    Dobry den prajem, moze Euthyrox 50mg ovplyvnit vysledmy glukozoveho oralneho testh, ked si ho dam s vodou nalacno asi hodinu pred prvym odberom krvi, prosim? A naozaj sa pred tym testom nesmie ani pit cistu vodu? Byva mi dost casto zle a mavam nizky tlak.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, užívanie Euthyroxu nemá vplyv na výsledok oGTT. Čistú vodu pred realizáciou oGTT samozrejme piť môžete, je to priam žiadúce, aby Vám nebolo zle a tiež aby sa sestrička netrápila pri odbere krvi. Musíte však byť nalačno, rovnako tak nepite kávu, ani sladené nápoje.

  • Toxoplazma 2

    , Autor: Luna22

    Dobrý deň, reagujem na odpoveď Vašu.
    To znamená, že ak som jedla ten burger s kus surovým mäsom v cca 17tt tehotenstva a náhodou by sa vyskytla choroba tak už by dávno doktorka o Tom vedela keďže som v 31 tt. ? Medzi tým mi brali krv na glukozovy test a nespomínam si ,že by mi bolo nejak počas celého tehotenstva kontrolované hodnoty toxoplazmy alebo rubeoly len na začiatku tehotenstva kde boli výsledky negatívne. Ďakujem a pekný zvyšok dňa prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak narážate vyslovene na surové mäso, asi si mýlite listeriózu a toxoplazmózu. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Toxoplazmóza je tiež infekčná choroba, pri ktorej sa môžu ľudia nakaziť príjmaním nakazeného surového mäsa, ale najmä kontaktom s mačacími fekáliami. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sleduje tehotenstvo a má k dispozícii všetky výsledky vyšetrení.

  • Glukozovy test

    , Autor: Nykaaaa

    Dobrý deň,
    Bola som na glukozovom teste, no zobrali mi 2krat krv a potom sestričky zistili, že mi zabudli dat vypiť roztok. Následne som vypila roztok a už po pol hodine mi sestrička odobrala krv a ďalší odber bol cca približne tiež po pol hodine. Môže to prosím vás s kresliť nejak výsledky keď interval medzi odbermi nebol hodinový ale cca pol hodinový?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa ťažko vyjadriť k priebehu vyšetrenia orálneho glukózového tolerančného testu (oGTT), ale podľa opisu sa nejednalo o štandardný postup. Test sa robí ráno nalačno po 8 hodinovom lačnení, v časovom rozsahu 2 hodiny. Odoberie sa krv zo žily. Následne pacientka vypije v priebehu 3 - 5 minút 75g glukózy rozpustenej v 300 ml vody. Ďalší odber krvi sa robí 60 a 120 minút po vypití glukózového roztoku. Výsledky testu preto môžu byť skreslené.

  • Odber krvy

    , Autor: Sisa483

    Dobry den chcem sa spitat.Som 24 tyzdny tehotenstva a robili mi glukozovy test.Brali mi krv kvoli krvnemu obrazu-chcem sa spitat ci vtom krvnom obraze su aj vysledky pecene.V akom stave ju mam a ci je v poriadku.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, v odbere krvi na krvný obraz výsledky pečeňových testov nie sú.

  • Cukrovka

    , Autor: gabika216

    Dobrý deň, momentálne som v 14tt a doktor mi doteraz nemeral hladinu cukru v krvi aj napriek tomu, že môj otec je diabetik od mladosti a podľa viacerých doktorov mám už niekoľko rokov predpoklad, že budem mať aj ja cukrovku.
    Mala by som si vypýtať vyšetrenie u diabetológa alebo bude stačiť ak si budem raz týždenne meriať cukor? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vrámci tehotenstva sa realizuje oGTT glukózový test v 24 TG. Ak máte hladiny glykémii v norme, stači sledovať hladinu glykémii doma, aj raz týždenne podľa odporúčaní.