Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesti brucha

    , Autor: zlatinko

    Dobý večer.. Chcem sa opýtat.. Som asi tak v 4tt. aj niečo .. a 4 dni mi meška menstruacia... .... A mam strasne bolesti v bruchu,potom raz na jednom boku a raz na druhom... Nie je to každy deň.... a vobec mi nebyva zle ani nemam ziadne zmeny v jedle.. všetko mi chuti a ani ziadne vone... Bolia ma prsia a hlavne bradavky...A bojim sa ze mam mimomaternicove otehotnenie ? dakujem za odpoved....

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie všetky ženy majú vo veľmi včasných fázach tehotenstva tehotenské príznaky aké ste spomínali. Popisovaná bolesť nie je typická pre mimomaternicové tehotenstvo. Zatiaľ nie je dôvod na obavy, za cca 10-14 dní navštívte lekára na kontrolné sono. V prípade, že by sa bolesti zintenzívnili resp. by sa sústredili na jednu stranu navštívte lekára hneď.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor, ja som vám pred pár dňami už pisala a rada by som bola ak by ste mi poradili ale aj par vecí ozrejmili. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil ranne štádium tehotenstva kde velkost GS je 10mm pritomny YS ale zatiaľ bez EZ. Dostala som Duphaston 2x1.Pár dni po vyšetrení sa mi ojavila hnedastá krv, nie veľa ale bola tam. Navštívila som pohotovosť kde mi po 5 dňoch povedali že GS ma veľkosť 11mm ale zatial žiaden EZ a že nález je identický s predchádzajúcim. Zvýšili mi Duphaston na 3x1 a zaver znel, Hroziaci potrat. Nemám žiadne bolesti brucha, špinenie zmizlo a skoro žiadne príznaky tehotenstva a mam obavu ci sa môže jednať o zamlknuty potrat. Ďalšiu kontrolu mam až o týždeň a dovtedy neviem čo robiť, mam obavy že to dopadne zle. Je ešte možné že sa na ultrazvuku niečo objaví a vedeli by ste mi povedať aspoň o aký týždeň tehotenstva môže ísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie do hneda, je pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Ak je na USG naozaj viditeľný YS (žltkový vačok), musí byť prítomné aj embryo. Ak sa jedná o veľmi skóre štádium tehotenstva (3 - 4 týždeň, či menej), nemusí byť ešte vidieť embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť na okom viditeľnú veľkosť aspoň pár milimetrov. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. Keďže som nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Možné tehotenstvo

    , Autor: HerbaBianca

    Dobrý deň pán Dr.
    Chcela by som sa opýtať vyšiel mi včera pozitívny test Clear Blue ktorý sa dá robiť aj pred menštruáciou.Nemam tam zatiaľ úplne tmavú čiaru ale dosť vyditelnu.No mám bolesti brucha ako pred menštruáciou.
    Podľa kalendára by som mala zajtra dostať.Je normálne že mám poz.tehu test ale boli ma brucho ako keby som mala dostať?
    Už mám dve detičky ale pri obidvoch som zistila tehu až keď mi dosť meškali
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne pozitívny, prípadne je možné že sa menštruácia dostaví a jednalo by sa tak iba o tzv. biochemické tehotenstvo. Odsledujte si to. Nevidím dôvod na realizovanie si tehotenského testu, ak Vám prakticky menštruácia ani nemešká. Zbytočne si to komplikujete. Neurobíte s tým teraz aj tak nič. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti brucha

    , Autor: Ninga

    Dobrý deň, chcem sa spýtať či je pri diagnóze zníženéj placenty normálne že po včerajšej ceste v dodávke nakoľko sme sťahovali k svokrovcom cesta asi 60minut. Som mala hneď po vystupeny z auta kŕčovite bolesti ktoré vystreľovali od spodu do stredu brucha a pri zdvíhani nohy som mala taktiež krce musela som asi 3 hodiny nehybne ležať aby to prestalo. Bolesť vystreľovala aj do chrbtice. Další deň a ani v noci bolesti nepretrvavali po oddychu odišli. Mam vyhľadať ajtak gynekológa alebo je to pri nízko položenej placente (viac neviem lekárka mi povedala len toto zakázala pohlavný styk a povedala že sa mam šetriť nezdvíhal nič tazke) je toto normálne a treba sa jazde v aute ešte v takom kde nárazy niesu vwlmi tlmené radšej vyhýbať? Ďakujem za radu a prajem pekný zvyšok dna

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa spomínané ťažkosti vôbec nesúvisia s lokalizáciou placenty. Pravdepodobnejšia príčina je neurologického pôvodu, zmenou zakrivenia chrbtice. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti tehotenstva, ani výsledky doterajších vyšetrení, či USG nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Skúsiť môžete užívať magnézium. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne pri negatívnom gynekologickom vyšetrení odošle k ďalšiemu špecialistovi.

  • Tehotná?

    , Autor: Kiki63836

    Dobrý deň, týždeň pred ovuláciou sme mali pohlavný styk. Párkrát zasunul bez kondómu a potom si ho nasadil a spravil sa do mňa ale stále mal kondóm. No ale odvtedy sa cítim zvláštne. Bolesti brucha, hlieny v hrdle hlavne bolesti brucha pretrvávajú od ovulácie bojím sa že či nie som tehotná. Alebo to bude iba PMS . Menštruáciu mám dostať za 3dni

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu si skôr myslím, že tehotná nebudete. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Svalovka v 16tt

    , Autor: Kom23

    Dobrý deň,
    Som v 12tt a včera som to pravdepodobne prehnala s cvičením (silove cvičenie) a od včera večera mám dosť intenzívne bolesti brucha ktoré idú ako keby od branice až po podbrušku. Je to zvláštna bolesť a hlavne znepokojujúca kvôli intenzite. Tiež mám zvýšenú teplotu 37,4. Je môžné že ide o svalovku? Len počas tehotenstva sa prejavuje inak ?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak sú bolesti najmä pri pohybe, pravdepodobne máte svalovku. Odsledujte si to. Užiť môžete Paralen. Odporúčam aj doststočný pitný režim. Skúste sa podobným silovým cvičeniami v tehotenstve vyhnúť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj pri pretrvávaní teplôt kontaktujte Vášho obvodného lekára.