Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Riziko predcasného porodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, chcela by som sa spýtat na závaznost nálezu v 34 + 2 tt: hrdlo do 1cm, klenby volné, priepustnost cez prst, krcok makký. Som prvorodicka. Je velmi zvýsené riziko predcasného porodu? Aké rezimové opatrenia je príp. potrebné dodrziavat? Moja lekárka sa vyjadrila, ze ten nález nie je hrozný a ja mozem aj prechádzky. Uzívam 3x denne magnézium, brucho tvrdne do 20x za den, obvykle pri výraznejsích pohyboch dietata.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ste už v 35 týždni gravidity preto si myslím, že nie je nutné sa strachovať. No každopádne by som odporučila ešte kľudový režim - nedvíhať nič ťažké, oddychovať, dlhé prechádzky by som v žiadnom prípade neodporučovala, pretože riziko predčasného pôrodu je vysoké.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, aktuálne som 25tt + 2 a bola som u svojej gynekologičky pred 4 dňami na poradni. Zistila mi skrátený krčok na 27mm s funnellingom pri zakašľani. Som prvorodička. Predpísala mi Utrogestan 200mg večer a povedala aby som oddychovala. Mala som dnes orgazmus 2x bez pohlavného styku. Môže to vyvolať predčasný pôrod? Odkedy som bola u doktorky len ležím v posteli s vyloženými nohami. Hrozí mi riziko predčasného pôrodu? Ako sa mám ešte čo najviac chrániť aby bábätko čo najdlhšie vydržalo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasný orgazmus na tehotenstvo negatívny volyv nemá. Pokračujte v nasadenej liečbe a dodržujte pokyny Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo zmeny zdravotného stavu navštívte.

  • Plod nízko v panve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Chcela by som sa spýtať, či je nejaké vyššie riziko predčasného pôrodu pri nedodržaní kľúčového režimu ak je plod uložený veľmi nízko a hlavičkou nalieha na krčok. V správe doktori píšu, že hlavička cez klenbu nalieha na panvovy vchod. Je fixovana za symfizou.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe Vášho opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, týždeň tehotenstva, výsledky vyšetrení, nálezy, USG, cervikometriu, ani ďalšie okolnosti. Podľa opisu sa nedá vyjadriť k riziku predčasného pôrodu. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, informácie, nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Skrátený krcok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    Bola som hospitalizovaná kvôli skratenemu krčku. Som 27+1tt momentálny stav pri prepúšťaní bol dĺžka cervixu 24, 5mm, bez ICI. CK uzavretý. VB do 2cm. Bol mi odporúčaný kľudovy režim a Magnesium 3x1tbl. Je to podľa vás ešte stále vysoké riziko predčasneho pôrodu? Pri prepúšťaní mi nikto nespomenul zákaz pohlavného styku, myslíte že samotný orgazmus by mohol ohroziť dieťatko, resp. vyvolať pôrod?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny nález nie je až taký katastrofálny. Riziko predčasného pôrodu však existuje vždy. Ak Vám bol odporúčaný kľudový režim, predpokladá sa, že pohlavný styk vynecháte, prípadne ho budete obmedzovať.

  • Otváranie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať . Som v 27 týždni a doktorka mi povedala že som sa začala otvárať . Ale že už na sitie nejdem lebo som vo vysokom týždni . Toto je moje druhé tehotenstvo , pri prvom som bola v 25 týždni na serklaz. Povedala mi že hrdlo mám 2, 2 cm . Chcela by som sa opýtať či je to v poriadku alebo hrozí predčasne narodenie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, teoreticky je riziko predčasného pôrodu u každej tehotnej. 22 mm krčok je iná údaj o celkovej dĺžke krčka maternice. Dôležité je, či je prítomný funneling, tzn. vnútorné otváranie krčka maternice, prípadne v akom rozsahu a aká je funkčná dĺžka krčka. Nález sa už vrátiť naspäť nedá, nemusí však ďalej dochádzať k progresii nálezu. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani ďalšie informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky okolnosti, ako aj výsledky vyšetrení. Postupujte podľa jeho odporúčaní.

  • Cervix

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    momentálne som v prebiehajúcom 28. týždni tehotenstva a na poradni mi bola oznámená hraničná hodnota cervixu 25 mm s kontrolou o týždeň. Bol mi nasadený utrogestan 200 1x denne pred spaním a čo sa týka obmedzení, tak mi bolo odporúčané len nedvíhať ťažké veci, nemať pohlavný styk a nevykonávať zvýšenú fyzickú námahu ako cvičenie. Kľudový režim na lôžku vraj potrebný zatiaľ nie je. Chcem sa len informovať, či je veľké riziko predčasného pôrodu alebo či je možné, že môj krčok má proste takéto rozmery - pre lepšie ozrejmenie situácie uvádzam ešte nasledovné údaje. V 2016 interupcia, 2020 HYFOSY a hysteroskopia, od 2020 IVF absolvované 2 celé cykly, dokopy 5 vkladov, posledný úspešný. Hodnoty cervixu z tehotenskej knižky: 20. týždeň 3 cm uzavretý TVS 31 mm, 24. týždeň 3 cm uzavretý CS: 2,0,0,0,0,0, 28. týždeň TVS 25 mm CS: 2,0,0,0,0,0

    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte subjektívne ťažkosti, myslím si, že za predpokladu dodržiavania predpísanej liečby a odporúčaní to bude v poriadku. Ak nie je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie krčka maternice, nie je to katastrofálny nález. Postupujte podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.