Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cervix

    , Autor: MomToBe

    Dobrý deň,

    momentálne som v prebiehajúcom 28. týždni tehotenstva a na poradni mi bola oznámená hraničná hodnota cervixu 25 mm s kontrolou o týždeň. Bol mi nasadený utrogestan 200 1x denne pred spaním a čo sa týka obmedzení, tak mi bolo odporúčané len nedvíhať ťažké veci, nemať pohlavný styk a nevykonávať zvýšenú fyzickú námahu ako cvičenie. Kľudový režim na lôžku vraj potrebný zatiaľ nie je. Chcem sa len informovať, či je veľké riziko predčasného pôrodu alebo či je možné, že môj krčok má proste takéto rozmery - pre lepšie ozrejmenie situácie uvádzam ešte nasledovné údaje. V 2016 interupcia, 2020 HYFOSY a hysteroskopia, od 2020 IVF absolvované 2 celé cykly, dokopy 5 vkladov, posledný úspešný. Hodnoty cervixu z tehotenskej knižky: 20. týždeň 3 cm uzavretý TVS 31 mm, 24. týždeň 3 cm uzavretý CS: 2,0,0,0,0,0, 28. týždeň TVS 25 mm CS: 2,0,0,0,0,0

    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte subjektívne ťažkosti, myslím si, že za predpokladu dodržiavania predpísanej liečby a odporúčaní to bude v poriadku. Ak nie je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie krčka maternice, nie je to katastrofálny nález. Postupujte podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Funneling

    , Autor: DadkaK

    Dobry den,
    bola som na poradni a lekarka mi napisala do spravy TSV- cervix 45mm, funneling , FRD 32mm, hrdlo je zachovalé, makksie, uzavreté, klenby prázdne. Vedeli by sme mi prosim vas povedat, je to v poriadku alebo nie? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte celkovú dĺžku krčka maternice 45 mm, je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie sa, ale funkčná dĺžka krčka je 32 mm. Nepoznám však žiadne ďalšie potrebné informácie, nálezy ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • skracovanie krčka

    , Autor: Karin1032024

    Dobrý den, som v 28tt a minuly tyzden stredu mi dr. na kontrole povedala že mam skrátený krcok (aj mi dost tvrdlo brucho, ale ine bolesti. a problémy som nemala len tvrdnutie) a ze musim ist do nemocnice. tam som bola od 14.12-17.12.. dávali mi tam infúzie a 3x denne som brala magnosolv a 1x denne vecer utrogestan do posvy. v nemocnici mi brucho uz netvrdlo no ked ma pustili domov aj napriek tomu ze som mala kľudnejší rezim, tak mi znova tvrdne. isla som dnes k dr naspat a vravela ze maternica aj cervix niesu az tak zle a ze mam pokračovať s liekmi, no mne sa nezdá to tvrdnutie..ked lezim je to ok a ked sa postavim je to brucho tvrdšie a citim taky tlak. na ultrazvuku mi ukazovala dnes nejake mieri ( ani mi to veľmi nevysvetlila) a tam boli ze 43mm ( asi toho krčka) a minulý tyzden som aj dostala foto krčka kde je napisane 27.22mm..CS minulý tyzden som mala 2.
    Myslite ze ked budem mat pokojovy rezim a brať ďalej lieky môžem s babom vydrzat aspon o nieco dlhšie? Dr povedalaa ze aj som chudá tak citim viac tie pohyby ale tie stahy keby “rodim” su take ze mi tak vypukne von brucho.. to nemam len mi stvrdne a neviem uplne co robiť pretože mna v nemocnici ani nevysetrovali len dávali infúzie a počúvali srdce bábätka.. Ale inak babo ma vraj 1100g(zevraj to je v pohode váha) a pohyby citim.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, občasné pobolievanie podbruška, hlavne po stranách, ako aj pichanie v pošve, je najčastejšie spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice. Maternica sa zväčšuje každým dňom. Ak ste chudá, prípadne ste v minulosti prekonali zápaly v malej panve, môžete zväčšovanie maternice pociťovať intenzívnejšie. nepoznám však výsledky vyšetrení, nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto je iba na základe Vami napísaných údajov ťažké sa objektívne vyjadriť. Neviem či je 43 mm celková dĺžka krčka alebo aj funkčná dĺžka. Taktiež neviem, čo znamená hodnota 27.22 mm, či to je funkčná dĺžka, či je prítomné vnútorné otváranie krčka, tzv. funneling, ... Ak v kľudovom režime nemáte ťažkosti, dodržujte kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Zuzulele

    Dobry den pan doktor som v 33+4 stale som opakovane hospitalizovana pre kontrakcnu cinnost vzdy vraj falosnu no pri poslednom prepisteni mam v sprave napisane palpacne vysetrenie cervix tuhy zatvoreny vnutorna branka zatvorena hrdlo 3cm....usg nalez teda cervikometria cervix 32,7mm tvar T profil naznaceny funneling 3,7mm...chcem sa opytat je tento nalez velmi zly? Vydrzim s tymto nalezom aspon do 36 tyzdna ? Velmi sa bojim ked som sa prepustajucej lekarky pytala na nalez toho funnelingu povedala ze to je uz normalme na moj tyzden btedy to bolo 33+0 od ledy ma prepustili mam prisny kludovy rezim len lezim max wc a sprcha lieky beriem tak ako mi kazali no mam velky strach velmi pekne vam dakujem za odpoved prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález na krčku máte v norme. Aj keď je na USG popisovaný funneling, funkčná časť je dosť dlhá, takže sa nemusíte obávať, čo sa toho týka. Predpokladám, že užívate magnézium, ktoré môžete užívať aj v dávke 3x2 tabletky denne. Dodržujte kľudový režim podľa odporúčaní. Odsledujte si to.

  • Krvácanie/špinenie po vyšetrení

    , Autor: Karinn

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť.
    Aktuálne som v 37+4tt a včera večer som bola na vyšetrení u gyn. Robili mi usg vyšetrenie, ctg a aj vaginálne vyšetrenie.
    V lekárskej správe stojí: p. vag: cervix sakrálne, takmer spotrebovaný, bránka priepustná na 1,5-2cm, hlavička vysoko, s.sagit. ani fontanely nehmatám, vak blán zachovaný
    USG: PPH, post I, akcia+, pohyby+, euhydramnion, placenta v predu pred zn. odlučovania
    EFW 3410g, BPP
    CTG: fyziologické

    Podľa lekárky boli ozvy ukážkové.. Je podľa tejto správy prosím Vás naozaj všetko v poriadku?
    Moja druhá otázka: Po vaginálnom vyšetrení (vag.vyšetrenie som mala večer okolo 20:00) som si včera večer všimla krvavé flaky na vložke.. sledovala som si to, či to prejde.. postupne to slablo a v noci som mala už čistú vložku.. ale dnes ráno som si zase našla flaky/ ako keby také hnedé špinenie.. Je to prosím Vás v poriadku po vyšetrení?
    Na kontrolu mám ísť zajtra o 13:00.. môžem počkať dovtedy alebo je problém to špinenie?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, opísané výsledky sú v norme. Ste otvorená na 2 cm, vaginálny nález máte priaznivý, pôrod sa môže spustiť prakticky kedykoľvek. Špinenie v deň vyšetrenia, ako aj deň po vyšetrení je normálne, môže sa vyskytnúť, ak sa nejedná o krvácanie. Špiniť však môžete aj z otvárania sa, nakoľko máte podľa opisu priaznivý nález na pôrodných cestách. Takto sa Vám však objektívne bližšie vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. V prípade pravidelnej kontrakčnej činnosti, krvácania, odtoku plodovej vody, či absencii pohybov plodu navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Myom

    , Autor: Domi2210

    Dobry den, chcem sa informovat mam napisane v sprave: o vag.vlavo a vpredu hmatny v krcku myomatozny uzol, za nim j cervix je 2,5 cm dlhy, uzatvoreny utlaceny myomom, nekrvaca.
    TVS- cervixje 45mm dlhy, je zatlaceny myomom, vlavo a dopredu je isthmocervikalnej oblasti myomatozny uzol 85x68mm, az za nim vyssie je dutina s plodom, ten vidno pri TAS, je vitalny s CRL 92mm, vidno aj popisovany myomatozny uzol, ten bude s vysokou pravdepodobnostou tvorit porodnu prekazku.

    Je tam prosim velke riziko potratu?
    Momentalne som 14+4tt
    Dakujem za informaciu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nie je myomatózny uzol v dutine maternice a netlačí na plod a nemá vplyv na správny vývoj plodu a tehotenstvo ako také, nemusí mať na tehotenstvo zásadný vplyv. Podľa opisu je však myomatózny uzol veľkých rozmerov. Na základe opisu mi však nie je celkom jasné, či je myóm súčasťou steny maternice alebo sa jedná o tzv. rodiaci sa myóm (myoma nascens). Je vhodné konziliárne vyšetrenie v nemocničnom zariadení, kde sa určí další postup, aj v zmysle zváženia odstránenia myómu. Nepoznám však všetky informácie, ani ďalšie okolnosti, ani som nevidel USG nález, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.