Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zvysena teplota

    , Autor: evamag

    Dobry den,
    Podla poslednej menstruacie som asi v 6. tyzdni tehotenstva. Avak od vtedy co som to zistila mam neustale zvysenu teplotu 37,0 - 37,3. ( Mavam zimnicu, studene koncatiny) Je to normalne? Taktiez ma zacala trapit mykoza.Neustale to svrbi. Mozem pouzit aspon zvonku canesten krem? K lekarovi mam ist az o 2 tyzdne. Velmi pekne dakujem. Eva

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    návaly tepla sú spôsobené hormonálnymi výkyvmi, preto máte pocit ziminice či zvýšenia teploty. Ideálne ak prvý trimester neužívate žiadne lieky, ak je však mykóza sprevádzaná príznakmi ako svrdenie, pálenie použite canesten.

Podobné otázky

  • Listerioza

    , Autor: Luna22

    Listerioza
    Zdravím, pred necelým mesiacom som jedla bryndzu. O dva týždne na to som kus prechladla,mala som len bolesť hrdla jeden deň a potom len zahlienena bez zvýšenej teploty čo mi prešlo do 5 dní cca. Teraz som v prebiehajúcom 31 t tehotenstva a ráno som mala normálnu stolicu a o hodinu na to hnačku a už asi druhý deň mám nutkanie na stolicu ale nejde. Ale ráno normálne mám stolicu stále. Môže sa jednať o listeriozu alebo pri listerioze by som mala iné príznaky, horší priebeh a aj zvýšená teplota by bola? Pri Tom prechladnutích sa nemohlo jednať aj o listeriozu alebo by príznaky pretrvávali a zhoršovalo sa ? Nemám sa na koho s tým obrátiť tak preto sa pýtam. O dva týždne idem na krvné testy, keby niečo bolo tak by to v testoch ukázalo aj keď krvné testy v 32 ty sa robia na pohlavné choroby myslím.. ďakujem. Mám obavy a od vtedy čo som sa dozvedela aké riziko to má tak len sa celý čas sledujem a mám strach ,že možno mám a ubližuje to môjmu malému. Chcela som ísť aj na testy samoplatca na odberné miesto, keďže odvodný povedal ,že z toho listeriozu dostať nemôžem a keby je na SVK tak je to o Tom známe ale nakoniec som nešla keďže som si uvedomila riziko aké môže byť tam keď tam ľudia chodia s hocijakými infekčnými chorobami. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bola bryndza pasterizovaná, nemusíte sa obávať. Nie každé prechladnutie, či ľahké chrípkové ochorenie je potrebné automaticky spájať s listeriózou. Navyše ste nemali zvýšenú teplotu, ani horúčku. Listerióza sa vyskytuje na celom svete sporadicky, prípadne v malých epidémiách. Na Slovensku je výskyt len sporadický. Za posledných 20 rokov bolo hlásených do 50 prípadov. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, najmä v prípade pretrvávajúcej horúčky, bolestí svalov, nevoľnosti, tráviacich ťažkostí, ako zvracanie, či opakovaná hnačka môžete samozrejme kontaktovať infektológa.

  • Atb u partnera

    , Autor: Vanduska

    Dobry vecer. Chcela by som Vas poprosit o radu. S manzelom planujeme druhe dietatko, zial manzel ochorel a musi uzivat 7 dni atb (do 25.12). Je mozne pokusat sa o babatko po douzivani atb, alebo pockat nejaky cas? Mozu mat atb u partnera vplyv na spermie a buduci plod? Momentalne mam menstruaciu a najblizsia ovulacia by mala byt cca tyzden po douzivani atb (okolo 1.1). Dakujem krasne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotiká liečba bežnej infekcie napríklad dýchacích ciest by nemala mať vplyv na genetickú informáciu v spermiách. Samozrejme užívanie ATB ako aj prípadná infekcia v tele môže mať vplyv na iné parametre spermiogramu, ako je koncentrácia a pohyblivosť. Antibiotiká pôsobia tlmivo na zárodočný epitel spermie, čo sa však prejaví približne šesť až osem týždňov po liečbe. Spermie totiž tiež dozrievajú v určitých cykloch, ich kompletný vývoj a rast, čiže spermatogenéza trvá približne 72 dní. Okrem antibiotík má na spermie negatívny vplyv napríklad aj zvýšená teplota či stres. Nevidím ale dôvod, prečo by ste museli odkladať Vašu snahu o otehotnenie.

  • Zvýšená teplota a upchaté dutiny

    , Autor: LuciC

    Dobrý deň,
    už druhý týždeň mám zvýšenú teplotu do 37,2 z výterov z hrdla mi bol zistený Haemophilus. Zo začiatku som mala upchaté dutiny, ktoré som preplachovala slanou vodou. Škriabanie v hrdle som pociťovala iba prvé tri dni, teraz už nie. Stále mám upchatý nos a stále mám teplotu.
    Lekár mi nenasadil žiadne antibiotiká. Som v 39 tt a neviem, či je to iba tou zvýšenou teplotou ale neustále sa potím viac ako zvyčajne.

    Nebolo by vhodné nasadiť antibiotiká alebo aspoň vziať krv vzhľadom na veľmi blízky termín pôrodu?

    Ďakujem,
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám všetky okolnosti ani výsledky vyšetrení,odberov a výterov, preto sa neviem objektívne vyjadriť. Ak máte zvýšené zápalové parametre a máte aj klinické ťažkosti, užívanie antibiotík bude potrebné.

  • Horúčka v tehotenstve

    , Autor: Michi2

    Dobrý deň, som v 8 tt a mám už vyše týždňa zvýšenú horúčku, tak od 37°- 38°. Neustále to klesá a stúpa. Môže byť zvýšená teplota zapríčinená aj tehotenstvom? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotné tehotenstvo horúčku nespôsobí. Je pravda, že počas tehotenstva sa mierne mení bazálna teplota, ale kolísavé teploty sú skôr charakteristické pre bakteriálne alebo vírusové ochorenie. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte obvodného lekára.

  • Nádcha a zvýšená teplota v 5tt.

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, chcem sa opýtať: som asi v takom 5tt (podľa dátumu poslednej menštruácie), tehotenstvo mám zatiaľ potvrdené len z krvi a už 4 dni mám nádchu. Nechcem brať žiadne lieky, len pijem čaje, Celaskon, striekala som Aspecton a oddychujem. Hrdlo ma nebolí, po tých 4 dňoch sa mi začalo v nose uvoľnovať, čiže som jeden den len prefúkala a nevie, či nie aj z toho ma už bolí mierne hlava (v oblasti čela) a som si už namerala aj teplotu 37,0-37,1. Môže to poškodiť plodu? Veľmi sa toho bojím. Ku gynekológovi mám prísť v pondelok 15.apríla.
    Ďakujem za odpoveď, prajem krásny deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v týždni tehotenstva, kedy sa môže čokoľvek stať nie len vplyvom choroby. Nestresujte sa. Ak má embryo a následne plod byť zdravý, ani nachladenie, či chrípka tomu nezabráni. Ak sa má niečo stať, tak sa stane a Vy tomu nezabránite, preto sa zbytočne neznervózňujte a pokračujte v kľudovom režime. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného lekára, prípadne obvodného gynekológa.