Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nepriberám

    , Autor: basa

    Dobrý den, moentále som v 33 tt. Od 26 tt som pribrala len necelé pol kilo, váha uz teraz viac menej stagnuje - 0,5 kila plus, potm zas mínus. Pri výske 177cm je aktuálna 63 kg. Od cca 13 tt do toho 26 tt som priberala rovnomerne cca 2 kg za mesiac. Je pravdou, ze mi chutí uz menej, no i tak sa snazím jest pravidelne, 5x denne vyvázenú stravu. O mna, samozrejme, nejde. Mám vsak obavy, ci v záverecnom trimestri stagnácia mojej váhy, príp. jej mierny úbytok, nemoze poskodit dieta. Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetko závisí od toho či dieťatko dostatočne rastie a priberá. Snažte sa však zabezpečiť dieťatku dostatok živín a to dostatočným príjmom potravy.

Podobné otázky

  • Odchýlky 27+6tt

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý deň, na poradni 27+6tt mi pán doktor nameral miery bábätka nasledovné:
    BPD 74mm
    HC 261mm
    AC 237
    FL 60mm
    EFW 1380gr
    Sú tam moc veľké odchylky? Povedal že bábätko je na daný týždeň trošku väčšie. Je to niečo zlé? Mám sa báť? Neviem či to je genetikou ja mam 166cm/62kg za doterajšie tehotenstvo som pribrala len 4kg, môj muž 190cm/82kg sme chudi. Mne zistili tehotenskú cukrovku a dodrzujem diétu. Nevadí keď ja moc nepriberam ale dieťatko priberá až moc dobre? Inak mám ešte k tomu trombofilny stav a picham si Clexane, som po ivf. Tlak mám vždy ok. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe jednej nameranej hodnoty sa nedá povedať, že plod bude väčší. Nemusíte sa znepokojovať, najmä, ak sú výsledky všetkých vyšetrení v poriadku. Vhodné sú pravidelné kontroly. Objednajte sa na fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • vaha

    , Autor: miriama81

    Dobry den chcela by som sa opytat 2 az 3 tyzdne vobecnepriberam stojim na vahe som v 33tt brusko je rovnake ako aj bolo ....mam sa niecoho obavat alebo je to normalne?za cele tehotenstvo som pribrala 21kg dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak dieťatko priberá tak sa nie je čoho obávať. Pri takomto hmotnostnom prírastku má dieťatko dosť zásob z ktorých môže čerpať.

  • chudnutie v tehotenstve

    , Autor: mirkamikic

    Dobry den,

    v prvom tehotenstve som pribrala 25kg a priberala som prakticky od zaciatku aj napriek nevolnostiam.. Teraz prezivam druhe tehotenstvo (som v 14tt) a od zaciatku som schudla a teraz stale ostavam na rovnakej vahe uz mesiac.. (samozrejme ze nie zamerne) teraz mam sice este miernu nadvahu, ale uvazujem, ci schudnutie a nepriberanie moze ohrozit moje druhe dieta?

    moze to suvisiet s tym, ze prveho syna este trocha dojcim? vobec sa uz necitim zle (zozaciatku som mala nevolnosti ale nevracala som) jedavam vyvazene, aj ked je pravda - ze vacsinou ovocie a chlieb s mliecnymi vyrobkami - z ostatneho mi je stale tazko..

    podla ultrazvuku je babo v poriadku, rastie tak ako ma a gynekolog moju vahu zatial nijak neriesi.. Dokedy je prosim normalne, ze nepriberam hoci sa snazim jest dostatocne?

    dakujem za odpoved..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    niektoré budúce mamičky nepriberú počas tehotenstva takmer vôbec, dôležité je, že rastie babätko. Veľmi prvdepodobne zatiaľ čerpá z vašich energetických zásob.

  • strach

    , Autor: mimusik1187

    Dobrý den! Začala som 17tt a v 14týždni mi zistili že mám nisko placentu a uchytenu na zadnej strane chcem sa spýtat či to má nejaký vplyv pri rastu bruška kedže som už v 5mesiaci na začiatku je to moje druhe tehotenstvo a nepozorujem na sebe rást bruška je to v poriadku alebo sa mám obávat? Na poradnu aj na sono idem až 24.4 a chcem sa zatial uistit či aj napriek tomu je všetko ok a plod vomne rastie lebo ani pohyby ešte necítim vlastne niečo možno aj hej len neviem na 100percent či su to pohyby.Krvácat nekrvácam,mam len zvýšený výtok a občasne bolesti skor na lavej strane ale sem tam aj na pravej. Dalšia otázka ako sa vlastne roztahuje maternica myslím len na jednej strane alebo v celosti že to možem cítit akoby v celom podbruší? A kedy sa začne vlastne placenta vytahovat? Myslíte si že je všetko v poriadku alebo sa niečo deje ked mam pocit že brucho mám stále rovnake a nerastie je pravda že mi začalo aj chutit jest ale nejak na váhe tiež nepriberám.A ešte zbadala som že po stlačení prs mi začalo vytekat taka tekutina čo to je? dakujem za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetko sú to zmeny, ktoré sú pre tehotenstvo absolútne typické a vôbec sa nemusíte obávať. Nízko uložená placenta v 17 týždni gravidity ešte vôbec nič neznamená, je to viac menej informácia pre lekára a začne to byť podstatné až po 30 týždní gravidity. dovtedy sa väčšina takto nízko uložených placent "vytiahne" rastom maternice. Uloženie placenty nemá vplyv na rast bruška, no bežne v 17 týždni gravidity ešte nemusí byť bruško poriadne vidno. Po 20 týždni tehotenstva začne zväčša bruško pekne rásť. Pohyby plodu u prvorodičiek sa objavujú okolo 19 týždňa gravidity. Všetko je teda absolútne v poriadku.

  • Babatko

    , Autor: barbora12

    Pani doktorka, dakujem Vam velmi pekne za rady. Este mam poslednu otazku, moze to byt aj tym ze v 22tyzdni vazi 517g? Nie je to prilis? Pritom ja extra na vahe nepriberam(3kg za cele tehotenstvo) a ani brusko nie je velke, skor male ...
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    s tým to nesúvisí, odchýlka je len veľmi malá. Priemerná hmotnosť na tento týždeň je okolo 430-450 gramov.