Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Babatko

    , Autor: barbora12

    Pani doktorka, dakujem Vam velmi pekne za rady. Este mam poslednu otazku, moze to byt aj tym ze v 22tyzdni vazi 517g? Nie je to prilis? Pritom ja extra na vahe nepriberam(3kg za cele tehotenstvo) a ani brusko nie je velke, skor male ...
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    s tým to nesúvisí, odchýlka je len veľmi malá. Priemerná hmotnosť na tento týždeň je okolo 430-450 gramov.

Podobné otázky

  • Hlienová zátka - riziko infekcie ?

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, som 38 týždni tehotenstva a zaujímalo by ma, keďže skoro stale v tehotenstve mam problém z mykózou a nemám hlienovu zátku, tak je tam nejaké riziko pre bábätko teda nejaké nebezpečenstvo pre bábätko keďže už nie je chránené tou zátkou ? Do termínu pôrodu mi zostávajú 2 týždne, a keďže stále keď mi môj gynekológ niečo predpíše už som toho veľa vyskúšala tak mi to pomôže len na chvíľu a hneď je to späť, tento raz mi nedal už nič, vraj už len vydržať do pôrodu. Tak mám strach či to nemôže niečo spôsobiť keďže to už nebudem liečiť, a tež je vhodné mať pohlavný styk po odchode hlienovej zátky ? Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hlienová zátka chráni plod iba nepriamo a iba do istého týždňa. Je to akoby výplň krčka maternice, ktorá bráni prestupu látok, baktérií a fluóru do vnútra maternice. Ak sa uvoľňuje hlienová zátka v 38. týždni tehotenstva, je to úplne normálne. Plod je stále chránený hlavnou bariérou a tou sú plodové obaly. Ak aj odtečie hlienová zátka, plod je stále dostatočne a plne chránený pred vonkajšími vplyvmi. Pohlavný styk mať môžete. Dôvodom na príjem na pôrodnú sálu je až odtok plodovej vody. Odtečenie hlienovej zátky je v poriadku a úplne normálne v tomto týždni tehotenstva. Nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • progestanelle

    , Autor: vesssa

    dobry den,
    Moja otazka znie ak mi bolo progestanelle predpisane preventivne v davke 200mg je to v poriadku? a je v poriadku vkladat si ho do pošvy? (7mesiac) v pribalovom letaku toho velmi nie je.

    velmi mam strach o babatko v brusku ci mu neskodim ak ho beriem preventivne (naprdinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som v danom mesiaci uz mala skrateny krcok a otvorena na spic)

    aj taketo preventivne podavanie je v poriadku?

    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikáciou Progestanelle si určite nepoškodíte. Dávka 200mg je štandardnou dávkou. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, ani výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa V8m bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Bolesť v boku

    , Autor: Katka177

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať. Posledné dni som začala mať také čudné bolesti v pravom boku taký tlak aj ako keby pálenie.Pohyby cítim. Babätko je otočené zadkom dole. Môže to byť tým? Min.týždeň som mala poradňu všetko bolo ok. Som 31tt. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Hmotnosť plodu

    , Autor: Dominika.1

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať.. začala som 16tt a na lekárskej správe som si všimla, že bábätko ma 107g, ale všade čítam, že v tomto týždni by malo mať okolo 70. Nie je to veľa? Začínam stresovať, kto porodí 5kg dieťa ????
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v 16. týždni tehotenstva sa realizuje biometria plodu, kde plod zodpovedá istému týždňu tehotenstva. Samozrejme, softvér prepočíta aj odhadovanú hmotnosť plodu, je to však parameter, ktorý sa v tomto týždni nehodnotí. Ak boli výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nevidím žiadny dôvod na obavy. Absolvujte morfologický (genetický) skríning v 20. týždni tehotenstva a následne fetálny skríning v 30. týždni tehotenstva, kde sa už dá hodnotiť odhadovaná hmotnosť plodu.

  • Sanytol

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať posledné týždeň(cca 5 týždňov) som používala dezinfekčný prostriedok SANYTOL bez chlóru, ale dnes som náhodou zistila, že zase obsahuje iné nevhodne látky pre tehotné. Je možné, že týmto prístupom som mohla nejako negatívne ovplyvniť vývoj dieťaťa. Som na konci 26 tt.
    Samozrejme po tomto zistení letel SANYTOL do kosa, a bol objednaný ekologicky prostriedok. Nikdy som sa nezamyslala nad týmito vecami, az teraz ked sa nám splnil po 8 rokoch sen a cakam bábätko. V podstate o strave ma informoval gynekológ čo je vhodne jesť v tehotenstve, ale o kozmetike a čistiacich prostriedkoch sme sa nikdy nebavili. Je jasne, že mi to mohlo napadnúť aj samej, ale dlhu dobu som musela počas tehotenstva ležať a o domácnosť sa staral manžel.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bežné používanie bežne dostupných dezinfekčných prostriedkov tehotenstvu neškodí, ak ich samozrejme nebudete príamo inhalovať. Nemusíte sa obávať. Nemuseli ste dezinfekčný prostriedok hneď vyhadzovať. Stačí opatrnosť a obozretnosť a malo by to byť v poriadku.