Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,346 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Babatko

    , Autor: Barbora12

    Pani doktorka, dakujem Vam velmi pekne za rady. Este mam poslednu otazku, moze to byt aj tym ze v 22tyzdni vazi 517g? Nie je to prilis? Pritom ja extra na vahe nepriberam(3kg za cele tehotenstvo) a ani brusko nie je velke, skor male ...
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    s tým to nesúvisí, odchýlka je len veľmi malá. Priemerná hmotnosť na tento týždeň je okolo 430-450 gramov.

Podobné otázky

  • Nízko uložený plod

    , Autor:

    Dobrý deň som 28.tt a 2dni v sobotu dom bola hospitalizovaná kvôli nízkej aktivite bábatka. Robili mi monitor a všetko sa javilo úplne v poriadku aj srdiečko, aj prietoky aj sa rozhýbal viac, avšak dnes ráno na usg mi pani doktorka povedala, že bábatko je príliš nízko a je otočené hlavičkou dole, že sa tlačí von a vraj som mala v tej chvíli aj kontrakciu, čo som ja necítila veľmi. Avšak tým, že je malý v poriadku pustili ma domov no nič viac mi nepovedali aký režim mám mať alebo čo mi hrozí - nehrozí. Akurát mi dali progestanelle, ktorý mám užívať do 35.tt a fraxiparine na 10 dní. Ak by som si v správe neprečítala, že mám prísť na kontrolu tak ani neviem. Chcela by som sa vás preto opýtať aký režim v takom prípade odporúčate vašim pacientkam? Krčok mám 32mm bez funelingu a hrdlo je vraj polotuhé. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj napriek opisu sa neviem objektívne vyjadriť k príčine hospitalizácie. Ak sú však výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Režimové opatrenia, ako aj ďalší postup Vám mal byť vysvetlený v zdravotníckom zariadení, kde ste boli hospitalizovaná. DCK 32 mm bez funnelingu je normálny nález. Pokračujte v odporúčanej liečbe a dodržujete kľudový režim, neznamená to však 24 hodinový pobyt na lôžku. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne zdravotnícke zariadenie, kde ste boli hospitalizovaná.

  • Výter z pošvy

    , Autor:

    Do rý deňom v 35 tyzdni tehotenstva a bol mi robeny vyter z posvy pri aerobnej kultivacii mi vyskočil nalez Lactobacillus species a Escherichia coli . Kedže moj osetrujuci lekar ma dva tyzdne dovolenku chcela by som sa informovat ci to predstavuje nejake nebezpecenstvo pre babatko . Popripade ci je potrebne zahajit nejaku liecbu.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. E.Coli sa v pošve vyskytuje často, ale pri premnožení môže spôsobovať problémy. Je vhodné preliečenie podľa výsledkov citlivosti z kultivácie.

  • Kino v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň, mám takú nezvyčajnú otázku ktorá sa týka toho, či je vhodná a pre bábätko bezpečná návšteva kina v 20tt. tehotenstva, nakoľko bábätko má už od 19.tyzdna vyvinutý sluch, a kiná bývajú dosť hlučné. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, plod je dobre izolovaný. Za predpokladu dodržania všetkých protiepidemiologických opatrení v súvislosti s COVID-19 môžete navštíviť kiná.

  • Vysledky krvi 1.trimester

    , Autor: tinka_017

    Dobry den p.doktor,vysledky krvi v prvom trimestri mi vysli fbhcg-115,2 ng/ml,norma je vraj od 15 do 72..mohli by ste mi prosim ozrejmit tento udaj?sestricka mi k tomu nevedela nic povedat,len.ze ten udaj nie je velmi smerodajny,ja sa vsak teraz bojim o babatko,aby nemalo nejaku vrodenu chybu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne ostatné hodnoty z výsledkov vyšetrení, ani bližšie informácie, či ste po IVF, či bol predtým cyklus nepravidelný, ... neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach sa osobne informovať o vyšetrujúceho lekára.

  • Tehotenstvo po kyretáži

    , Autor:

    Dobrý deň, pred pár dňami som samovolným potratom prišla o bábätko 13+3 tt kvôli predčasnému odtoku plodovej vody. Podstúpila som kyretáž a veľmi by sme sa chceli znovu pokúsiť o dieťatko. Nakoľko mi každý lekár povedal niečo iné, rada by som sa opýtala, či je naozaj žena plodnejšia po čistení a kedy je možné znovu otehotnieť. V mojom okoli poznám ženy, ktoré otehotneli takmer hneď po kyrete. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne odporúčam po zákroku vyčkať 2-3 menštruačné cykly a až následne sa snažiť otehotnieť. Áno, je pravda, že žena skôr otehotnie po čistení, maternica ale ešte nemusí byť pripravená a opäť sa môže stať, že dôjde k potratu. Ak sa u Vás nejednalo o prvý potrat, je dôležité realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenia.