Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,872 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • strach

    , Autor: MIMUSIK1187

    Dobrý den! Začala som 17tt a v 14týždni mi zistili že mám nisko placentu a uchytenu na zadnej strane chcem sa spýtat či to má nejaký vplyv pri rastu bruška kedže som už v 5mesiaci na začiatku je to moje druhe tehotenstvo a nepozorujem na sebe rást bruška je to v poriadku alebo sa mám obávat? Na poradnu aj na sono idem až 24.4 a chcem sa zatial uistit či aj napriek tomu je všetko ok a plod vomne rastie lebo ani pohyby ešte necítim vlastne niečo možno aj hej len neviem na 100percent či su to pohyby.Krvácat nekrvácam,mam len zvýšený výtok a občasne bolesti skor na lavej strane ale sem tam aj na pravej. Dalšia otázka ako sa vlastne roztahuje maternica myslím len na jednej strane alebo v celosti že to možem cítit akoby v celom podbruší? A kedy sa začne vlastne placenta vytahovat? Myslíte si že je všetko v poriadku alebo sa niečo deje ked mam pocit že brucho mám stále rovnake a nerastie je pravda že mi začalo aj chutit jest ale nejak na váhe tiež nepriberám.A ešte zbadala som že po stlačení prs mi začalo vytekat taka tekutina čo to je? dakujem za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    všetko sú to zmeny, ktoré sú pre tehotenstvo absolútne typické a vôbec sa nemusíte obávať. Nízko uložená placenta v 17 týždni gravidity ešte vôbec nič neznamená, je to viac menej informácia pre lekára a začne to byť podstatné až po 30 týždní gravidity. dovtedy sa väčšina takto nízko uložených placent "vytiahne" rastom maternice. Uloženie placenty nemá vplyv na rast bruška, no bežne v 17 týždni gravidity ešte nemusí byť bruško poriadne vidno. Po 20 týždni tehotenstva začne zväčša bruško pekne rásť. Pohyby plodu u prvorodičiek sa objavujú okolo 19 týždňa gravidity. Všetko je teda absolútne v poriadku.

Podobné otázky

  • anopyrin

    , Autor:

    Dobry den! pan Doktor! prosim Vas potrebujem poradiť. Bolo mi odporučené brať anopyrin ako prevencia, zatial som len v 6tt. gynekolog mi odprorucil, zatial nemam ani vysoky tlak, len som trosku pribrala, som okolo 80 kg a mala som aj v minulosti polyp na maternici.
    mala by som brať preventivne anopyrin 100 mg, ale mam strach.. dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívajte liek podľa odporúčania. Nevidím dôvod na obavy. Pri nejasnotiach konzultujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Umelé oplodnenie

    , Autor:

    Dobrý večer. Chcem sa opýtať som po umelom oplodnení dali mi tam 2 embrya lenže jedno sa vstrebalo alebo neviem čo sa stalo teraz som v 6 mesiaci tehotenstva mám problém zo štítnou žľazou a mám Vrodená trombofíliu môj lekár mi robil ultrazvuk na začiatku a potom 4 mesiaci v 5 a teraz v 6 má len pozeral zo spodu a vravel že krcok je poriadku. Neviem či bábätko je v poriadku keďže mi ultrazvuk nerobil,môže sa stať že sa niečo stane s bábätkom keď mám tie choroby a picham si injekcie na riedenie krvi brucho mi rastie tak do bokoch, mám strach ale prosím o pravdivú odpoveď nech je aká kolvek. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, trombofílny stav, rovnako aj znížená funkcia štítnej žľazy sú pomerne častými stavmi v tehotenstve. Ak nemáte žiadne ťažkosti, USG sa nemusí realizovať pri každom vyšetrení. Ak máte nasadenú potrebnú liečbu a užívate ju podstivo a správne, na plod to vplyv nebude mať. Nemusíte sa znepokojovať. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa a nebojte sa ho pýtať v prípade nejasností.

  • Problémy v tehotenstve

    , Autor:

    Dobrý deň.. momentálne som v 16 tt a doktorke sa na sone nezdalo niečo s hlavičkou akoby sa schovavala az pri lonovej kosti taka zvlastna bola ..poslala ma na morfologicke vyšetrenie buduci tyzden idem raz som už potratila (acranius) myslite ze by sa to mohlo zopakovat ? Podobny problem ? Na genetickom vysetreni sme mali vsetko v poriadku , len teraz zase ten strach..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vylúčiť ani potvrdiť sa to nedá. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že by sa zopakoval rovnaký problém. Ide o vývojovú chybu, ktorá nebýva dedičná a ktorá často vzniká na základe nepriaznivého vonkajšieho zásahu. Krvné testy (kombinovaný skríning v 1. trimestri) môžu byť úplne v poriadku a patológiu tohto druhu nezachytia. Ak ste však absolvovali genetické vyšetrenia u genetika a všetky výsledky boli v poriadku, malo by to byť v poriadku. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné, ako Vám bolo aj odporúčané, realizovať morfologické USG vyšetrenie. Postupujte podľa odporúčaní.

  • Uzkost

    , Autor: Adel1

    Dobry den pan doktor,

    V prvom rade dakujem za zodpovedanie otazky..
    Prosim Vas,moze nadmernu uzkost a strach vyvolat napr dlhodobe dojcenie( uz cca 4ty rok)? Predpokladam,ze k tym stavom priklada aj nedostatok spanku..
    Uzivanie Sedatif PC a magnezia je povolene pri dojceni,to viem.
    Otazka skor smeruje k tomu,vraj sa da u gynekologa dat vysetrit hladina hormonov resp.hormonalny profil a ak ano,co presne a za akym ucelom sa ma ziadat vysetrit a ako sa to potom popripade lieci?
    Vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, úzkosť aj strach, ako aj iné stavy sú založené na hormonálnej nerovnováhe. Počas dojčenia sa nadmerne tvoria hormóny, ktoré sa bežne v takom množstve netvoria a zároveň sa mení aj ich pomer. Hormonálny profil vyšetrovaný gynekológom zahŕňa hormóny tvorené v hypotalame, hypofýzy, vaječníkoch a nadobličkách. Najčastejšie sa realizuje pri potrebe zistenia príčin problémov s nepravidelnosťami menštruačného cyklu, pri neúspešnej snahe o otehotnenie, či je žena v prechode alebo nie, ... Kojenie v dĺžke 4 roky je v dnešnej dobe veľmi raritné, dlhodobo môže mať vplyv aj na psychiku. Podľa môjho názoru by bolo vhodné postupne odstavovanie od materského mlieka, ktoré už nemá takú výživovú hodnotu, podľa stavu prípadne zastaviť laktáciu pomocou liekov. Takto je však veľmi tažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

  • Prilis vysoke hcg

    , Autor:

    Dobry den pan doktor, vcera mi gynekologička potvrdila tehotenstvo. Som v 6. týždni +1 deň podľa sona a aj podľa termínu posledného menzesu (mam odsledovanu aj ovulaciu a sedi to). Zobrala mi krv na hCG.
    Dnes mi poslala výsledok hCG 78 500 a free beta hCG 31.5.
    Nie je to na tento týždeň príliš veľa?
    Pred rokom som mala v mojom poslednom tehotenstve indikovanú trisomiu 21 (Downov syndróm) - voľná forma a mám obrovský strach, aby by sa to zopakovalo. Inak mám aj zdravú trojročnú dcérku.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na 7. týždeň tehotenstva je hodnota beta HCG v norme. Čo sa týka free beta HCG, je ešte zbytočne skoro to vyšetrovať. Vyšetruje sa to od 11. týždňa vrámci prvotrimestrálneho kombinovaného screeningu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.