Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,459 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den! Začala som 17tt a v 14týždni mi zistili že mám nisko placentu a uchytenu na zadnej strane chcem sa spýtat či to má nejaký vplyv pri rastu bruška kedže som už v 5mesiaci na začiatku je to moje druhe tehotenstvo a nepozorujem na sebe rást bruška je to v poriadku alebo sa mám obávat? Na poradnu aj na sono idem až 24.4 a chcem sa zatial uistit či aj napriek tomu je všetko ok a plod vomne rastie lebo ani pohyby ešte necítim vlastne niečo možno aj hej len neviem na 100percent či su to pohyby.Krvácat nekrvácam,mam len zvýšený výtok a občasne bolesti skor na lavej strane ale sem tam aj na pravej. Dalšia otázka ako sa vlastne roztahuje maternica myslím len na jednej strane alebo v celosti že to možem cítit akoby v celom podbruší? A kedy sa začne vlastne placenta vytahovat? Myslíte si že je všetko v poriadku alebo sa niečo deje ked mam pocit že brucho mám stále rovnake a nerastie je pravda že mi začalo aj chutit jest ale nejak na váhe tiež nepriberám.A ešte zbadala som že po stlačení prs mi začalo vytekat taka tekutina čo to je? dakujem za vašu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetko sú to zmeny, ktoré sú pre tehotenstvo absolútne typické a vôbec sa nemusíte obávať. Nízko uložená placenta v 17 týždni gravidity ešte vôbec nič neznamená, je to viac menej informácia pre lekára a začne to byť podstatné až po 30 týždní gravidity. dovtedy sa väčšina takto nízko uložených placent "vytiahne" rastom maternice. Uloženie placenty nemá vplyv na rast bruška, no bežne v 17 týždni gravidity ešte nemusí byť bruško poriadne vidno. Po 20 týždni tehotenstva začne zväčša bruško pekne rásť. Pohyby plodu u prvorodičiek sa objavujú okolo 19 týždňa gravidity. Všetko je teda absolútne v poriadku.

Podobné otázky

  • Listerioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor chcem sa spýtať jedla som syrovú pomazánku z eidamu syr bolo napísané že je údený polotvrdy zrejuci z pasterizovaneho mlieka čítala som že eidam môžem no potom som sa dočítala že zrejuci syr môže obsahovať listeriozu teraz som veľmi vystresovaná ale ešte aj kvôli cesnaku ktorý bol použitý v pomazanke. Tento cesnak je z dediny na strednom Slovensku je to domáci od babky zo záhradky kde sa pohybujú líšky a divá zver a ten cesnak sa len očistil ale neumyval sa keď sa struhal do pomazánky teraz mám strašný strach z listeriozy. Som 35+4 tt ale strašne stresujem keďže cesnak bol supany ruky sa neumyli a rovno sa struhal do pomazánky. Prosím vás čo robiť v takomto prípade. Hrozí nejaké riziko alebo nebezpečenstvo. Čítala som síce že cesnak je zabijak listerie ale aj tak prosím je tam riziko? A ak áno ake veľké?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností si myslím, že riziko listeriózy nie je nejako extrémne zvýšené v porovnaní s priemerným rizikom iného ochorenia. Pasterizovaný syr nepredstavuje riziko, to je v poriadku. To, že nebol cesnak umytý, tiež nejako nezvyšuje riziko listeriózy. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to.

  • Prestala som mať nevoľnosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 11tt a už som dva krát potratila, tak sa teraz bojím asi všetkého... Chcem sa opýtať, stále mi bolo zle a mala som stále bolesti v podbrušku. Síce je to len od včera ale mam strach, včera už neboli žiadne nevoľnosti ani únava a ani bolesť pod bruškom necítim... Bojím sa či je všetko v poriadku, keďže už necítim tie nevoľnosti... Či to náhodou nie je zamlcany potrat... Alebo je to normálne.. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenské nevoľnosti väčšinou netrvajú celé tehotenstvo, väčšinou tak do 12. týždňa tehotenstva, niekedy aj počas II. trimestra. Je to individuálne u každej ženy. Ustátie nevoľností nemusí znamenať nič zlé. Ak však už u Vás došlo dvakrát za sebou a nemáte ešte deti, vhodné je u Vás realizovať minimálne hematologické a endokrinologické vyšetrenie. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať, či sa mi môže začať skracovať krčok alebo začať mäknúť krčok, ak si ho samovysetrujem v tehotenstve.
    Som v 31. tt a mám krčok 3,6cm. Mám však strašný strach, že sa začnem otvárať a kontrolu mám o dva týždne. Za tie dva týždne by sa nemalo nič zmeniť rapídne ak nemám ťažkosti, ani tvrdnutie brucha a pod.?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidim dôvod na samovyšetrovanie. Ak sú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, cervikometria v poriadku a nemáte žiadne ťažkosti, najmä časté a pravidelné tvrdnutie podbruška, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Baktérie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, odkedy som tehotna, mám strach z listeriózy a snažím sa dávať si väčší pozor, predovšetkým pri práci so surovým mäsom. Poriadne umývam ruky, používam osobitnú utierku a podobne. Minule som si však uvedomila, že dosku, na ktorej krajam surové mäso, pripadne taniere a misy, na ktorých sa surové mäso nachádzalo, dávam do umývačky riadu. Myslíte, že je to v poriadku? Nemôžem si tak prípadnú baktériu zaniesť aj na ostatný riad v umývačke? Dosť ma táto predstava desí, keďže tam sú aj príbory, poháre... Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností Vám infekcia listeriózou nehrozí. Nemusíte sa obávať. Dodržujte aj naďalej zásady hygieny.

  • Klebsiella Pneumoniae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 36. tt mi zo steru vyšiel streptokok agalactiae na ++ a klebsiella pneumoniae na +++. Chcem sa opýtať, čo je to vôbec za baktériu, čo spôsobuje v tele a ako môže ohroziť bábätko. Môj Lekár sa so mnou o tom vôbec nerozprával a mám strach ísť do prirodzeného pôrodu. Predpísal mi Macmiror ale ako sa to ďalej rieší? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae je baktéria, ktorá bežne nemusí robiť žene žiadne ťažkosti, ale pre tehotné predstavuje isté riziko. Preto pri príjme na pôrodnú sálu sa u pacientky s pozitivitou na Streptococcus agalactiae (GBS) podávajú antibiotiká až do pôrodu pre eliminovanie rizika novorodeneckej sepsy. Klebsiela pneumoniae je baktéria, ktorá tvorí súčasť bežnej flóry v ústach, tráviacom trakte a kože. Môže však spôsobovať zápal pľúc. Vyskytuje sa najmä u ľudí s oslabenou imunitou. Je jednou z najčastejších príčin zápalu močových ciest. U tehotných pri prítomnosti v pošve vo všeobecnosti môže mať vplyv aj na predčasné dozrievanie krčka maternice, či predčasného odtoku plodovej vody. Ste však už v 36. týždni, takže už sa nemusíte obávať. Ak sa táto baktéria vykultivuje v pošve, je potrebné ju preliečiť. Aj keď sa podávajú a aplikujú antibiotiká aj tak je potrebné pri pôrode podávať antibiotiká. Aplikujte si Macmiror podľa odporúčaní, no aj napriek tomu budete aj naďalej braná ako GBS pozitívna a bude potrebné Vám pri pôrode podávať antibiotiká až do pôrodu.