Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • riziko rastovej retardacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rada by som vas poprosila o vysvetlenie. Vcera som bola v 12 tt + 1 dni a bola som na 3D prvotrimestralnom skriningu. Dnes mi dosli vysledky. Je tam uvedene toto:
    USG:
    CRL 59,00 mm
    Dlzka tehotenstva 12 tyzdnov + 3 dni podla CRL
    NT 1,30 mm
    Ductus Venosus PI 1,20
    plodova voda primerane
    Pupecnik 3 cievy, upon centralny
    Intrakranialna translucencia pritomna
    Nosna kost pritomna
    Trojcipa chlopna normalna
    Vsetky organy co pozerali aj ruky a nohy normalne

    Biochemicky screening:
    Beta HCG 24,67 IU/I
    APP-A 1,860 IU/I
    PIGF 43,90 pg/ml
    Uterine artery mean PI 1,75
    Stredny arterialny tlak MAP 93,3 mmHg

    Vypocet rizika:
    vsetko Ok az na toto:
    Rastova retardacia pred 37 tyzdnom 1:97

    Takze nerozumiem ked je plod velky podla crl na 12+3 a nachadzala som sa v 12+1 ako je mozne ze mi vyslo riziko rastovej retardacie? Ak to spravne chapem vyslo mi to z krvneho odberu, alebo nie? Co to teda znamena ak podla usg je dokonca vacsie?
    Proste nerozumiem tomu celemu, prosim vysvetlite mi to.

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    všetky výsledky máte v poriadku a taktiež riziko rastovej retardácie nie je vysoké. Je vyjadrené len určitou pravdepodobnosťou. Nemusíte sa vôbec znepokojovať.

Podobné otázky

  • Nízke papp-a hodnoty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Toto je moje tretie tehotenstvo, mam dve zdrave deti s normálnou pôrodnou vahou.

    V prvotrimestralnom skriningu mi namerali extrémne nizke hodnoty papp-a, a to 0,259 mom. Volny beta hcg bol 0,592, teda nízky, ale v norme.

    Kombinovaný test vysiel negatívny, nt 2,5, vsetky rizika pomerne nízke, ale vyslo mi vysoke riziko rastovej retardacie pred 37tt, a to az 1:26. Nasadili mi aspyrin, kt beriem.

    Viete, nikto sa so mnou o tom nerozprával, výsledky dr dokonca stratil a nasli sa az po mesiaci, teda mi boli oznámené az v 18tt a to telefonicky 5 min rozhovorom, ze vyberte si liek z lekárne, a najbližšiu poradňu mam az o 2 týždne (spolu s morfologickym usg). Som vystrašená, nerozumiem, co to všetko znamená, neviem na to nemyslieť.

    Som zdravá osoba, nefajcim, nepijem, dobre sa stravujem, ale mam silne hypermesis gravidarum, v case odberov som vracala aj 10x denne, aktuálne sa to mierne zlepšilo a viem sa normálne najesť. Mohlo to ovplyvniť vyslekdy? Neberiem žiadne lieky, tlak mam nízky.

    Chcela by som požiadať aj o opakovane odobratie sera na pappa a volny beta hcg - nemohlo ist aj o chybu vzorky, pripadne vplyv HG? Ale chcela by som to urobiť mimo môjho lekara. Co odporúčate aj vzhľadom k tomu, ze som v 20tt? Kde mi taky test urobia, prosim, a ake hodnoty čakať?

    Na usg sa dieťa javilo na 100 % v poriadku, neboli tam ani drobné pochybnosti. Jediny problém je ta hodnota papp-a. V jednei zahranicnej studii som sa dočítala, ze ak sa spomedzi zien vylucia kontaminovane vzorky a tie, ktore maju abnormality, tak je úmrtnosť pri nízkej hodnote papp-a závratne vysoka a treba na to zenu psychicky pripraviť ("We have shown that, after excluding technical problems and chromosomal abnormality, the most likely explanation of an extremely low PAPP-A level is non-viability. Patients with such levels need to be counseled that the probability of a normal outcome is extremely small." https://www.ajog.org/article/S0002-9378(03)01434-0/fulltext)

    Ake su moje šance a nádeje? Prečo nie je moja dr viac znepokojena a nechce ma častejšie kontrolovať? Je to preto, že si myslí, ze dieta aj tak umrie?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevoľnosti, či zvracanie na spomínané hodnoty nemajú vplyv. Teraz už nemá zmysel realizovať vyšetrenia, ktoré sa realizujú a má zmysel ich realizovať iba v prvom trimestri. Aj keď sa Vám iba na základe opísaného neviem bližšie objektívne vyjadriť, iba samotná hodnota PAPP-A o ničom jednoznačne nehovorí, ale v kombinácii s ďalšími hodnotami môže o niečom hovoriť. Nemyslím si, že je dôvod sa znepokojovať. Odporúčam absolvovať morfologické USG vyšetrenie v 20. týždni tehotenstva a potom USG fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Určite sa pri nejasnostiach nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ako aj lekárov realizujúcich špeciálne trimestrálne USG vyšetrenia, ktorí majú atestáciu z materno-fetálnej medicíny a ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Kontrola

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň pán doktor, včera som mala poradňu som 36+5 momentalne a pán doktor mi dal najbližšiu návštevu 39+3. Je to podľa vás v poriadku? Všade citam, poznám kamošky, čo chodia každý týždeň posledný mesiac na kontroly len ja mám raz za mesiac, aj v poslednom mesiaci. Aj som sa pytala doktora na to, samozrejme, ale ma odbil, že som prvorodicka a skôr aj tak neporodim, čiže to stačí.. najviac ma trapi to, že som brala aspirin (riziko rastovej retardacie v 12tt vyšlo 1:122) do 34tt, aj kvôli prietokom, ktoré mi teraz, keď ho už neberiem, ani neskontroluje? Ako mám byt kludna.. preto som chcela vedieť aj vás názor. Samozrejme, doktorom dôverujem, ale vždy ma zaujíma názor aj iného.. radšej sa opýtam, ďakujem krásne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prenatálne tehotenské poradne sa majú realizovať od 36. ukončeného týždňa tehotenstva raz za 7 dní. Na našej klinike, ako aj v ostatných zdravotníckych zariadeniach, ktoré poznám, to funguje obdobne. S podobným postupom som sa este nestretol. Odporúčam navštevovať zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Riziko rastovej retardácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 16+5 tt tehotenstva (prvorodička), pred 3 týždňami som bola na 3D prvotrimestriálnom skriningu. Moja lekárka mi pred týždňom na poradni vravela že všetky výsledky mám dobré, záverom je že skrining je negatívny, no jeden parameter je rizikový - Rastová retardácia pred 37. týždňom tehotenstva, pravdepodobnom 1:83. Vraj preventívne sa na to predpisuje Anopytin na riedenie krvi do 34. týždňa, potom sa liek mení na nejaký iný. Moje krvné testy sú ale dobré, preto mi príde ako laikovi rizikové brať na riedenie krvi len preto že je možno môže nastať rastová retardácia a nemusí. Odporúčate tento liek brať? Nie je to zbytočné dopovanie sa liekmi v tehotenstve a nehrozí riziko že si ich užívaním poškodím krvný obraz, prípadne dieťaťu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preventívne užívanie kyseliny acetylsalicilovej ako prevencia preeklampsie alebo IUGR, teda rastovej retardácie, je pomerne časté. Nesmie sa však užívať po 34. týždni tehotenstva, po ňom sa predpisujú injekcie nizkomolekulárneho heparínu. Čo sa týka dávkovanie, je presne odporúčaná predpísaná dávka, ktorá sa nemá prekročiť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov. Samozrejme môžete liečbu aj odmietnuť.