Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nízke papp-a hodnoty

    , Autor: baudelaireviolet

    Dobrý deň,

    Toto je moje tretie tehotenstvo, mam dve zdrave deti s normálnou pôrodnou vahou.

    V prvotrimestralnom skriningu mi namerali extrémne nizke hodnoty papp-a, a to 0,259 mom. Volny beta hcg bol 0,592, teda nízky, ale v norme.

    Kombinovaný test vysiel negatívny, nt 2,5, vsetky rizika pomerne nízke, ale vyslo mi vysoke riziko rastovej retardacie pred 37tt, a to az 1:26. Nasadili mi aspyrin, kt beriem.

    Viete, nikto sa so mnou o tom nerozprával, výsledky dr dokonca stratil a nasli sa az po mesiaci, teda mi boli oznámené az v 18tt a to telefonicky 5 min rozhovorom, ze vyberte si liek z lekárne, a najbližšiu poradňu mam az o 2 týždne (spolu s morfologickym usg). Som vystrašená, nerozumiem, co to všetko znamená, neviem na to nemyslieť.

    Som zdravá osoba, nefajcim, nepijem, dobre sa stravujem, ale mam silne hypermesis gravidarum, v case odberov som vracala aj 10x denne, aktuálne sa to mierne zlepšilo a viem sa normálne najesť. Mohlo to ovplyvniť vyslekdy? Neberiem žiadne lieky, tlak mam nízky.

    Chcela by som požiadať aj o opakovane odobratie sera na pappa a volny beta hcg - nemohlo ist aj o chybu vzorky, pripadne vplyv HG? Ale chcela by som to urobiť mimo môjho lekara. Co odporúčate aj vzhľadom k tomu, ze som v 20tt? Kde mi taky test urobia, prosim, a ake hodnoty čakať?

    Na usg sa dieťa javilo na 100 % v poriadku, neboli tam ani drobné pochybnosti. Jediny problém je ta hodnota papp-a. V jednei zahranicnej studii som sa dočítala, ze ak sa spomedzi zien vylucia kontaminovane vzorky a tie, ktore maju abnormality, tak je úmrtnosť pri nízkej hodnote papp-a závratne vysoka a treba na to zenu psychicky pripraviť ("We have shown that, after excluding technical problems and chromosomal abnormality, the most likely explanation of an extremely low PAPP-A level is non-viability. Patients with such levels need to be counseled that the probability of a normal outcome is extremely small." https://www.ajog.org/article/S0002-9378(03)01434-0/fulltext)

    Ake su moje šance a nádeje? Prečo nie je moja dr viac znepokojena a nechce ma častejšie kontrolovať? Je to preto, že si myslí, ze dieta aj tak umrie?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevoľnosti, či zvracanie na spomínané hodnoty nemajú vplyv. Teraz už nemá zmysel realizovať vyšetrenia, ktoré sa realizujú a má zmysel ich realizovať iba v prvom trimestri. Aj keď sa Vám iba na základe opísaného neviem bližšie objektívne vyjadriť, iba samotná hodnota PAPP-A o ničom jednoznačne nehovorí, ale v kombinácii s ďalšími hodnotami môže o niečom hovoriť. Nemyslím si, že je dôvod sa znepokojovať. Odporúčam absolvovať morfologické USG vyšetrenie v 20. týždni tehotenstva a potom USG fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Určite sa pri nejasnostiach nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ako aj lekárov realizujúcich špeciálne trimestrálne USG vyšetrenia, ktorí majú atestáciu z materno-fetálnej medicíny a ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.