Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: veronininika

    Dobrý deň,pani doktorka,
    rada by som Vás požiadala o radu.
    Pred 19 mes.som porodila SC v 38. tt. pre KP. (otehotnela som na 1x,celé teh. bez problémov, žiadne nevoľnosti, nič). POčas SC zistili,že "uterus zdá sa hypoplastický,navyše v ľav.časti susp. náznak rudimentárneho rohu". Takto to bolo napísané v prepúšťacej správe. Vraj sa toto pri bežnom UTZ nedalo zistiť. S Dr. sme uvažovali nad laparoskopiou,ale nakoniec sme sa rozhodli,že počkáme a pokúsim sa 2x otehotnieť (vycházali sme z toho,že 1.tehu bolo absolútne v poriadku-čiže ak by aj nejaký rudm.roh bol, problémy mohli/nemuseli nastať už pri prvom tehu).
    Momentálne som cca v 5tt( tiež sa nám podarilo hneď otehotneť), prvú poradňu mám naplánovanú na 15.11., samozreme v prípade akýchkoľvek problémov mám prísť okamžite. Chcem sa spýtať,ak by bolo tehotenstvo mimomaternicové, vedela by som to aj ja spozorovať? Sú nejaké príznaky?Zistili by sme to až na UTZ alebo aj skôr? Moja Dr. mi povedala,že sa môže stať,že vajíčko by sa uhniezdilo v tom rohu (nevieme teda,či je na 100%, či je dutý alebo nejako ohraničený,je to len pravdepodobné,že ho mám). Dúfam,že sa uhniezdilo v maternici a všetko bude v poriadku,len do poradne je ešte ďaleko a mám strach.
    Dr.mi predpísala aj duphaston, nakoľko pri prvom tehu som v 6tt mierne špinila- hroziaci potrat. nakoniec bolo všetko v poriadku.
    Myslíte,že sa mám obávať?Snažím sa myslieť pozitívne, no strach je silnejší.
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak vy sama nemáte žiadne ťažkosti či bolesti bez ultrazvuku a vyšetrenia dynamiky hodnôt hCG (vzostup resp. pokles tehotenského hormónu) sa mimomaternicové tehotenstvo nedá diagnostikovať.

Podobné otázky

  • Klesajúce hcg

    , Autor: katarinaa

    dobry den, som v nemocnici kvoli podozreniu na mimomaternicove tehotenstvo. Poslal ma sem moj gynekoog kvoli pomalemu rastu hcg. V nemocnici som od štvrtka - vtedy bolo hcg 1222. Začala som špiniť a krvacat. Po necelych 48 hodinach kleslo hcg na 933. V maternici ani mimo maternice nič nevidia. Myslite že to vyzera ako mimomaternicove alebo skor ako potrat? Bude podla vas potrebny nejaky zakrok ak sa krvacanie same spustilo a hcg klesa? Bolesti nemam. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite treba odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj kontrolovať USG nálezy, či nedôjde k zmene. S najväčšou pravdepodobnosťou sa nejedná o normálne tehotenstvo. Môže sa však jednať aj o potrat. Štandardne, ak beta HCG nebude klesať dostatočne, môže sa realizovať kyretáž dutiny maternice, po ktorej by mal byť pokles beta HCG výraznejší. Keďže ste hospitalizovaná v nemocničnom zariadení, postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky nálezy, výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť k Vášmu stavu a určiť ďalší postup.

  • Brutálne bolesti

    , Autor: Abc

    Dobry den, Som v 6+6tt. Včera som bola na sono, všetko je v poriadku, aj keď malinke ešte nie je vidno. Nekrvacam, nešpinim. Ale už sa mi stalo druhý krát v noci, že sa mi snívalo o sexe a zrazu som sa zobudila na brutálne bolesti podbrušku, tam kde je maternica. Ale keď hovorím brutálne tak brutálne. Nedá sa mi vtedy ani postaviť, ani vystriet, proste nič len čakám co to prejde. Prvýkrát to do minutky odznelo a spala som ďalej. Túto noc, teda po hodine spánku som sa na to zobudila, strašne to bolelo, krútila som sa po celej posteli. Totálne som sa spotila, vyzvracala som sa, potom vykakala a bolesti prešli a teraz ani neviem že by sa niečo také udialo. Na noc si vkladám progesteron, ale z toho si myslím ze to nemôžem mať. Nikdy som z neho nemala dáky problem. Môj doktor tvrdí , že bolesti sú normalne, že sa roztahuje maternica, ale až takéto bolesti???
    Zároveň doktor vylucil mimomaternicove

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k príčinám, ani k intenzite bolestí sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je pravda, že maternica sa každým dňom zväčšuje a dochádza tým k naťahovaniu väzov závesného aparátu maternice, čo žena môže pociťovať ako pichavé bolesti po stranách podbruška, či v pošve, nemali by to ale byť až tak intenzívne bolesti, ako opisujete. Ak máte vylúčené mimomaternicové tehotenstvo a t.č. nemáte ťažkosti, odsledujte si to. Ak by sa stav opakoval alebo zhoršil, navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne gynekologickú pohotovost.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Rous

    Dobrý večer , som 2 týždne po kyretaži a doktorka mi dnes po odbere beta HCH a potom ako som jej povedala že mám bolesti v oblasti vajecnika povedala že to bude mimomaternicové tehotenstvo preto že maternica je prazdna a hodnota Beta HCG neklesá .Ako je to možné?
    A ak je to mimo maternicove teh.,môže mi vajcovod prasknúť pri prudkom pohybe?
    Alebo ako tomu zabrániť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností to naozaj vyzerá na mimomaternicové tehotenstvo. Ak sa tehotenstvo nachádza vo vajíčkovode, vplyvom času a zväčšujúceho sa zárodku vo vajíčkovode môže dôjsť k prasknutiu vajíčkovodu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani USG nálezy, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Mimomaternicové tehotenstvo je patologické tehotenstvo. Predpokladám, že Vás obvodný gynekológ odoslal do zdravotníckeho zariadenia, kde sa stanoví další postup, či priamo naplánuje a zrealizuje operačný výkon.

  • Gestacny vačok je prázdny

    , Autor: SimonssVeve

    Zdravím .
    Je normálne mať gestacny vačok 4mm prázdny (4+3)?
    Povedali mi že mám prísť zasa o týždeň , no bojím sa že to nedopadne dobre ... Od kedy som mala dostať menzes a nedostala som tak ma stále bolia prsníky a sem tam má pichne aj pri vaječníkoch ...
    17.08.2022 som mala mimomaternicové tehotenstvo musela som podstúpiť laparoskopicku operáciu, a 4.11.2022 som potratila mesačne bábätko,...

    Stalo sa niekomu niečo podobné ???
    Ďakujem vám

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto skorom týždni tehotenstva ešte embryonálny pól nie je vidieť. Na potvrdenie tehotenstva ste prišli priskoro. Ak nemáte žiadne ťažkosti v zmysle silných bolestí podbruška, či silného krvácania, štandardne sa USG kontroluje o 7 až 10 dní, kedy by už mohlo byť vidieť viac. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • 9.2 menstuacia - 29.3 hcg 36

    , Autor: LuciaD93

    Dobrý deň,
    Rada by som sa opýtala či je možnosť aby išlo este o zdravé tehotenstvo. 9.2 som mala naposledy začiatok poslednej menštruácie a včera hcg hodnotu len 36. Je mozne, že sa ovulacia posunula až o toľko aby išlo o zdravé tehotenstvo ? Zajtra idem na ďalšie hcg ale zaujíma má či je to ešte možné aby to bolo zdravé.

    V novembri som už raz potratila.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu je ťažké sa objektívne vyjadriť. Pre otehotnenie nie je prakticky potrebná menštruácia. Menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú, ale fungujú samostatne a nezávisle od seba. Preto, teoreticky, ak došlo k otehotneniu v posledných dňoch, hodnota beta HCG tomu môže zodpovedať, aj keď podľa opisu je to asi málo pravdepodobné. Dôležité je odsledovať dynamiku beta HCG. Je potrebné myslieť aj na mimomaternicové tehotenstvo. Nepoznám však všetky okolnosti, USG nález, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.