Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.....mala by som na vas velku prosbicku teda skor radu((Mam priatela s ktorym sa snazime o babo..ale stala sa mi neprijemna vec,ze som sa vyspala s druhym..co moc lutujem...lenze som zostala tehotna a neviem s ktorym priatelovi sa bojim priznat no bojim sa celkovo prosim pkradte mi...menstruaciu mavam pravidelnu kazdy mesiac 10teho....sex s prvym som mala 26.8.. 10.9 som dostala menstruciu...a to bola moja posledna priatelom som mala skoro kazdy den nechraneny sex od 16.9.....no 10.10.som uz menstruaciu nedostala urobika som si 5 testov a pozitivne....no jeden doktor z online poradne mi povedal ze mi od dnes zacina 6 tt len to nie je mozne kezde zo sucasnym partnerom som bola az od 16.9....mozete mi pomoct ...s ktorym som asi tehotna a ako to je s ttmi tyzdnami???citala som ze vek ddietata je o 2 tt menej tak neviem som zufala ...((dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    otázne je ako je veľké dieťatko teraz a ktorému týždňu zodpovedá. Otehotneli ste cca 2 týždne po poslednej menštruácii. Ak bola posledná menštruácia 10.9. otehotneli ste okolo 24.9. (plus mínus niekoľko dní) a teda dieťatko by malo byť toho času cca v 6 .t. gravidity. Ak by ste mali otehotnieť s druhým partnerom tak by posledná menštruácia mala byť 10.8 a dieťatko by bolo už cca v 10 týždni gravidity.

Podobné otázky

  • Lieky ascorutin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 15tt, od začiatku beriem duphaston pretože som už dva krát potratila. Mesiac do zadu som spinila, ležala som v nemocníci a tam mi dávali aj lieky ascorutin. Ja sa chcem opýtať, pretože ešte niekedy spinim, keďže som náchylnejšia na to špinenie, môžem ascorutin užívať dlhodobo? Pretože som ho vysadila keď som prestala spinit ale do včera od pondelka bolo zas mierne špinenie... Tak môžem si ho znova nasadiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Ascorutin môžete užívať aj dlhšie, aj po ukončenom 16. týždni tehotenstva. Pomôcť by Vám mohol aj Dicynone. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cvicenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, chcela by som sa opytat na moj problem, som v 26tt a pocitujem nieco ako svalovku/bolest, neviem to velmi popisat, nie v podbrusku, ale nizsie, v rozkroku, hlavne pri chodzi alebo urcitych pohyboch noh, otacani sa a pod., pri lahu a sede je to miernejsie, doktor mi povedal, ze je to roztahovanie panvy a je to normalne, krcok a ostane veci su v poriadku...chcela by som sa preto opytat co by mohlo pomoct, ak su pritomne bolesti je vhodne absolvovat nejake cvicenia ako napr. gravid joga ? mohlo by to pomoct ? alebo uz musim mat iba kludovy rezim ? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať o bolesti spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, ktorá sa každým dňom zväčšuje. Môžete pociťovať ťahavé alebo pichavé bolesti po stranách podbruška, ako aj v pošve, či v pyskoch, kde jeden z väzov závesného aparátu maternice končí. Skúsiť môžete užívať magnézium, Magnerot alebo MagneB6 pokojne 3x1 až 3x2 tabletky denne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pozitívny screening

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Už som Vám písala ale zabudla som pripísať že ten screening sa týka Downovho sydromu.
    Vyšiel mi druhý screening pozitívny 1:100.
    Prvý bol negatívny.
    Doktor ma poslal na genetiku.
    Chcem sa spýtať či bude stačiť morfologický ultrazvuk alebo mám porozmýšlať aj o trisomy?
    Na morfologii zistia toho dosť, tak neviem či máme dat aj trisomy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Trisomy test je v tomto prípade veľmi nápomocný, aj keď je to platený výkon. Ak bude pozitívny, bude potrebné realizovať amniocentézu, ktorá je najpresnejšou metódou na diagnostiku niektorej z trizómií. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Bolesti hlavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som 33 tt . Už 5 deň pociťujem bolesti hlavy vzadu a v čelovej oblasti netrvajú celé dni ale každý deň bolesť cítim viac hodín. Preklamsiu asi možno vylúčiť tlak nízky okolo 100/60, bielkoviny v moči nie sú ani opuchy vôbec nemám. Pohyby krásne cítim. Môžu tieto bolesti ohroziť plod a mám ich riešiť s lekárom? Alebo neohrozujú plod a sú bežnou súčasťou týchto týždňov tehotenstva? Ako pomoc pijem vodu s citrónom a tekutín vždy 2-3l, niekedy trochu Pepsi, studené obklady, cvičenie krčnej a keď je zle paralen neviem či sa dá pomôcť ešte nejako inak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí hlavy môže byť viacero. Najmä v tomto horúcom počasí. Nemusí však súvisieť s tehotenstvom. Príjem tekutín máte doststočný. Preeklampsia sa môže rozvíjať aj nenápadne. Samozrejme, ak nemáte ťažkosti, opuchy, bielkoviny v moči a tlak je v poriadku, pravdepodobnosť preeklamspie je pomerne malá. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní bolestí hlavy navštívte Vášho obvodného gynekológa, či obvodného lekára, ktorí Vás vedia odoslať na ďalšie potrebné vyšetrenia.

  • Supanie bradavky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    som 7 rokov po mastopexii laveho a augmentacii praveho prsnika (mierna forma polandovho syndromu). Dojcim aktualne 11 mesacnu dcerku, uz v porodnici som mala na lavej bradavke ragady, ked mala mesiac som mala zapal laveho prsnika prelieceny atb. Lavy prsnik aj napriek pomoci lp ma z casu na cas zacne boliet pri dojceni aj po nom, bolieva ma bradavka, mala som pred par mesiacmi aj asi ekzem (sucha supinata koza, zacervenana, nepravidelny tvar, svrbela) ktory pripisujem tomu, ze ma na tom mieste dcera casto skrabala. Aktualne sa mi zacala supat koza z lavej bradavky, tak by som sa chcela poradit ci je mozne ze je to vazne ochorenie alebo je to supanie sposobene mechanickym poskodenim pri dojceni. Na sone prsnikov som bola 4/2024 a vsetko bolo v poriadku tak nechcem panikarit a znova tam ist ak netreba.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba takto bez videnia nálezu je veľmi ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Olupovanie kože v oblasti bradavky, či dvorca môže byť spôsobené mechanickým dráždením spôsobené kojením. Určite nie je dôvod panikáriť, keďže ste však mali v minulosti problémy s prsníkmi, určite to netreba podceňovať. Ak sa Vám niečo nezdá, môžete sa ísť ukázať Vášmu obvodnému gynekológovi, ktorý Vás eventuálne vie odoslať do mamárneho centra, kde sa na to pozrú lekári, ktorí sa aj tejto problematike venujú. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.