Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cholestáza

    , Autor: bubulak

    Dobrý deň, pri prvom tehotenstve som nemala žiadne problémy, pri druhom tehotenstve sa mi v 36 tt objavila tehotenská cholestáza nakoľko mi dieťa tlačilo na pečeň, v 37 tt som spontánne porodila. Odvtedy ma už druhý rok pravidelne kontrolujú, nakoľko mi v pečeni zistili dva hemangiomy. Chcem sa spýtať, či je v mojom prípade možné tretie tehotenstvo (mám 33 rokov), alebo by bolo vzhľadom na problémy v druhom rizikové.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    o tomto sa musíte poradiť s hepatológom, aby vám vzhľadom na nález a jeho rozsah odporučil prípadnú graviditu.

Podobné otázky

  • Svrbenie

    , Autor: Nikuxxx

    Dobry vecer,som v 14tt a mavam obcasne svrbenie bruska na roznych miestach, okrem unavy ine problemy nemam.Mam to urgentne riesit s gynekologom alebo to staci spomenut na poradni?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané svrbenie môže mať viacero príčin. Môže sa jednať o napínanie a naťahovanie kože, čo môže spôsobovať občasné svrbenie. Ste ešte v nízkom týždni tehotenstva, aby sa u Vás prejavovala tehotenská cholestáza. Odsledujte si to. Ak je svrbenie iba občasné, nie je intenzívne a neprejavuje sa aj na iných častiach tela, či na rukách, dlaniach, či chodidlách, spomeňte to obvodnému gynekológovi vrámci tehotenskej poradne. Samozrejme stále platí, že v prípade nejasností alebo ťažkostí viete Vášho obvodného gynekológa kontaktovať aj mimo plánovanej tehotenskej poradne.

  • Zvýšená hodnota s-alt v tehotenstve

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň, pán doktor. V 26tt som mala zvýšenú hodnotu S-ALT: 0,75. O tomto výsledku som sa dozvedela od gynekológa iba v 31tt, čiže počas nasledujúcej poradne, totiž týždeň po odbere v telefóne mi sestrička zhodnotila výsledky odberu ako výborné. Ostatné parametre mám v poriadku. Chcela by som sa Vás opýtať, či mi nehrozí nejaká komplikácia týkajúca sa pečene / tehotenská cholestáza /hellp syndróm... Pre výsledok môžem zase zavolať iba o týždeň. Momentálne som v 32tt. Priberám primerane, do 31tt som pribrala 7kg, užívam Euthyrox 75ug, Magnerot, Aspirin Protect 100, Acidum folicum. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je hodnota AST mierne zvýšená, nie je potrebná žiadna liečba. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Zvýšené pečeňové testy

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, som v 24 tt. U internistu mi bol minulý týždeň robený odber krvi, a na moje prekvapenie mi vyšli zvýšené pečeňové testy AST 0.61 (predtým 0.44), GGT 0.72 (predtým 0.34), Cholesterol 6.0 a TAG 2.1 (pred cca 2 mesiacmi som mala všetko v norme). Sú tieto hodnoty z hľadiska tehotenstva normálne? V marci mi zistili žlčové kamene, tak mám obavy či to nemôže súvisieť aj s tým. Okrem toho som mala zvýšené Leukocyty 13.2 (predtým 10.5), do akej hodnoty je to v tehotenstve v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žlčové kamene majú s najväčšou pravdepodobnosťou súvis s mierne zvýšenými pečeňovými enzýmami. V prípade cholecystolitiázy (kameňov v žlčníku) môžu byť zvýšené zápalové markery, ako CRP a leukocyty. V priebehu tehotenstva, najmä druhého a tretieho trimestra môže plod tlačiť na pečeň a žlčové cesty, čo môže spôsobiť zvýšenie pečeňových enzýmov, volá sa to tehotenská cholestáza. Žlčníkové kamene to len zhoršujú. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Svrbenie pokozky

    , Autor: Natalia7

    Dobry den pan doktor, som v 16/3tt., par dni dozadu ma zacala jemne a len obcas svrbiet pokozka na bruchu a prsiach, pripisovala som to natahovaniu a napinaniu pokozky, kedze sa mi objavili aj nove mensie strie. Avsak, vcera som na bruchu spozorovala par drobnych "vyrazok" akoby ma nieco poprhlilo, v noci ma dost svrbela pokozka v oblasti brucha, prs a hrudnika, a dnes sa mi na tych miestach objavilo par drobnych cervenych vyrazok/pluzgierikov. Mohlo by to mat nieco spolocne s pecenou? Svrbenie pretrvava doteraz, da sa to este vydrzat. K svojej lekarke som objednana buduci tyzden. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, intrahepatálna cholestáza spôsobená tlakom plodu na pečeň, či HELLP syndróm sa v 17. týždni ešte nezvykne vyskytovať. Samozrejme, vhodné je vyšetriť aj pečeňové testy. Takto je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skôr si však myslím, že sa bude jednať o kožný problém. Určite to však netreba podceňovať. Navštívte lekára podľa odporúčania.

  • Cholestaza

    , Autor: Peťka6

    Dobrý deň. Moje prvé tehu 2007 skončilo predc.porodom v 36.5 TT. Mala som cholestazu. Pôrod sa spustil sám. Druhé tehu 2010 pôrod vyvolaný v 38 TT tiež kôli cholestaze.Po tomto pôrode po 9 mesiacoch mi v operovali žlčník. Vraj bol ako jahoda samé štrbiny po ňom. Teraz 2020 čakám tretie dieťa. Myslíte že môžem očakávať znova toto ochorenie aj keď už nemám žlčník alebo to s tým nemá súvis alebo to môže byť preto ešte horšie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žlč sa tvorí v pečeni, žlčník je len rezervoárom žlče. Cholestáza môže byť vnútropečeňová, ako aj mimo pečene obštrukciou žlčových ciest vedúcich od žlčníka do čreva. Aj po odstránení žlčníka tak môže dôjsť k tehotenskej cholestáze vplyvom tlaku plodu na pečeň.