Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cholestáza

    , Autor: bubulak

    Dobrý deň, pri prvom tehotenstve som nemala žiadne problémy, pri druhom tehotenstve sa mi v 36 tt objavila tehotenská cholestáza nakoľko mi dieťa tlačilo na pečeň, v 37 tt som spontánne porodila. Odvtedy ma už druhý rok pravidelne kontrolujú, nakoľko mi v pečeni zistili dva hemangiomy. Chcem sa spýtať, či je v mojom prípade možné tretie tehotenstvo (mám 33 rokov), alebo by bolo vzhľadom na problémy v druhom rizikové.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    o tomto sa musíte poradiť s hepatológom, aby vám vzhľadom na nález a jeho rozsah odporučil prípadnú graviditu.

Podobné otázky

  • Svrbenie dlaní

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň pán doktor,som v 29+5tt a od rána ma strašne svrbia a palia dlane ,mám pocit akoby boli aj teplejšie a sú také trošku akoby škvnité.Trochu akoby boli aj prsty z toho tepla opuchnuté.Telo inde ma nesvrbí a nemám iné ťažkosti.Momentalne mám zisteny gestačny diabetes ale hodnoty su dobre a mám len diétu.Beriem euthyrox na Hashimotovu tyreotititu, výsledky z minulého týždňa sú v poriadku.Vo štvrtok mam poradňu ,Treba ísť na odber pečeňovych testov?Bojím sa aby to nebola cholestaza.Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin svrbenia dlaní môže byť viacero. Áno, môže sa teoreticky jednať aj o prvý prejav tehotenskej cholestázy. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite je však vhodné realizovať vyšetrenie pečeňových enzýmov. Odsledujte si to. Určite to povedzte Vášmu obvodnému gynekológovi vrámci poradne.

  • Svrbenie

    , Autor: Nikuxxx

    Dobry vecer,som v 14tt a mavam obcasne svrbenie bruska na roznych miestach, okrem unavy ine problemy nemam.Mam to urgentne riesit s gynekologom alebo to staci spomenut na poradni?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané svrbenie môže mať viacero príčin. Môže sa jednať o napínanie a naťahovanie kože, čo môže spôsobovať občasné svrbenie. Ste ešte v nízkom týždni tehotenstva, aby sa u Vás prejavovala tehotenská cholestáza. Odsledujte si to. Ak je svrbenie iba občasné, nie je intenzívne a neprejavuje sa aj na iných častiach tela, či na rukách, dlaniach, či chodidlách, spomeňte to obvodnému gynekológovi vrámci tehotenskej poradne. Samozrejme stále platí, že v prípade nejasností alebo ťažkostí viete Vášho obvodného gynekológa kontaktovať aj mimo plánovanej tehotenskej poradne.

  • Zvýšená hodnota s-alt v tehotenstve

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň, pán doktor. V 26tt som mala zvýšenú hodnotu S-ALT: 0,75. O tomto výsledku som sa dozvedela od gynekológa iba v 31tt, čiže počas nasledujúcej poradne, totiž týždeň po odbere v telefóne mi sestrička zhodnotila výsledky odberu ako výborné. Ostatné parametre mám v poriadku. Chcela by som sa Vás opýtať, či mi nehrozí nejaká komplikácia týkajúca sa pečene / tehotenská cholestáza /hellp syndróm... Pre výsledok môžem zase zavolať iba o týždeň. Momentálne som v 32tt. Priberám primerane, do 31tt som pribrala 7kg, užívam Euthyrox 75ug, Magnerot, Aspirin Protect 100, Acidum folicum. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je hodnota AST mierne zvýšená, nie je potrebná žiadna liečba. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Zvýšené pečeňové testy

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, som v 24 tt. U internistu mi bol minulý týždeň robený odber krvi, a na moje prekvapenie mi vyšli zvýšené pečeňové testy AST 0.61 (predtým 0.44), GGT 0.72 (predtým 0.34), Cholesterol 6.0 a TAG 2.1 (pred cca 2 mesiacmi som mala všetko v norme). Sú tieto hodnoty z hľadiska tehotenstva normálne? V marci mi zistili žlčové kamene, tak mám obavy či to nemôže súvisieť aj s tým. Okrem toho som mala zvýšené Leukocyty 13.2 (predtým 10.5), do akej hodnoty je to v tehotenstve v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žlčové kamene majú s najväčšou pravdepodobnosťou súvis s mierne zvýšenými pečeňovými enzýmami. V prípade cholecystolitiázy (kameňov v žlčníku) môžu byť zvýšené zápalové markery, ako CRP a leukocyty. V priebehu tehotenstva, najmä druhého a tretieho trimestra môže plod tlačiť na pečeň a žlčové cesty, čo môže spôsobiť zvýšenie pečeňových enzýmov, volá sa to tehotenská cholestáza. Žlčníkové kamene to len zhoršujú. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Svrbenie pokozky

    , Autor: Natalia7

    Dobry den pan doktor, som v 16/3tt., par dni dozadu ma zacala jemne a len obcas svrbiet pokozka na bruchu a prsiach, pripisovala som to natahovaniu a napinaniu pokozky, kedze sa mi objavili aj nove mensie strie. Avsak, vcera som na bruchu spozorovala par drobnych "vyrazok" akoby ma nieco poprhlilo, v noci ma dost svrbela pokozka v oblasti brucha, prs a hrudnika, a dnes sa mi na tych miestach objavilo par drobnych cervenych vyrazok/pluzgierikov. Mohlo by to mat nieco spolocne s pecenou? Svrbenie pretrvava doteraz, da sa to este vydrzat. K svojej lekarke som objednana buduci tyzden. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, intrahepatálna cholestáza spôsobená tlakom plodu na pečeň, či HELLP syndróm sa v 17. týždni ešte nezvykne vyskytovať. Samozrejme, vhodné je vyšetriť aj pečeňové testy. Takto je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Skôr si však myslím, že sa bude jednať o kožný problém. Určite to však netreba podceňovať. Navštívte lekára podľa odporúčania.