Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rybí olej

    , Autor: bobikovo

    Dobry den,
    chcem sa informovat ohladom rybieho oleja pocas tehotenstva. Kupila som si ho v lekarni, je bezpecny pre mna a dieta, ked som v 38 tyzdni tehotenstva? Mozem ho denne uzivat?
    Dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Rybi olej

    , Autor: Ab123

    Dobrý deň,
    Je možné v tehotenstve užívať rybi olej ktorý obsahuje na 12ml omega3 2478mg(epa 1283 a dha 683) olivový olej 4092mg(kys olejová - omega9 3069mg a polyfenoly 3,5mg) vitamin d 20ng, tokoferol a prírodnú príchuť. Podľa toho čo som našla na internete v tehotenstve je odporúčaná dávka omega 3 do 450mg preto užívam len 3ml tohto oleja. Neviem však ako to je s omega9. A či teda tento preparát je v poriadku v tehotenstve. Nedá sa kúpiť v lekárni takze ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát obsahuje pomerne vysoké dávky mastných kyselín. Ak budete užívať redukované množstvo, ako ste si prepočítali, tak štvrtinu dávky, nemal by s tým byť problém.

  • Probiotiká

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Je možné opakovane v tehotenstve (29tt) užívať vaginálne probiotiká Gynophilus? Kultivácia mi vyšla v poriadku, ale občas mávam ,,kvasinkovy” výtok. Tieto probiotíka som už mala celkom my sadli. Lekárka na sone mi odporúčala užívať vag. probiotiká počas celého tehu. Ja si však robím prestávky lebo má to ,,nebaví” a môj gynekológ mi povedal, že si môžem občas dať, nemusím stále. Je opätovné užívanie týchto probiotík ok? Zároveň som sa chcela informovať či náhodou nemáte skúsenosť s užívaním rybieho oleja Zinzino (ml som upravila na dávku ktorú odporúča WHO v tehotenstve do 450 mg Dha + epa). Len som si neni istá či tento produkt je vhodný v tehu keďže v lekárni sa kúpiť nedá. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    áno, vaginálne probiotiká môžete užívať počas celej dĺžky tehotenstva. Neuškodíte si, ani tehotenstvu. Rovnako tak môžete užívať sa rybí olej. Spomínaný preparát nepoznám, preto sa k jeho užívaniu v tehotenstve vyjadriť veľmi neviem, ak však obsahuje iba omega-3 mastné kyseliny, nemal by s tým byť problém.

  • Užívanie vitamínov v tehotenstve

    , Autor: Zuzka2502

    Dobrý deň prajem. Som tehotná v 24tom týždni a chcem sa opýtať ak chcem užívať k tehotenským vitamínom aj Omega 3 mastné kyseliny, ktoré nie sú súčasťou tehotenských vitamínov, v akej dávke smiem ako tehotná užiť tie Omega 3 ? Sú vhodné napríklad od zn. Walmark Rybi olej ? Alebo viete mi poradiť nejaké iné vhodné, ktoré smiem užívať? Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate pravidelne tehotenské vitamíny, nevidím dôvod na užívanie ďalších preparátov. Čo sa týka voľnopredajných preparátov a doplnkov výživy, s tým Vám budú vedieť pomôcť najlepšie v lekárni.

  • Lieky

    , Autor: Katka14

    Dobry den pan doktor chcela by som sa vas opytat ohladom vitaminov femibion 2 v zlozeni pise rybi olej rybacia zelatina ja koncim 14 tt a mam histam. Intol. Ryby som nejedla lebo mi nechutia a aj kvoli histaminu co si myslite mozem to uzivat? V tehot. By sa mal histamin upravit som kdesi citala alebo radsej uzivat ladee vita dakujem za vasu ochotu a radu pekny vecer

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám Femibion neškodí, nemusíte preparát nutne meniť. V tehotenstve sa alergie, ako aj histamínová intolerancia zvykne upraviť, nie je to však pravidlo. Odsledujte si to. Ak budete mať počas užívania Femibionu predsa len ťažkosti, môžete zmeniť doplnkový preparát.